Аз днес не съм се карал. Напротив - казах само,

...
Аз днес не съм се карал. Напротив - казах само,
Коментари Харесай

Синдикати и бизнес в горещ спор за заплатите

Аз през днешния ден не съм се карал. Напротив - споделих единствено, че ми писна да водим един и същи диалог към този момент 25 години, а претекстовете и доводите постоянно да бъдат идентични. През тези 25 години държавните управления угаждаха основно на работодателите.

Това сподели в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия президентът на КТ "Подкрепа " Димитър Манолов. Заедно с него посетител беше и зам.-председателят на БСК Димитър Бранков. Двамата разясниха днешното съвещание на НСТС, на което работодателите се оповестиха срещу административното нарастване на минималната работна заплата от 510 на 560 лв.. "Наистина не сме карали ", удостовери Бранков. "Ние през днешния ден изложихме новите си причини и не е правилно, че, което и да е държавно управление, в миналото ни е угаждало. Напротив. Нашите оферти съвсем постоянно не са били одобрявани. Млади лекари в общински лечебни заведения стартират работа със заплата 650 лв.. Очевидно е, че тези заплати би трябвало да бъдат увеличени и е обикновено да има предпочитание за това, само че няма запас. Здравеопазването е сбъркано и няма никакви промени. Правителствата нямат вярна стъпка в опазването на здравето ", безапелационен беше той.

"Трябва да си напомним какъв брой години не е вдигана минимналната работна заплата. За това споделям, че Квалифицирана работна ръка, която работи за малко пари, има единствено при диктатурата и затворените граници. Писна ми да чувам оправданията и нелепостите за продуктивността на труда. Всеки един служащ, който напусне България, става изпълнителен и продуктивен безусловно за няколко часа в чужбина. Защо би трябвало да се шият облекла нощно време? Някой бил подписал подобен контракт, само че спомагателното възнаграждение е 0,25 стотинки на час и това е написано нормативно. Над 400 000 българи поставят нощен труд и този труд ги убива. В България не се създава задоволително добре, тъй като вложителите и работодателите не си правят добре работата. На мен, в случай че ми дадете една лопата, през днешния ден ще изкопая една дупка, само че в случай че ми дадете един екскаватор, ще изкопая 10 дупки ", даде образец Димитър Манолов.

"Над 60% от работодателите са заявили, че мислят да вдигнат заплатите през идната година. Това сочат данните на отчет на БСК. Има действителности в стопанската система в България. Тук не приказваме за стремежи или ненавист към служащите. Производителността в България в действителност е най-ниска в Европейски Съюз. Ние сме преди всичко по работна мощ, която има приключено единствено начално обучение ", отбрани се Димитър Бранков.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР