Аз имам съвест, бе, еййй! Как така ще взема 100

...
Аз имам съвест, бе, еййй! Как така ще взема 100
Коментари Харесай

Едно кафе и 50 лева ресто или как Прекрасният Северозапад продаде гласа си

Аз имам съвест, бе, еййй! Как по този начин ще взема 100 лв. и няма да свърша работа на хората?

Така реагира човек от село Три кладенци, Врачанско, когато го питаме можел ли е да вземе парите, които са му дали за изборите, и все пак да гласоподава, за който си реши.

- Нали ще дойдеш ти да вземем за пример, да купуваш гласове за локалните избори октомври. Ще ми платиш ли, в случай че ми излезе, че взимам парите и не гласоподавам, за който си споделил?

В селото, което е в община Криводол, победител от изборите е Движение за права и свободи, което се случва за пръв път. Движение за права и свободи има 65 гласа, Българска социалистическа партия 64, а ГЕРБ 44. 28 от 44-те гласа за ГЕРБ са с преференция за Емил Радев.

- Аз купих гласовете за Емил Радев, обажда се човек от прилежащата маса с тип на водач на компанията, която жули биричка в мързеливия следобяд на потъналото в сънливост село от Прекрасния Северозапад на Радичков. Мъжът е по-заможен от останалите, на него се е паднала достойнството (и възможността), да почерпи с мента локалния трудолюбив ром, който всички уговарят да им свърши работа без пари.

- Аз купих гласовете за Емил Радев, с мене би трябвало да приказваш - припомня отново той, обезпокоен, че договорката стартира да се изплъзва. Не съм като тия, дето купуваха за Движение за права и свободи, не мога да ти предложа 65 гласа, единствено 28 имам, само че ги подсигурявам, продължава индивидът.



Понеже към този момент сме обиколили няколко врачански села, знаем, че не това е видът продавачи на гласове и приказките са му единствено парадиране. Да си продавач на гласове обаче внезапно ти подвига статута в обществената подчиненост и индивидът усърдно продължава да си поддържа легендата, която доскоро си е измислил.

- Не мога да те схвана в този момент защо си пристигнал? Ще купуваш ли за локалните избори или няма да купуваш?

- Не бе, публицисти сме, обикаляме селата и се опитваме да разберем по какъв начин са се купували изборите.

- Журналисти - различен път! Ти кажи какъв брой гласа искаш през октомври, вади парите и да приказваме съществено, по този начин единствено си губим времето!

На масите пред кръчмата, в която се продават невероятни продукти в стъклени бутилки като " Етър ", " Ябълка " и злокобна черна течност с надпис " Кола " с усет на водни боички, са седнали 11 души. Осем са българи, трима са роми. Но тъкмо един от ромите взривява блаженото успокоение с непредвиденото самопризнание:

- Аз пък гласувах по съвест. Предлагаха ми пари и не ги взех.

Шокът, който думите му провокират, е неизразим.

- Не взе парите?

- Не ги взех.

- И без пари гласоподава?

- Гласувах.

Настава неудобно безмълвие.

И тогава един от българите гръмогласно се провиква:

- Абе, ром с ром! Утре че те викнем да ми изореш равнищата и нема да ти платим, щом не взимаш пари!

Разговорът отново минава на подбив и се насочва към другия ром - този, за който е въпрос на селска чест да го почерпиш с мента.

- Я кажи в този момент - и ти ли гласоподава, без да вземеш парите!

- Ааааа, не! Аз може да съм `секакъв, само че до момента цел живот с избори не съм се омърсил! Няма да гласоподавам и след това да ми се подиграват хората...

Тръгваме си от село Три кладенци с напомнянето, че октомври, в случай че имаме потребност - добре сме пристигнали.

Борован

За хората, които са си учили уроците по история, Борован е известно село. Когато Ботев стъпил на козлодуйския бряг и тръгнал към Врачанския балкан, Борован било първото огромно село, в което е трябвало да стартира въстанието, което да катурне султана. Но когато го стигнал, открил, че никой няма предпочитание да подвига въстание. Тогава поетът възкликнал:

А Борован? Борован спи!

Допреди 2-3 избора Борован беше най-голямата алена цитадела, в която Българска социалистическа партия постигаше най-високите си резултати в цялата страна. На тези избори победител е Движение за права и свободи, следван на дребна разлика от ГЕРБ, а Българска социалистическа партия е надалеч обратно.

Над 40% от гласовете за ГЕРБ са с преференция за Марин Ташев Захариев, към 20% са за Александър Йорданов. Мария Габриел и Лили Павлова, които имат най-вече преференции в цялата страна, в Борован имат по един-два гласа на секция.

Намираме локалните гербаджии с желание да се заяждаме с тях:

- Извинете, знаете ли кой е Марин Ташев Захариев?

Ентусиазмът ни обаче е посърнал от тъжната им искреност:

- До през вчерашния ден никой не го знаеше кой е, само че през днешния ден всички приказват за него...

- А той идвал ли е в Борован?

- Не, несъмнено.

- А Александър Йорданов?

- И той не.

- Как си обяснявате преференциите за тях?, продължаваме да питаме.

- А вие не си ли ги обяснявате?, оптимално почтено ни дават отговор деятелите на ГЕРБ. За да не излезе, че не са правилни на партията въпреки всичко означават, че близо половината гласове са без преференции. Т.е. същински. И дебело акцентират, че Движение за права и свободи е купило повече. 



Предизборни плакати в с. Борован

На територията на община Борован живеят шестима турци - работливи и уважавани хора, които са се преселили преди 4 години от Добрич. Съотношението сред ромите и българите е съвсем 50:50 с лек превес на българите.

Циганският избор обаче се е разпределил съвсем поравно сред Движение за права и свободи и ГЕРБ. Това, което прави усещане е, че Движение за права и свободи е отхапало голяма част от гласовете на етническите българи.

Всичко почнало по този начин:

Преди десетина години директорката на учебното заведение живеела с мъж, който имал сладка далаверка от общината. На територията на Борован има остаряло военно летище и общината години наред му давала да коси тревата. От продажбата на сеното, съгласно завистниците, той изкарвал към 20-30 хиляди лв. годишно. Обаче на власт пристигнал кмет от Българска социалистическа партия и прекратил контракта за косенето на летището. 

Обиденият човек отишъл при Доган (Доган е сборен облик, който може да символизира всеки от елита на ДПС), и му споделил: Моята жена е доста влиятелен човек, грамотна. Хайде да я направиш кмет, а ние ще се отблагодарим. 

Дали тази история е вярна или не, надали някой може да каже, само че факт е, че кметицата на Борован е издигната през 2011 година от коалиция на Съюз на демократичните сили, Движение за права и свободи, ДСБ и Движение " Свободен избор " и към този момент втори мандат е от Движение за права и свободи. 

Технологията на пазаруването

В село Добролево, за чиято механа нашият създател Николай Фенерски описа преди изборите, едната секция е с преобладаващо (но не изцяло), ромско население.

Седмица преди изборите пристигнали купувачите от ГЕРБ. Не е имало нито насила, нито принуждение - спуснали единствено паролата - който желае да продаде гласа си, да отиде в едно от кафенетата и да си поръча кафе. Заедно с кафето получава 50 лв. ресто. 

През цялото време на масата до бара е седял еднообразен служител на реда, с цел да следи да не стане гаф, настояват локалните хора.

Обаче...

В деня за размисъл пристигнали купувачите на Движение за права и свободи. Размяната на парите се правила на площада, а на 20 метра още веднъж е стояла патрулка.

Те към този момент предложили по 100, а не като ГЕРБ по 50 лв.. И се получила циганска работа - някаква част от хората взели пари и от едните, и от другите. 

И в този момент на ГЕРБ в Добролево не им излизат 30 гласа, за които са платили.

Голямата драма в Добролево е, че купувачът за ГЕРБ привиква един по един хората, на които е платил, и ги тормози, за какво са взели парите, а не са си изпълнили ангажимента. Но тъй като не знае кои 30 от платените 100 гласоподаватели са го измамили, привиква всички, в това число и честните. И честните, и нечестните плачат и се кълнат, че не са те измамниците, само че не могат да показват доказателства. Купувачът им е заръчал с изключение на да гласоподават с преференция за Марин Захариев, да снимат и бюлетината. Секционната комисия обаче схванала и прибирала телефоните преди тъмната стаичка.

Движение за права и свободи в такива разпри не влизали, нито гонели отчетност. Приели са, че фирата е неизбежна, раздали са парите, надявайки се на съвестта на хората. В 90% от случаите се оказало, че хората имат съвест...

Пито-платено

В община Борован, където кметицата е от Движение за права и свободи, не всички гласове за листата на Мустафа Карадайъ са купени с пари. Много са купени с обещания.

" На предходните избори Движение за права и свободи ни заплатиха. После отидохме при кметицата да ни назначи по стратегии, тъй като сме дали своят вот за нея. Тя обаче сподели - дали своят вот сте, дала съм ви пари. Всичко е пито-платено ", описват в Борован.

Кметицата, сходно на Доган, е сборен облик - при по-подробен диалог излиза наяве, че този разговор не е бил воден персонално с нея, а с някой неин родственик или чиновник. Така или другояче в главите на хората е останало, че имат избор - или взимат парите и не търсят работа, или гласоподават за Движение за права и свободи и ще бъдат назначени на работа по обществени стратегии.

До общината и тъкмо пред клуба на ГЕРБ е паркът на Борован. " Знаете ли какво беше тука тая заран, описват ни локалните гербаджии. Имаше най-малко 200 роми, които бяха пристигнали да ги назначават по стратегии. Програми обаче в Борован няма ", злорадстваха те.



Централата на ГЕРБ в Борован

Само ден по-късно обаче общественият министър Бисер Петков разгласи, че близо 2400 ще работят в идващите 3 до 6 месеца по новоотпуснати стратегии за претовареност.

Т.е. хората не са излъгани, страната ще оцени, че са дали своят вот без пари за Движение за права и свободи.

Другият инструмент за управление на вота са " петдневките ".

По закон, с цел да получи обществената си помощ, социалнослабият би трябвало да отработи 5 дни. В последната половин година в село Добролево никой не е отработил нито ден. Месец преди изборите събрали социалнослабите им споделили: " Нали разбирате, че всички сте в нарушаване. Ако гласувате за Движение за права и свободи, ще ви се размине. Ако гласувате за различен - горите с помощите ".

И в този момент в Добролево всички обществено слаби се бият в гърдите, че са дали своят вот за Движение за права и свободи.

Разбира се, не на всички места Движение за права и свободи са били толкоз ларж. В региони, в които са купували гласовете през двама или трима медиатори, внезапно за задните номера в листите изникват доста преференции. 

Кои са купувачите

Хората, които физически дават банкнотите на гласоподавателите, са главно 2 групи. Едните са от така наречен незаконен контингент. В София бихме споделили, че са " мутри ", само че за Борован тази купа е мощно пресилена. Става дума за елементарни бандитчета и кокошкари на най-ниско равнище.

Другата група приносители на парите са локалните аграрни кооперации. Много от тях - повече от половината, са отказали да се включат в тази мръсна игра. Но известна част, изключително хора, които към този момент са създали някогашните кооперации своя персонална благосъстоятелност, са се присъединили огромно.

Всяка от тях е получила номерче на преференция, с която да регистрира приноса си.

Това изяснява за какво няколко прилежащи села гласоподават всеобщо за Емил Радев, а Марин Захариев и Илия Лазаров имат нули.

В прилежащите няколко села пък съвсем всички преференции са за Марин Захариев, а Емил Радев има нула.

В село Крива бара ГЕРБ има 160 гласа. 146 от тях са за секретаря на Съюз на демократичните сили Илия Лазаров - финален в листата.

В някои села обаче е имало повече от един покупател и гласовете са се разпределили сред Александър Йорданов и Младен Шишков, примерно.

Бившият ръководител на Народното събрание и създател на крилатата имитация " Днес е един добър ден за българската народна власт " е получил 2616 преференции във Врачанския изборен регион. В трите доста по-големи софийски региона, където най-малко има късмет някой да го е чувал, Йорданов получава надалеч, надалеч по-малко.



Тази обич към задните номера е още по-странна поради обстоятелството, че ГЕРБ имат врачанин в листата - уважаваният локален доктор Иво Ралчовски. В дребното села, в които не са се купували избори, той има колкото или даже повече преференции от Мария Габриел. Но там, където се е разкешвало, резултатът му клони към нула.

Ако инцидентно прокуратурата желае да ревизира кой е дал парите на дребните бандитчета и зърнарски босчета, с цел да купят изборите, хората в Криводол и Борован драговолно описват за общински консултант и сина му, които имат доста планове по ПРСР и за началник на локална кабелна телевизия, който също имал доста планове.

Тъй като фактура за подкуп няма, ще спестим имената им, само че мощно се надяваме, че някой ще се поинтересува дали изборите не са купени точно с парите от Европа и планове не са раздавани на свои хора, с цел да платят вота с тях.

Другите партии

Информация, че Българска социалистическа партия са купували гласове получихме единствено в село Бутан, където хора настояват, че партията е давала по 30 лв. на глас. Резултатите в Бутан обаче са близки до междинното за района - победа на Движение за права и свободи, следвана компактно от ГЕРБ и надалеч обратно Българска социалистическа партия. Може би тъй като същите тези хора описват, че ГЕРБ са плащали по 50 лв..

Активист на Българска социалистическа партия описа, че и при него са пристигнали същите продавачи, които след това са подсигурили гласовете за ГЕРБ, и са му предложили да работят. Той обаче отклонил поканата - освен, тъй като не желае да прави това, а и тъй като е бил уверен, че това е режисура, с която да го обвинят в пазаруване на гласове. Тук единствено ГЕРБ и Движение за права и свободи имат право да купуват, твърди той.

Вътрешна македонска революционна организация са взели участие в друга скица, поради която в този момент си имат неприятности. В много села в този толкоз отдалечен от Македония край кметовете са от Вътрешна македонска революционна организация. Повечето от тях са сменили по няколко партии, преди да ги тресне патриотизмът. Доста от хората, с които говорихме, настояват, че са дали своят вот за кмета (разбирай за ВМРО). Дали това е поради боязън, полза или просто " тъй като с кмета играем карти ", както споделиха в село Галатин, е мъчно да се реши.



Сградата на читалището в Галатин, в която се обитава и изборната секция

Там обаче на предходните локални избори са се записали 92-ма души от прилежащото село Баурене и точно с техните гласове е определен кметът от Вътрешна македонска революционна организация. Месец преди тези избори (достатъчно дълго, с цел да се съблюдава условието за 6 месеца уседналост преди локалните избори през октомври), в Галатин са се записали още 9 души от Баурене, 4 от тях в къщата на брата на кмета.

Две разяснения, на които държим

Като опитни публицисти, добре знаем, че хубавият репортаж се прави с имена, доста фотоси и елементи, които да опишат хората, с които говорихме. Обещанието да не цитираме имена, да не публикуваме фотоси и да запазим анонимността, на хората, които ни разказваха, бяха нашата част от договорката и нужният компромис, който сметнахме за нужно да създадем.

В този репортаж неведнъж се приказва за цигани/роми и тук-там те се опълчват на българите. Жертваме политкоректността, тъй като държим да покажем една нова наклонност, която персонално ние следим за пръв път, въпреки че може би я има от няколко избора:



Надпис на остаряла постройка в с. Галатин

Бяхме привикнали, че главно ромите продават гласа си. На тези избори купените ромски гласове са по-малко от различен път, за сметка на това неведнъж повече етнически българи са продали гласа си.

Цинично е, само че е реалност - обяснението е в доста по-голямата изборна просвета на ромите. Първо те са си знаели цената - на никое място не са падали под 50 лв. на глас. Второ - на някои места са продали гласа си 2 пъти.

А българите... Българите нормално са коствали 20 или 30 лв.. Само тези, които живеят в смесени с роми села, са взели по 50 лв..

И едно пояснение за ниската интензивност, което чухме в Борован: Никой не има вяра, че си дал своя вот без пари. Самият факт, че си дал своя вот, значи, че си дал гласа си за Движение за права и свободи или ГЕРБ. Тези, които не желаеха това леке, взеха решение въобще да не гласоподават.

Над репортажа работиха Ася Филипова и Владимир Йончев.
Снимки: Александра Маркарян
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР