Аз лично не съм фен на президентска република в България,

...
Аз лично не съм фен на президентска република в България,
Коментари Харесай

Живко Георгиев: У нас пазарна икономика действа само в купуването на партии и гласове

Аз персонално не съм почитател на президентска република в България, тъй като за нас този модел е още по-рисков от настоящия. За България, при нашата липса на гражданско общество, на свободни медии и при нашите мощни олигархични трендове - това е по-рисков сюжет. Това съобщи в " Офанзива с Любо Огнянов " по " Канал 3 " социологът Живко Георгиев, член на Съвета за стратегическо развиване към президента.
  ``
реклама
 
За оповестеното от съвета търсене на опция на статуквото, социологът уточни: " Статуквото е сегашното и трендовете, по които се развива страната: в образовението, в стопанската система, в демографията, в растящото обществено неравноправие, в растящото районно разграничение, в блокажа на сегашния политически модел. Това ще е опция на ново бъдеще на България - естествено, ще е опция на това, което вършат ръководещите, до момента в който са ръководещи. Досега те не са предложили нова опция ".
 
Според Живко Георгиев, който не крие левите си убеждения, политическата класа на България е тежко болна. " Което ме връща в тематиката - нямаме работещ политически модел, допуснахме прекомерно огромна роля на парите в демократичния развой, не намерихме метод да се противопоставим на пазаруването на цели партии, на депутати, освен на гласове - единствено там има пазарна стопанска система ", изброи той.
 
Социологът е уверен, че промяна на политическия модел в страната ще има, само че не го свърза с появяването на нова групировка, вероятно отпред с президента. " Смяна на модела ще има, значимото е да стане цивилизовано. Избори ще има доста, то с избори ще стане, само че преди изборите би трябвало да има какво да избираш, би трябвало да създадем политическа система, да си върнем властта на партиите, и да създадем положителна селекция по способности. Политиката сега е антиселекция ", безапелационен е Живко Георгиев.
 
" Аз не виждам народна власт, почтено казано - от 10 година насам имаше доста точни термини и названия за това, в което живеем: фасадна, квази народна власт и т. н. Да, има някои атрибути на демокрацията - има избори, има конкурентност, задоволителна бистрота, с помощта на медиите, новата интернет сфера и т. н. Но истински либерален режим нямаме, по-скоро виждам властнически трендове.
 
Нашият недостатък е, че когато се оформи болшинство за ръководство, се изключва опозицията. И сега поддръжката за Народното събрание е 21%, колкото е и поддръжката за ръководещите. Не приказваме за останалите сраствания сред бизнеса и политически хайлайф - няма да броя жилища, не ми е забавно, лобизма в законотворчеството. Каква народна власт?! Този политически модел явно не работи. Събрали сме да обсъждаме, да забележим какво желаят българите - и ще му намерим метода ", върна се той към дневния ред на Стратегическия съвет към президента.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР