Аз критикувам Борисов и е малко смешно, едва ли не,

...
Аз критикувам Борисов и е малко смешно, едва ли не,
Коментари Харесай

Сергей Станишев: Водил съм най-много битки с Борисов, но...

Аз подлагам на критика Борисов и е малко смешно, надали не, да се внушава, че аз съм колаборационист с Борисов, тъй като всички знаят в България кой е водил най-вече политически борби с Борисов! Това обаче не значи, че не може да има един добър звук. Аз съм уверен, че когато в тази обстановка, която се разигра, голяма част от българите, когато чуха, че името на един българин (на Станишев - бел. ред.) се предлага от Съвета за президент на Екологичен потенциал и че българският министър председател е споделил – "да, поддържам " – ами че по този начин се прави! Това съобщи в "Беновска пита " по Канал 3 Сергей Станишев, президент на ПЕС, във връзка декларацията на Българска социалистическа партия против оценката му за Борисов като "държавник ". Предизвикан да

Сергей Станишев акцентира, че за него визионерството е най-важно, въобще думата водач значи някой, който е кадърен да води, а да води значи не просто да следваш някакви настроения на обществото, тъй като настроенията на обществото са неуверени. Това значи водач. "Отговорете ми съответно за Корнелия Нинова!”, настоя водещата Илиана Беновска. Станишев призна, че е сюрпризиран, наподобява му дребнаво, защото в същото това свое присъединяване на което се основава позицията, огласена като позиция на ИБ, той споделя, че България е най-бедната страна и подлага на критика политиката на Борисов, с който си остават съперници.

Ето и другите тематики, наранени в изявлението на Сергей Станишев.

Европейските избори и конституирането на новите институции на Европейски Съюз

"Дадохте доста изявленията, тъй като имахте доста осведомителни мотиви към Вас и към Екологичен потенциал, Европейска комисия, Европейски Съюз, какво затаихте или не успяхте да кажете?”, попита при започване на диалога водещата Илиана Беновска. Сергей Станишев отговори, че в никакъв случай не може да се каже всичко, тъй като последните седмици са били извънредно динамични и напрегнати в Брюксел във всички договаряния, които са се водили и най-много за това кой ще бъде ръководител на идната Европейска комисия. "И апропо желая да кажа, че хората не би трябвало да се поддават на тези тълкования – "А, тук 3 пъти Съветът се събира, пазарлъци грозни!”. Да, във всички политически договаряния има детайл на пазарлък от позиция на политически салда. Но в действителност балансите бяха доста повече, трябваше да се подсигуряват салда сред политическите фамилии в Европа, сред районите в Европа и салдото мъже – дами!”, изясни той.

"Веднага да Ви прекъсна, нали имаше шпиценкандидати, които се явяваха пред хората като флагмани на избраната политическа мощ, тези салда не трябваше ли да бъдат контрактувани авансово?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че не е по този начин. Той изясни, че политическото семейство на социалистите е държало до дъно да се съблюдава този принцип, тъй като това схващане е гласувано с резолюции на конгрес на ПЕС освен това с доста ясна интерпретация какво значи това. ПЕС одобряват ръководителят да бъде точно от този кръг хора, които са взели участие директно в конкуренцията, за които европейските жители са чули какви са им позициите, какви са им вижданията за Европа.

Но също по този начин те упорстват това да бъде човек, който може да събере най-вече болшинство в Екологичен потенциал, следвайки правилата на демокрацията, тъй като по този начин е записано и в разпоредбите на Европейски Съюз, че Съветът предлага претендент за президент на Европейска комисия, отчитайки резултатите от изборите. А резултатите от изборите не са просто кой е дошъл първи, кой е дошъл втори, кой е дошъл трети в надпреварата, а това какво болшинство може да се образува. „ Това беше нашата позиция през всички тези седмици и тук би трябвало да кажа, че фамилията сподели доста огромно единодушие и имаше доста добра съгласуваност. Но за жалост се случи нещо друго!”, безапелационен бе президентът на ПЕС.

"Кой в действителност аргументи тези диспути – остарялото управление на Европейска комисия, на Екологичен потенциал, на Съвета на Европа, по този начин ли да го разбираме?”, попита водещата Илиана Беновска. Станишевотговори, че случилото се е доста неприятен знак към европейските жители. Той продължи, че месеци наред европейските политически фамилии са оповестили своите претенденти, те са водили телевизионни диспути и най-после са дали своят вот рекорден брой хора. 51% не е имало от десетилетия.

"Излязоха доста европейци точно с това очакване и дадоха своя глас, едни за ЕНП, други за социалисти, трети за либерали и така нататък И внезапно Европейският съвет им споделя - в последна сметка това няма значение, ние Съветът ще си решим както ние си знаем зад закрити порти. Това за мен най-вече налива вода в мелницата на евроскептиците. И тук доста отрицателна роля изиграха няколко фактора.

Единият от тях беше Орбан, който съумя да провежда Вишеградската група непременно за него беше да се блокира кандидатурата на Тимерманс, защото той беше комисарят, който водеше борби и в Унгария, и в Полша за върховенството на закона, което е фундаментален европейски принцип. И се оказа, че когато човек пази европейски полезности, пробва се да отбрани независимостта на правосъдната система, въобще демократични правила, по-късно го санкционират. И това за мен е недопустимо!”, безапелационен беше Станишев.

"Да, само че Орбан не остана самичък, придружиха го с изключение на Вишеградската четворка и Италия!”, означи водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че това за Вишеградската четворка не е напълно правилно, тъй като самият той е провел диалози и със словашкия министър председател дружно с Тимерманс и е уверен, че при гласоподаване той в последна сметка щеше да поддържа Тимерманс. „ И тук има още един значим миг, в понеделник на Европейския съвет беше доста покрай събиране на нужното болшинство в поддръжка на Тимерманс. В този миг Доналд Туск, тук мога да кажа моето мнение като ръководител на Съвета, не си свърши правилно работата, тъй като той е длъжен да посредничи, да бъде посредник сред другите гледни точки! Според мен той напълно игра в поддръжка на ползите на ЕНП!”, съобщи президентът на ПЕС.

"Вие какво очаквате, няма да играе за ПЕС?”, попита водещата Илиана Беновска. Сергей Станишев отговори: „ Аз чакам той да си извършва институционалните функционалности, за които той е определен от целия Съвет, в който ЕНП имат 1/3, ПЕС имат 1/3 и либералите имат 1/3, почти, плюс има няколко министър председатели, които не са членове на тези съществени фамилии. Това е негово обвързване. Той съгласно мен не го съблюдава правилно. Затова този резултат не може да бъде удовлетворяващ, тъй като нито районните салда ги има, нито политическите салда ги има и в последна сметка кое беше най-важното за нас през последната година, когато започнахме първо процеса за номинации на наш общ претендент!”.

Сергей Станишев съобщи, че ЕНП ръководи от 20 години и е имало неповторим късмет за смяна. Водещата означи, че въпреки всичко ЕНП са печелили изборите. Събеседникът й отговори, че резултатът на ПЕС е бил много по-силен от упования. Преди година е имало прогнози, че ПЕС ще има 100 евродепутати. В началото на годината се е говорело за 120-130. А ПЕС са постигнали 155 евродепутати като семейство и разликата сред тях и ЕНП е напълно преодолима. И тук опираме отново до парламентарния принцип за това кой може да образува болшинство. „ Ако беше даден късмет на Народното събрание да се избира сред Тимерманс и Вебер, претендентите на ПЕС и на ЕНП, аз съм сигурен, че Тимерманс щеше да получи по-голяма поддръжка, знаейки позициите в другите групи, знаейки позициите в Екологичен потенциал. И също така, което е значимо, защото имаше обективен укор от хората и от медиите, че не се чу въобще спор за политика, по този начин го направиха в Съвета.

Но нашето водещо начало и принцип беше – ние поддържаме Тимерманс освен, тъй като е наш, а тъй като всички признават, че той единствен от всички обсъждани претенденти има ясна идея, явен политически дневен ред, с изключение на персоналните доста мощни качества и познаване на работата на Европейска комисия. Затова в този момент се оказахме в нелепата обстановка всички в европейските институции да си повтарят името на претендента, тъй като първо не я познават, госпожа Урсула фон дер Лайен. Второ, никой не знае какви са нейните визии за Европа в този сериозен миг. И аз си мисля, че най-малко някои ръководители на страни не желаеха да има мощен президент на Европейска комисия. Искаха да бъде по-слаб, с незадоволително познаване на работата, с цел да зависи най-много от Берлин и от Париж!”, безапелационен бе президентът на ПЕС.

"Не е ли известно вманиачаване, извинете, не ми отива несъмнено като жена да го кажа, само че за мен е политически несъстоятелно – ние търсим баланс дами – мъже, не знам какво си, това е обща наклонност, която се постанова освен в Европа, само че и в света. Дори и в България се придвижва механично. Не е ли по-добре да търсим водачи, визионери, били те в пола или в панталон?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че несъмнено най-важни са персоналните качества, само че от години дамите са били подценявани, по тази причина сега наклонността за равнопоставеност е доста мощна и тя е присъща за социалистите.

Намаляването на дотациите на партиите на 1 лев за получен автентичен глас

Сергей Станишев изясни, че е получил писмо от Корнелия Нинова по въпроса за гласуването на партийните дотации и напълно поддържа позицията на Българска социалистическа партия. Той продължи, че това решение е нездравословно за българската народна власт, нездравословно за политическата система, отваря път бизнесът да си напазарува партии и да прокарва ползи доста брутално и непосредствено. И с изключение на всичко останало в навечерието на локалните избори това слага опозицията на колене, тъй като Българска социалистическа партия остава без пари, би трябвало да връща 4,5 – 5 милиона в бюджета и би трябвало да прави избори. Това наподобява като опит да се завоюват служебно изборите. Водещата попита своя събеседник за какво не се е обадил на премиера и не си е споделил мнението. Той отвърна, че може да го направи. Беновска отговори, че към този момент е късно, тъй като законът е гласуван. Станишев съобщи, че в България постоянно гласувани закони се трансформират след разпореждане на премиера до болшинството.

"Ами, знаете ли какъв е правилният отговор? Направете си министър председател, Корнелия Нинова да реализира фантазията си да стане министър-председател!”, съобщи водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: „ Не е тук въпросът, тук подвеждате не мен, а феновете, тъй като става въпрос за принцип. Аз постоянно съм отстоявал разбирането, че най-почтеното към хората е партиите да бъдат финансирани обществено със сериозен надзор, с цел да отстояват своите платформи и ползите на хората, които гласоподават за тях, а не да изпадат в зависимости по насила, а не по благосклонност, тъй като всяко едно политическо събитие изисква пари!”. Водещата означи, че никой не я е питал дали е съгласна дотациите на партиите да се употребяват за партийни малките екрани.Президентът на ПЕС отговори, че всяка партия сама взема решение по какъв начин да изразходва дотацията си, а в случай че хората не харесват метода, по който го прави, това ще проличи на идващите избори.

Сергей Станишев съобщи изрично, че партията ще оцелее и без дотация и напомни, че преди години в най-трудния за Българска социалистическа партия миг е работил 2 години за Народно събрание без заплата. „ Но тогава ви помагаха олигарси, Николай Банев сподели, че ви е помагал!”, акцентира водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че не знае за такова нещо. „ Но, Николай Банев го съобщи, че е давал пари по времето на Първанов!”, акцентира водещата. президентът на ПЕС съобщи, че в случай че има такива подозрения, въпросите би трябвало да бъдат задавани не към него, а към тогавашния ръководител на партията Първанов.

Опозиционното държание на Българска социалистическа партия

Сергей Станишев съобщи, че Българска социалистическа партия би трябвало да има в действителност опозиционно държание и да фокусирана върху действителните проблеми на хората. Преди няколко дни да вземем за пример е имало доста изострен митинг в болничното заведение във Видин. Там е трябвало да бъде ИБ на Българска социалистическа партия и в този миг да споделя какви оферти прави за опазването на здравето, тъй като това е отворена рана за обществото и за всеки един българин. Има и много други неща, които се случват всекидневно.

„ Оказва се обаче, че флагманът в опазването на здравето на Българска социалистическа партия, проф. Михайлов, има две обвинявания!”, означи водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че това не значи нищо, тъй като и той самият е имал преди време повдигнати обвинявания.„ Въпросът е различен, опозиционността, когато е належащо, и внезапната опозиционност, е естествено за една съпротива нещо. Тя би трябвало да сочи дефектите на ръководството, да го нападна и по този метод да печели доверие. Но, желая да Ви кажа друго, това е единствено първата фаза, с цел да бъдеш припознат като опция е нужно да минеш на друго равнище, да предлагаш решенията, които са безапелационни и да изглеждаш също по този начин като политическа мощ, която е вътрешно единна, постоянна и предвидима!”, безапелационен бе той.

В какво са близки с Борисов като политици и по какво се разграничават?

"В какво сте близки с Борисов като държавници и политици, Вие, от интернационален сан, той от български, балкански сан към този момент 10 години, пък за какво не и от интернационален, също. И в какво сте непримирими? Едро ми го кажете!”, попита водещата Илиана Беновска. Сергей Станишев отговори, че са близки по всички въпроси, които касаят българският народен интерес. И го е доказвал неведнъж на европейско равнище. Такива са участието ни в Шенген, участието ни в еврозоната, въобще присъединяване ни като пълновръстен, интегриран член в ядрото на Европейски Съюз, а не в периферията.

"За Истанбулската спогодба обаче се разминахте!”, означи водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че Борисов в началото я е подкрепил, само че по-късно се е отдръпнал по конюнктурни съображения. „ Променил си е мнението! Нарочно Ви окачам, тъй като това също е болна тематика на Българска социалистическа партия. Продължете в какво сте близки с Борисов?”, продължи водещата. Президентът на ПЕС съобщи, че близки позиции имат и по пакета „ Мобилност II”, касаеш българския превоз. „ И по всички неща, които съм посочил в предишния Екологичен потенциал, че сме работили добре с сътрудниците и от Вътрешна македонска революционна организация, и от Движение за права и свободи, и от ГЕРБ, когато опре до българския народен интерес. И по въпроса за Западните Балкани и тяхната интеграция в Европейски Съюз, това също е от български народен интерес.

По отношение отбрана на българите в чужбина. Мога да изброявам още доста неща. Това, обаче, не трансформира нашите разлики за това по какъв начин се ръководи през днешния ден България, тъй като от ден на ден е една наклонност цялата власт, политическа - което е обикновено, когато си спечелил избори - само че и икономическа, социална да се концентрира в ръцете на една политическа мощ. Това е една наклонност, която не е здравословна!”, безапелационен беше Сергей Станишев.

"Борисов предложи на Корнелия Нинова да стане ръководител на Народното събрание и почтено казано, доста хора възприеха това като подадена ръка!”, напомни водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че действителностите са такива, че ГЕРБ - малко по малко - се трансформира в партия-държава. „ Те ще излязат отговорни, че печелят изборите ли?”, попита водещата Илиана Беновска. Сергей Станишевотговори, че печеленето на изборите е доста характерно, наред с публичната поддръжка има и различен механизъм. ГЕРБ са доста добре смазана машина, която съчетава власт и изборни резултати и това е обвързвано с партийни назначния в държавната администрация. Водещата означи, че и по времето на Българска социалистическа партия е било по този начин. Президентът на ПЕС не се съгласи и акцентира, че самият той, като министър-председател, не е правил никакви промени в администрацията на Министерски съвет, тъй като би трябвало да има държавна администрация, която, в случай че си прави добре работата, не би трябвало да бъде сменяна. Освен това, съгласно него, точно хората, които са свързани или симпатизират на Българска социалистическа партия, са били най-често жертва на уволнения по политически аргументи.

Сергей Станишев съобщи, че друго огромно разграничение сред неговото ръководство и това на ГЕРБ е, че настоящето държавно управление на Борисов не прави никакви промени, а просто се пробва да смъква напрежението като раздава пари на парче. „ Добре, Вие в случай че бяхте министър-председател, какви промени щяхте да вършиме?”, попита водещатаИлиана Беновска. Събеседникът й отговори, че настоящето държавно управление няма идея в нито една сфера за нещо, което да реши фундаментален проблем - било то в образованието, било то в опазването на здравето, всичко е кърпеж и това е най-голямата уязвимост и най-голямото му разграничение със настоящето ръководство.

"Визия за България”. Може ли Българска социалистическа партия да бъде опция на статуквото и да завоюва локалните избори?

"Добре, само че кажете съответно, не се заяждам, в случай че Вие сте министър-председател, кажете, където се чувствате сигурен – в опазването на здравето, в образованието, нещо съответно, което смятате, че би трябвало да бъде направено?”, попита още веднъж водещата. Сергей Станишев съобщи, че Българска социалистическа партия е направила една добра стъпка с „ Визия за България”. Там има изтъкване на редица проблеми и има положителни решения за част от проблемите. „ Веднага да Ви кажа - нямаше финансови планове. Аз доста фантазии имам в главата си, само че нямам пари да ги осъществя!”, съобщи водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че това е визия, която е дълготрайна, визия каква България желаеме да забележим действително след 20 години. Тя обаче би трябвало да бъде уплътнена с съответна управническа стратегия, която да се показа пред обществото с разнообразни диспути с разнообразни класи. Водещата попита за какво няма такава стратегия. Гостът й отговори, че това не е въпрос към него. „ Това е най-важната политическа задача пред Българска социалистическа партия - да се показват такива съответни решения в разнообразни сфери, тъй като моето ясно чувство е, че хората в огромната си част се оглеждат за опция сега, те не харесват статуквото!”, безапелационен бе Станишев.

"Те хората в никакъв случай не са удовлетворени!”, означи водещата Илиана Беновска. „ Недейте да се държите като юрист на държавното управление!”, отвърна Сергей Станишев. „ Не се държа като юрист! Помните ли Тодор Живков? Не бяха удовлетворени! А, след това, взеха да жалят за него!”, продължи водещата. Събеседникът й отговори, че такава е човешката природа.

Сергей Станишев съобщи, че има действително неодобрение от положението и развиването на страната. По-точно неналичието на ясна посока. Затова идната стъпка за Българска социалистическа партия, в действителност, е създаването на съответни управнически стратегии. Оттам към този момент идва въпроса за лицата, които биха били. И това е друга задача, която стои пред Българска социалистическа партия, само че тези задания могат да се решат сполучливо при решаването на едно друго изискване, акцентира той.

"Добре, само че кой е подобаващ за вътрешен министър, да вземем за пример, в този момент ми хрумна, Кирчо Добрев, началника на предизборния щаб, доста приказва срещу Министерство на вътрешните работи?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че те би трябвало да бъдат обвързани с съответните политики, които се оферират. „ Нали знаете, че за един план е значим освен бизнес проекта, само че и Кой го прави?”, продължи водещата. Сергей Станишев отговори, че е по този начин, само че това ще стане ясно, когато наближат изборите. Той продължи, че с цел да печелиш в допълнение доверие в обществото би трябвало да осигуриш вътрешна консолидация и това зависи от управлението на Българска социалистическа партия, тъй като средата, атмосферата в партията се задава от управлението. „ Защото, в случай че се караш вътрешно, в случай че даваш такива сигнали, каквито ние давахме през цялата половин година преди европейските избори, няма по какъв начин хората да ти дадат огромна поддръжка, тъй като те си споделят – абе, те не могат вътре да си приказват обикновено, да се консолидират, по какъв начин ще оправят страната?”, акцентира Станишев.

"Добре, само че хайде с имена, Кирил Добрев ще може ли да сплоти в този момент, като ръководител на предизборния щаб, да консолидира - както казвате - и да спечелите?”, попита водещата Илиана Беновска. Станишев отговори, че това ще стане ясно наесен на изборите. „ Аз мисля, че той е по-силен началник на щаба, в сравнение с беше досегашният, тъй като, в действителност, щаб нямаше!”, безапелационен беше президентът на ПЕС. Илиана Беновска вметна: Това, че Кирил Добрев е по-силен от някой, който е бил слаб...Достатъчно мощен ли е Кирил Добрев за Българска социалистическа партия, за историята на Българска социалистическа партия?”, попита водещата. Гостът й отговори, че времето ще покаже.

"Питам Ви, тъй като не ми дадохте да довърша. Вие казахте, че като учтив човек и като политик от държавнически сан сте дал отговор на Борисов възпитано, с признателност! Тук приказваме, Вие, казвате – управлението би трябвало да промени, да озонира климата. Ами, това управление, в случай че няма това схващане? Затова Ви запитвам - за съответните лица!”, разясни водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че за жалост цената ще бъде платена от партията.

"Тоест, какво ще се случи, в случай че, което е явно, в случай че на локалните избори Българска социалистическа партия освен, че не спечелите нищо ново, ами, хайде, да речем задържите резултата?”, попита водещата Илиана Беновска. Сергей Станишев отговори, че не е склонен с нейната прогноза и счита, че Българска социалистическа партия има действителни шансове доста да усили своето въздействие, включително и в огромни градове, като резултат. Дали, това ще се случи - не е предрешено, само че има такава опция. Защото през 2015 година ГЕРБ „ са блъснали тавана”, нагледно казано - всички регионални градове, без там, където Движение за права и свободи господства, очевидно, като Кърджали и всеобщо в общините.

"В София ще спечелите ли?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че има действителен късмет това да се случи, в случай че се играе мъдро. „ Но, кой би трябвало да бъде лицето на Българска социалистическа партия?”, продължи с въпросите си водещата. Президентът на ПЕС отговори, че това е решение на Софийската градска организация. „ Сама да го взема решение БСП-София? Не хвърляте ли на Калоян Паргов доста тежки и персонални отговорности?”, попита водещата. Гостът й акцентира, че Българска социалистическа партия София е в добър разговор с управлението. Това постоянно е било въпрос, несъмнено и на управлението. Но, водещата самодейност би трябвало да бъде на Софийската градска организация.

"ГЕРБ ще разискват на националното си заседание претендентите си за кметове, доколкото разбрах, а Българска социалистическа партия няма ли да го извършите това на Национален съвет?”,попита водещата Илиана Беновска. Сергей Станишев изясни, че при Българска социалистическа партия процедурата е, че общинските препоръки го вършат, организациите. Има право Националният съвет да се намеси, в случай че вижда явно неправилни решения, само че това е въпрос на преценка в действителност. „ Тоест, централното управление няма да се меси в избора на локалното ли?”, продължи водещата. Събеседникът й отговори, че централното управление постоянно е водило, най-малко по негово време, разговор и диалог с локалните структури. Правили са се доста изследвания.

"Не, запитвам Ви за финалния резултат, Националният съвет на Българска социалистическа партия - националният резултат за оферти за кметове, няма ли да го разиска? Примерно: Калоян Паргов предлага Мая Манолова?”, попита водещата Илиана Беновска. Сергей Станишев отговори, че Националният съвет има право да се намеси като предписание, само че не го е правил. „ Загубихме доста време. Като предписание на Бузлуджа, която е след 2 седмици, сме вадили огромна част от нашите претенденти на сцената, те са били решени. А в този момент, ние загубихме време обективно - освен поради европейските избори, само че и поради всичко това, което се случи след тях. Ненужен конгрес, който беше призован не, тъй като така наречената съпротива в партията го желае, а тъй като беше провокиран от ръководителя на Националния съвет Корнелия Нинова - със своята оставка, която се оказа, както аз подозирах, че въобще не е оставка. И, в действителност, се изхаби сила за нищото. Вместо да се занимаваме с нужните значими въпроси и което се видя - включително и в последните дейности за наказването на Жаблянов, ваденето му от Изпълнителното бюро, към Антов Кутев. Никаква поука не е извлечена! Никаква поука не е извлечена от чувството за това, че няма естествен разговор. А, по-скоро, се кара – ето в този момент отново ще покажем мощ, проява на власт. Добре, ти можеш да го постигнеш вътрешно, само че на открито хората би трябвало да ги убедиш!”, безапелационен бе президентът на ПЕС.

"Наистина край, какво ще се случи на 27-ми октомври на изборите? Какво ще се случи в Българска социалистическа партия по-късно? Корнелия Нинова, смятате ли, че ще успее да се задържи, конституирайки ново управление?”, попита водещата Илиана Беновска. Сергей Станишев отговори, че това зависи от резултатите на изборите. А, до тогава, би трябвало да се извърви доста път. „ Първото нещо, което, съгласно мен, би трябвало незабавно да се направи, е да се покаже по какъв начин в тази финансова рецесия - тъй като ние изпадаме след решението на Народното събрание, новия закон за финансирането - в действителна ужасна рецесия.Доколкото слушам, 86 индивида от щата на Националния съвет е планувано да бъдат съкратени. А, една партия, изключително всеобща партия като Българска социалистическа партия, действа и като машина, това са действителни хора! Второ, би трябвало да се форсира оптимално процеса на издигане на кандидатури. И трето, да се мине към действителна акция, към този момент.”, безапелационен бе той.

"Ама, вие нямате ваши кандидатури! Мая Манолова, да вземем за пример, тъй като стана дума за нея, тъй като Калоян Паргов апробира обстановката с нея, тя до каква степен е ваша към този момент?”, попита водещата Илиана Беновска. Сергей Станишев отговори, че Българска социалистическа партия постоянно е била задоволително необятно отворена партия. Той напомни, че през 1999 г изборите са бли задоволително сполучливи за Българска социалистическа партия, тогава в действителност се апробира доста необятно формулата самостоятелен претендент с поддръжка. Тогава кметът на Варна е бил като самостоятелен и кметът на Русе, и кметът на Стара Загора, доста хора. „ А, Михаил Мирчев и той ли беше самостоятелен?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че не е бил самостоятелен.

"Пак говорите общо, говорете съответно, Корнелия Нинова прави ли го това - трансформира разликите в голям проблем?”, попита водещата Илиана Беновска. Сергей Станишев отговори, че вижда тази наклонност и тя е голям проблем за Българска социалистическа партия. „ Казвал съм го обществено, казвал съм също по този начин, че който копае окопи сред Българска социалистическа партия и европейските социалисти си стреля в крайници!”, акцентира той. „ Като ще цитираме мисли – носи ли „ маршалски жезъл” Корнелия Нинова в раницата си?”, попита водещата. Събеседникът й отговори, че всеки водач на партия, изключително огромна, евентуално носи подобен скиптър. „ Добре де, но сподели ли го най-сетне, две години, към този момент?”, продължи водещата. Президентът на ПЕС отговори: „ Засега резултатите не са такива. Въпреки че, в случай че си спомняте през 2017 година аз бях индивидът, който сподели, че Българска социалистическа партия би трябвало да разгласи преди изборите, че водачът на партията ще бъде нашият претендент за министър председател, което госпожа Нинова направи, тогава!”.

"Да, обаче, смятате ли, че тя може да завоюва, Вашите прогнози, Вие сте умел политик? И по кое време - дори, ще задам въпроса: Корнелия Нинова може да завоюва такива избори, че да стане и министър-председател?”, попита водещата Илиана Беновска. Сергей Станишев отговори, че това зависи от парламентарните избори, а те към този момент не са на хоризонта. Така, че всяко нещо се взема решение и се преглежда в съответния подтекст – кои са другите участници, кои са другите кандидати.

"Вие, какви взаимоотношения ще имате с Българска социалистическа партия в този момент? Ще се помъчите ли цялата тази философия, която излагате сега за визионерство, да я сведете до по-широк кръг от гласоподаватели на Българска социалистическа партия и на самото участие?”, попита водещата Илиана Беновска. Сергей Станишев отговори, че постоянно се е старал първо да оказвам помощ на своята партия, без значение в какво качество. „ Но имате доста препречени пътеки!”, означи водещата. Станишев отговори: „ Аз си пробивам път, то си пролича и на евроизбоирте. Имах доста препречени пътеки, насипи, даже. Имаше дейности - доста открити, брутални в някои връзки против мен. Добре, пробих си път поради правилото, тъй като не ми беше непременно. Но, желаех да потвърдя, че в действителност хората, които ме издигнаха, организациите, би трябвало да бъдат чути. И, че това подстрекателство, което се правеше доста умишлено против мен - по какъв начин партията не ме желае, просто не почива на действителност. Което се потвърди от изборните резултати, само че това не е, отново, самоцел. Важното е Българска социалистическа партия да бъде партия убеждаваща хората, че работи за техния интерес и им предлага по-добро бъдеще. Затова дублирам за стотен път, може би – би трябвало да си подредим вътрешно нещата, тъй че да има обща сила, която да излиза от Българска социалистическа партия. Хората го усещат доста ясно – дали, партията е предвидима, постоянна, дали, е консолидирана или се занимава със личните проблеми и е разединена. Ако е по този начин, няма да ни дадат доверие. И тази отговорност е най-много на управлението!”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР