Аз мисля, че имаме сериозен системен проблем. За това инициирах

...
Аз мисля, че имаме сериозен системен проблем. За това инициирах
Коментари Харесай

Румен Радев: Трябва да има промяна в Конституцията, ще има широк дебат по въпроса

Аз мисля, че имаме сериозен систематичен проблем. За това предизвиках тези диспути за смяна на Конституцията. Това сподели президентът Румен Радев в изявление за предаването „ Годината “ по Дарик.
" Конституцията за мен е ясна и походът към правова страна не може да стартира с тъпчене на Конституцията, няма по какъв начин да го направя. За това подписах указа за Иван Гешев. За мен е значимо да има този спор. Някои чакат президентът да каже какво да промени и ние да разясняваме. Аз желая да създадем противоположният развой, по какъв начин го виждат като проблеми, като допустима смяна и академичната общественост и обществото и Неправителствени организации. Как го виждат тримата огромни в правосъдната система, по какъв начин го вижда прокуратурата, по какъв начин го виждат политическите партии, изпълнителната власт ", сподели още президентът.

" Да се организира този необятен спор да се очертаят проблемите и нужните промени. Трябва да бъдем доста деликатни, тъй като в Конституцията не би трябвало да се вършат промени случайно. Това е доста сериозна материя, преместването на една дума може да има дълготрайни последици. Трябва да има един добър разбор на риска. За мен би трябвало да има промени. Трябва да си зададем въпросите къде не съумяваме макар тази демократична Конституция ", добави Радев.

" Според нея би трябвало да има разделяне на управляващите, само че на процедура няма. Според нея би трябвало правосъдната власт да бъде самостоятелна, само че тя не е. Бариера ли е против авторитаризма, не е преграда. Дава ли отбрана на правата на хората, не, не ги дава. Има доста въпроси, които би трябвало да дебатираме и да търсим смяна, която ще изведе България от това положение. До момента и от академичната общественост и от Неправителствени организации има доста добър разбор, има положителни и рационални оферти. Аз не бързам да давам някакви съответни оферти. В началото на януари продължаваме с консултациите. Както споделих с тримата огромни, ще поканя и министъра на правораздаването. От там нататък политическите партии. ", уточни президентът.
Той посочи, че няма да има обща среща, тъй като те водят до персонални връзки. " Искам всеки да си каже каквото мисли. В същото време с хората от академичната общественост и от Неправителствени организации, те показаха предпочитание да разискват в работни групи в президентството. Ще работим и с тях, с цел да стигнем до рационално предложение. Задължително би трябвало да е идната година, сложна е материята, само че тя не може да се точи във времето. Аз ще предложа промени в Конституцията, тъй като тя не може да извърши в претенции размер замисъла в нея. Това значи, че ще бъде прегледан и един по-широк обсег на Конституцията, освен основният прокурор, освен правосъдната власт, само че и правата на жителите и други механизми, които да подсигуряват развиването на България като демократична страна ", добави още той. Радев означи, че счита да предложи смяна в самостоятелната конституционна тъжба.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР