Аз, като ми кажат Гражданите… , си мисля - а

...
Аз, като ми кажат Гражданите… , си мисля - а
Коментари Харесай

Вежди Рашидов: България днес е фактор само заради Бойко Борисов

„ Аз, като ми кажат „ Гражданите… ”, си мисля - а кой ще оглави селяните? ”. С този коментар на въпрос за „ тематиките на гражданското общество ” стартира следващото посещение на ръководителя на парламентарната комисия по просвета и медии Вежди Рашидов в предаването на Канал 1 „ Денят стартира с Георги Любенов ”. 

Според Рашидов, България, като дребна страна, в никакъв случай не е била припозната в каквото и да е, „ няма какво да даде на света и какво толкоз да вземе ”. „ Тя я нямаше на картата на диаспората на интернационалния терен ” съобщи най-дълго управлявалият министър на културата у нас през последните 30 години. И добави, че България през днешния ден е фактор, с помощта на Бойко Борисов и неговите „ совалки в интернационален проект ”. 
Ето по какъв начин Вежди Рашидов разяснява и останалите тематики, повдигнати в студиото на Българска национална телевизия. 

За уменията на премиера Бойко Борисов
„ България е действително на международната карта, тъй като министър председателят Борисов потвърди, че е един извънредно надарен човек, който върви върху тъничък лед. С пътуването си до Америка, с флик-флаковете, които прави в Турция, той върви върху жарава. И то само в полза на българската страна ”. 

За отговорността на държавното управление за водната рецесия
„ Грешки ще има, който и да пристигна на власт. На мен ми е тъжно, че един министър е унижаван дотам, само че нали това искахме — мощен прокурор. Сега пък почва едно назад деяние. Главният прокурор тръгва  с летящ старт. А гафове несъмнено има и те не са единствено при Нено Димов. Ще има и още. Докато сме живи, ще вършим гафове ”. 

За решителността на премиера
„ Този гаф в действителност е заплашителен и е напластен в годините още от социализма, в това число и последните. Но се носи отговорност. Нима не виждаме, че министър председателят дотам е обръгнал, че аз към този момент се тормозя за самите гербери. Той няма благосклонност, за който сбърка. Всички суджуци си отидоха, всичко това, което искаше да опетни името на Борисов, си отиде ”. 

За японците и българите 
„ Да си напомним Фукушима - нуклеарна детонация, цунами - само че японците не подвигнаха звук. Събраха се, като мравчици… и към този момент Фукушима е възобновен.  А ние сме гюрлутуджии. Вместо всички да се обединим и да помогнем. Но не само по вестниците ”. 

За свадите в културата
„ Не желая да ги разясня, аз към този момент 3 години не съм министър. За мен е значима в този момент работата в Народното събрание, където всеки месец въвеждам ремонти или нови закони. В момента работим върху закона за киното, който се провали тази година, само че за следващата… и медийният закон е на тезгяха, работят специалистите. 

За сполучливите промени в културата
“Не мога да ви кажа, ще питате министъра. Има една промяна и тя в театрите, която аз направих. Благодаря на Христо Мутафчиев, че в едно телевизионно студио си разреши да каже „ с помощта на Вежди ”. Останалите не знам за какво се пазят да ми споделят името, че направих и най-хубавия музей на Балканите: „ Квадрат 500 ” и като се стигне до кой го е направил - цялостна тишина. А другояче тунеядци има, които на топличко работят, взимат държавни пари, доста са готини, сладури. Театрите са ни цялостни. Артистите живеят малко по-добре, качиха се на хубави коли. 

За Пловдив - европейска столица на културата 
„ Ами, популярност богу, че свърши. То европейска столица по този начин и по този начин нямаше, добре най-малко, че завърши. Малко ми е обидно, тъй като съм въпреки всичко и художник, създател. 

За представянето ни на Венецианското биенале и за себе си 
От три години насам аз като художник за първи път видях такова знамение. Това е един неуспех и ме е позор. Въпреки че някой може да се гордее доста - за нищо. За биеналето се изхарчиха едни пари по един тотално погрешен метод - половин милион. Отишли сме да купим едни елементарни чаши от Виетнам, в командировки. Двама участника има на тавана на Венеция - и 17 индивида на екскурзия във Венеция. Ние платихме една яка сума за едно таванско помещение. Държавите купуват павилиони с цел да показват националната си просвета. А участието на България на Венецианското  биенале е подобен срам, че не ми се приказва. 

За триумфа на България в културата 
Ето го триумфа на България (вади пълен албум) Тове е издание на Лувъра за тракийската галерия в Лувъра. 4 милиона тираж са разпродадени, няма такава реклама на България, каквото има тука. 2000 творби на тракийската ни просвета. В Лувъра ние сме получавали овации като Борис Христов в Миланската канара. Няма друга страна, която да е посочила независима експозиция от 2000 творби в Лувъра. Е, по какъв начин по този начин при мен не пееха в читалищата на околовръстния път на европейските столици, а нашите хора пяха в Нотр Дам. Колко пъти България е взела участие в международния музей в Америка „ Пол Гети ”? На плаката на музея беше Севт III. Япония падна на колене пред българската просвета. А на това биенале (във Венеция) нас ни няма и в каталога. Така че стига с това биенале. Някои просто добре са си хапнали. Аз имах оферта за същото биенале - само че не за таван, а за 200 квадрата замък на Гранде канале. За 40 хиляди евра.

За папската си наслада
Премиерът е глезен от папи три пъти, а аз четири пъти - в границите на шегата, несъмнено. През 1981 година аз завоювах Златния орден на Ватикана при Йоан Павел, бях с едни дънки и едни маратонки, нямах фотоапарат и в библиотеката ми дадоха златния орден на името на Данте Алигиери, който е в мен и е от чисто злато. Това ми беше първата среща, малко откакто стреляха по Йоан Павел (Йоан Павел II е тежко ранен в атентат на 13 май 1981 година бел. ред.). При папа Бенедикт съм бил три пъти, при Франциск - 2 пъти. Много е прелестно да влезеш в листата с 2000 значими и уважавани хора, на които папата на всяка Коледа изпраща приветствено писма с благословия. То дойде от дълго време, преди Коледа, само че в този момент го разгласиха в един другарски уебсайт. 

В края на изявлението Вежди Рашидов подари на водещия Георги Любенов испанско списание, тематиките, в което били Монсерат Кабайе, Пабло Пикасо, а за Рашидов имало 6 страници, и издание на Британския музей, на чиято задна корица има реклама на изложбата му в лондонската изложба „ Галиарди ”.  Оказа се, че тази галерия българската страна е платила малко над 20 хиляди паунда. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР