Аз бях плътно до него, когато започнаха събитията. Аз разбрах

...
Аз бях плътно до него, когато започнаха събитията. Аз разбрах
Коментари Харесай

Пловдивският хакер Кристиян бил легенда в офиса! Ще се окаже ли натопен?

 " Аз бях компактно до него, когато започнаха събитията. Аз разбрах вторник, когато сътрудниците от ГДБОП пристигнаха. Ние доста си сътрудничим с тях и първото ми съмнение беше, че идват да им спомагаме, тъй като доста пъти сме си помагали. Те са идвали на доста наши конференции и семинари ". Това сподели работодателят на хакера-вълшебник Кристиян - Георги Янков. " Когато демонстрираха белезниците, разбрахме, че идват за Кристиян. Той се държа извънредно зряло и умерено. Казаха, че е обвинен в източването на данни от Национална агенция за приходите. Съвсем свободно общувахме с господата от ГДБОП. Те идват след по-малко от 24 часа, откогато е осъществено закононарушението ", споделя още мениджърът на компанията за киберсигурност, в която работи Кристиян. 

" ГДБОП персонално познават Кристиян и не са се срещнали с него по време на ареста. Някои от конференциите на компанията ни са на доста високо софтуерно равнище. Няма по какъв начин да изтъквам взаимните планове, в които са работили, само че са на доста високо равнище. Всичко е строго конфиденциално ", изясни той.  Мениджърът на компанията за киберсигурност изрично счита, че Кристиян не е източил данните от Национална агенция за приходите. Той описа, че го познава към този момент близо година и момчето е " нещо като легенда в офиса ".  Янков изясни, че Крис не е магьосник, а познава технологиите доста добре. " Стандартът му на живот е естествен за това, което изкарва. Ние заставаме компактно зад него. Аз ще се държа настрана то това, което работят юристите. Като стартираме с това, с което той е прочут. Показал е съвършено, че той познава етичното хакерство. Той не е хакер, а експерт по киберсигурност ", изясни мениджърът.  

" През 2017 година в никакъв случай никой не го е карал да го прави. Никой не реагира съвсем един месец, откакто той е разрушил сигурността на уеб страницата. Ако приказваме, че данните на Национална агенция за приходите са значима информация - по този начин е ", съгласи се Янков. " Работим с клиенти в целия свят. Той има достъп до скъпи данни и в случай че търси полза, това е нещото, с което би злоупотребил. Имаме цялостен надзор върху трафика в офиса. Категорично считам, че той е наклеветен. Пефектната жертва е 20-годишен, който може да го направи и е безсилен ", заключи той. 

" Ситуацията се разви по извънредно циничен метод. Абсурдно е да бъде повдигнато обвиняване на 24-тия час, откакто има 4 реда претекстове всъщност. От прокуратурата научихме какви доказателства те имали. Ние в античния Рим ли сме ", пита юрист Любен Казанлиев, който ще пази Кристиян в съда. " В тези редове имаше единствено името на машината, която е потърпевша. Всичко останало - какъв бил " лок файла " и какво е изтекло. Обвинението е най-тежкото за киберпрестъпление, с цел да се задържи в ареста, само че формулирането му е неуместно. Той е комфортният отговорен ", уточни юристът.  

" Аз си направих труда да прегледам файла, останал в архива. Той съдържа име на кирилица и Никой IT експерт в България не си изписва името на кирилица. Това са следи оставени през Windows, а Крис работи единствено с Linux ", изясни още бранителят на Кристиян.   

" Крис счита, че е натопен от конкуренцията. Самото обвиняване е негодно. Той показа, че цяла нощ са се опитвали да го накарат да си признае някакви обстоятелства. Искали са да признае, че той е причинителя на това действие и за какво да го прави, откакто има доказателства, че не е той ", добави адв. Георги Стефанов.  Прокуратурата желае да чете обвиняване, което няма дата и интервал на осъществяване ", добави той. Всеки може да си кръсти файла " Крис ". Името на лога може да бъде променено, а самият файл е текстов и може да се редактира и мога да го прекръстя на " Иван " и на следващия ден да търсят него. Не е обикновено да му се съсипе живота за нещо, което не е направил ", сподели още Казанлиев.  Адв. Стефанов разкри, че момчето няма да признае, че е отговорен, тъй като не е направил действието.  Защитниците са безапелационни, че Крис би трябвало да бъде освободен и обвиняванията да бъдат свалени. 

По-рано през днешния ден в студиото на утринния блок на bTV специалисти показаха, че с цел да има по-голяма киберсигурност би трябвало да се вършат специфични проби в уеб страниците, с които да ревизират дали е допустимо външни лица да пробият системата. Показваме, че не е доста мъчно да се хакнат тези уеб сайтове. Те обясниха, че няма по какъв начин да има 100% предпазена система и би трябвало да се внимава в тази тенденция. Те не могат да кажат по кое време един " бял " хакер става " черен " и желаеха чиновниците да се образоват на международно равнище, с цел да бъдат по-подготвени за сходни обстановки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР