Аз обичам да уча чужди езици. И то толкова много,

...
Аз обичам да уча чужди езици. И то толкова много,
Коментари Харесай

Тайните на полиглота: Как да учим по един език на всеки две години

Аз обичам да изучавам непознати езици. И то толкоз доста, че виждам да узнавам по един нов език на всеки две години. В момента работя върху осмия си език. Всички ме питат: „ Как го правиш? Каква е тайната ти? Да ви призная, доста години отговорът ми беше: „ Не знам. Просто обичам да изучавам нови езици. " На хората обаче в никакъв случай не им е задоволителен този отговор. Искаха да знаят за какво те от години се изпотрепват да научат един език и не съумяват, а аз не срещам компликации с осем езика. Те желаеха да схванат тайната на полиглотите.  Това споделя пред аудиторията на TED Лидия Мачова, полиглот. Тя обобщава опита на други свои сътрудници от разнообразни националности.
Според Бени от Ирландия е значимо да се стартира да се приказва още от първия ден. Той заучава няколко изречения от разговорник за пътувания, отива да се срещне с носители на езика и стартира да беседва с тях незабавно. Не се тормози да сбърка даже 200 пъти дневно, тъй като по този начин той се учи, благодарение на поправките насреща. А най-хубавото нещо е, че през днешния ден даже не би трябвало да пътува доста, тъй като можем елементарно и комфортно да беседваме с носители на езика от нашата всекидневна, употребявайки интернет.
Мачова споделя, че познава полиглоти, които стартират с подражаване на звукове от езика, както и такива, които научават 500-те най-използвани думи. Други пък постоянно стартират с граматиката…Колкото полиглоти – толкоз и способи за научаване на непознат езк. 
Общото сред всички тях съгласно Мачова е това, че намираме способи да се любуваме на процеса. Всички тези полиглоти говореха за проучването на нов език, като за нещо доста занимателно. Трябваше да им видите лицата, когато ми посочваха цветните си таблици с граматика, деликатно направените ръчно флаш-карти, своите статистики от приложенията за научаване на лексика, или пък даже какъв брой обичат да готвят, следвайки предписания на непознат език. Всички те употребяват разнообразни способи, само че постоянно се твърдят, че това е нещо, което на тях им е прелестно. “
„ Хари Потър " бе обичаната ми книга, когато бях дете, и я бях чела доста пъти. Затова взех испанския превод и започнах да я чета. Разбира се, първоначално не разбирах съвсем нищо, само че продължих да чета, тъй като обичах книгата, и още преди края й, към този момент можех да я разбирам без проблем. Същото се случи, когато учех немски.

Реших да виждам „ Приятели ", обичания ми сериал, на немски, и още веднъж, първоначално всичко беше неясно. Не разбирах къде свършва едната дума и от кое място стартира другата, само че продължих да виждам всеки ден, тъй като това бяха „ Приятели ". Мога да ги виждам на всеки език. Обичам ги толкоз доста. Така след втория или третия сезон, в действителност, разговорите започнаха да имат смисъл. “
Според лекторката полиглотите не са някакви гении. Те просто са намерили метод да се любуват на процеса и по какъв начин да трансфорат ученето на език от отегчителен учебен предмет в прелестно занятие, което биха правили всеки ден. Ето още препоръки от Мачова: Ако не ви харесва да пишете думи на лист хартия, постоянно може да ги запишете в приложение. Ако не ви харесва да слушате скучни материали от учебник, намерете забавно наличие в Ютюб или в аудио записи на всевъзможен език. Ако сте по-интровертни, и не може да си визиите да говорите с носители на езика през цялото време, може да приложите метода на монолога. Можете да говорите на себе си в уютната си стая, където да описвате проектите си за уикенда, по какъв начин е минал денят ви или даже може да вземете инцидентна фотография от телефона си и да я опишете на утопичен другар. Ако се опитате да запомните лист с думи за някакъв тест на следващия ден, думите ще влязат в краткосрочната ви памет и ще ги забравите след няколко дни. Обаче в случай че желаете да помните думите в дълготраен проект, би трябвало неведнъж да ги преговаряте в продължение на няколко дни.Създайте си своя лична система за учене. Например да се разсъните 15 минути по-рано от нормално? Или да слушате някакъв запис на път за работа, до момента в който шофирате? Важно е да имате проект за учене. Например – ще практикувам говорене всеки вторник и четвъртък по 20 минути с другар. Ще чувам Ютюб видеа, до момента в който закусвам…
Нужно е самообладание. Невъзможно е да научите език за два месеца, само че е изцяло допустимо осезаемо да напреднете за тези два месеца, в случай че учите на дребни порции всеки ден по метод, който ви е прелестен. Няма нищо, което да ни стимулира повече, от нашия личен триумф.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР