Аз лично смятам, че този тип ограничения на свободата на

...
Аз лично смятам, че този тип ограничения на свободата на
Коментари Харесай

Учен от БАН за коронавируса: Мерките на щаба за ограничаване на свободата са средновековни

”Аз персонално считам, че този вид ограничавания на свободата на много хора, най-много в огромните градове във връзка с визитата на всеобщи прояви, отлагането на всевъзможни представления, на културни прояви най-много е извънредно средновековно за сметка на това свободното напредване на големи тълпи хора в мол, в питейни заведения, в нощни заведения и прочие, по никакъв метод не е лимитирано ”.
Това сподели пред БНР доцент Андрей Чорбанов, началник на Лабораторията по пробна имунология към Института по микробиология в Българска академия на науките.

" Хубаво е човек да се съветва с допустимо най-хубавите експерти. Това, което вършим ние - хората, работещи в тази сфера, е да преглеждаме научни публикации, които са написани на един, да го кажа криптиран език за необятния кръг хора. Там се разясняват проблеми, неща, които в доста огромна степен биха обяснили за какво се случва това, по какъв начин се случва ", сподели още Р доцент Чорбанов.

На национално равнище нито един имунолог не е включен в битката с разпространяването на ковид у нас, ангажирани са най-вече епидемиолози, посочи Чорбанов.

" Епидемиологията обаче е един клон, сфера в медицината, който работи доста накратко. Това, което се взима като ограничения, това което се прави сега, е еднакво на дейностите, които биха били разумни в резултат на зараза с изключително рискова зараза. Особено рискови са тези инфекции, които поразяват голям брой от популацията с доста висока смъртност. От познатите ни дейни вируси тези, които циркулират сега в света, това е единствено ебола. Всички останали вируси, които сега са дейни, в доста дребна степен могат да вземат участие в един подобен параметър като изключително рискови ", разяснява доцент Чорбанов.

Всяка зараза, рискова обстановка е тест за просветеност на страната, на нейното управление и на популацията, счита експертът.

Преувеличени са изказванията, че латентният интервал, в който вирусът не се демонстрира е 14, 20, 30 дни. Всички експерти настояват, че 4-5 дни е инкубационният интервал, означи доцент Андрей Чорбанов. " Така че тези двуседмични, триседмични и прочие изолации на хора никога не са практични и в доста огромна степен са ненужни. "

Имунната система в множеството случаи се оправя с вирусите, съобщи Чорбанов, който обърна внимание върху спекулациите за % на смъртност от ковид. По думите му той " е погрешно показан, тъй като този % е годен само за хора, потвърдени с тази зараза, хора, които са изявили признаци и които са били подложени на някакви ограничения ".

Много огромен брой хора прекарват тази зараза без да схванат, само че риск има за хората с имунодефицит, за възрастните хора, акцентира експертът.

" Хора, които са били подложени на някаква терапия за угнетяване на имунната система - при трансплантации, при хора, подложени на лечения, с тумори. Това също се отнася за хора с вродени дефекти. "

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР