Аз лично, към някои общини имам резерви. Смятам, че в

...
Аз лично, към някои общини имам резерви. Смятам, че в
Коментари Харесай

Кметът на Асеновград: Отказаното финансиране за борба с мръсния въздух е заради промяна на критериите в последния момент

" Аз персонално, към някои общини имам запаси. Смятам, че в Асеновград е по-належащо финансирането за използване на европейската стратегия, която може да обезпечи по-чист атмосферен въздух в града. Очакваме да получим утвърждение при втори транш. " Това съобщи пред медии асеновградският кмет лекар Емил Караиванов, по отношение на отхвърли за еврофинансиране за битката против мръсния въздух.
Сред методите, препоръчани в плана в община Асеновград, е слагане на филтри на комините на постройките, в които живеещи се отопляват на твърдо гориво. Идеята, обаче, не е утвърдена. Мерките, които е подхванала локалната власт във връзка с отхвърли, е да подаде сигнал до Министерството на околната среда и водите. По думите на асеновградския кмет, съответни претекстове за отрязаното финансиране за Асеновград няма. Причина за неодобрението е, че в последния миг е осъществена смяна в една от оценъчните формули. По този метод е предоставена опция от европарите да се възползват други общини, които също имат нужда от филтриране на атмосферния въздух.
" Не става въпрос за пропуски в документите. Да, допустимо е някъде да са позволени такива. Но главно се получи поради смяна на критериите, в последния миг. " , разяснява Караиванов. Той изясни, че общинска администрация-Асеновград ще чака втория стадий на финансиране и в случай че тогава бъде утвърдена, възнамерява да разшири газовата мрежа в града и да обезпечи филтри за комините на здания, в които се употребяват печки на твърдо гориво. Основните замърсители в града, по данни на общинското управление, са твърдите прахови частици и изгорелите газове от колите.
На този стадий не се обмисля вид за използване на спомагателни тласъци, като да вземем за пример, понижаване размера на налозите за семействата, в които не се употребява твърдо гориво за отопление. Според кмета, тази политика не би била ефикасна, тъй като няма способ, посредством който да се откри и потвърди, че подтикваните по този метод фамилии в действителност извършват изискванията на сделката.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР