Аз бих се срамувал много, ако бях на мястото на

...
Аз бих се срамувал много, ако бях на мястото на
Коментари Харесай

Борисов: Аз бих се срамувал, правят ни на аборигени. Глоби за двойния стандарт при храните

Аз бих се срамувал доста, в случай че бях на мястото на огромните хранителни вериги. Кой хитрец в Европа изследва едно бебе за усета му и че обича палмово масло? Постави 100 млн. души да се усещат като туземци. Сигурно към този момент туземците се усещат много по-добре.

Това съобщи министър председателят Бойко Борисов на интернационален конгрес на високо ниво, отдаден на двойния стандарт при храните в Европейски Съюз.

"Не единствено, че ще бъде въведена възбрана за двойния стандарт при храните, а ще бъдат въведени и съществени санкции за фирмите, които си разрешават да продават друго качество артикули под една и съща марка. Аз съм майка, само че съм и баба, и доста се смущавам от некачествените храни, изключително когато се отнася до деца ". Това сподели европейският комисар по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете – Вера Йоурова.

И взех решение да употребявам законите за потребителите като главен инструмент за битка с нечестните търговски практики. Мобилизирала съм няколко отдела в комисията и ние предлагаме решения - съответни и подготвени за неотложно използване в хранителната сфера като първи приоритет, добави Йоурова.

Нашият принцип е явен – в Европейски Съюз няма равни и по-равни консуматори. Това съобщи българският еврокомисарят Мария Габриел.

Затова всички ние не можем да стоим с необятно затворени очи, когато в някои елементи на Европа на хората се продава храна с по-ниско качество, макар че пакетирането е идентично, добави Габриел. Гарантирането на обективен и еднакъв достъп до качествени храни не е проблем единствено у нас. Това е нещо, което би трябвало да реализираме в единния пазар. Абсолютно неприемливо е жители в съюза да се усещат третирани като че ли са второкласен консуматори и второкласен хора, акцентира Габриел.

"Аз бих се срамувал доста в случай че бях на мястото на огромните хранителни вериги. Не имам вяра някой да не подпише тази декларация и да има страна, която да не ни поддържа. Страшно обидно звучи ", сподели Борисов.

„ Всички, които ме познават знаят, че съм един от най-големите бранители на европейската вероятност. Не ми е минавало през мозъка, че е допустимо такива огромни авторитетни компании да си разрешат да вършат сходно нещо. Отнасяли сме се с огромно почитание, помагали сме си за навлизането на веригите в България, за свободния пазар. Не ви ли се коства безобразно? Кой хитрец в Европа изследва едно бебе за усета му и че обича палмово масло? Постави 100 млн. души да се усещат като туземци. Сигурно към този момент туземците се усещат много по-добре. Едно време в казармата пишеше: „ Службата е тежка, само че за сметка на това продължителна “. Сега можем да сложим – „ Храните са нездравословни, само че за сметка на това по-скъпи “, съобщи Борисов.

Премиерът акцентира, че преди години се отделяли по 1 милиарда за опазване на здравето, в този момент бюджетът е близо 5 милиарда лева Въпреки това обаче нацията е болна и хората умират, тъй като употребяват некачествена храна.



„ Да даваш на бебетата по-лоша храна? Дали е обикновено да търсиш като през комунизма връзки да си направиш от същинския Европейски Съюз храни за децата. Както Вера сподели, че е баба, по този начин и аз съм дядо. Не чаках, че до там могат да са се развили нещата във времето “, сподели още Борисов. Той добави още, че през днешния ден ще организира диалог с американския президент Доналд Тръмп и изрази вяра декларацията, с която се подсигурява равнопоставеността на всички жители в Европейски Съюз да бъде подписана от всички страни.

„ Дал съм предписание и на 16-17 май това, което ядат българите ще го дам на моите сътрудници, да забележим по какъв начин ще го оценят. Дали ще я хапват на драго сърце, по този начин както българите? “, съобщи Борисов.

Той попита още дали в случай че в техните страни наши производители внасят сходна продукция дали обществото ще ги остави без последици.

Ще отстранен ли двойните стандарти за храните в Европейски Съюз

Майки откриха: Детските храни тук са по-лоши и скъпи

Европа е на два стандарта.

Това сподели омбудсманът Мая Манолова.

„ Днес ние сме тук, с цел да излъчим значимо обръщение, към всички жители. Да им кажем, че слагаме завършек на двойния стандарт. Радвам се, че това се случва в България и от тук ще дадем началото на една смяна. Приветствам желанието да бъде променено Европейското законодателство и директивата за нелоялната търговия “, разяснява омбудсманът.

Манолова призна, че пътят дотук е бил сложен, само че това не я е отказало.

„ Съпротивата беше голяма, поддръжката алегорична, постоянно единствено декларативна. Срещу нас стояха големи стопански ползи, зад нас нарушените права на 100 млн. жители, които живеят в Централна и Източна Европа. Убедена съм, че останалите 400 млн. нямат нищо срещу да тези 100 млн. души да се хранят като тях и правата им да бъдат предпазени както са техните “, разяснява Манолова.

Тя изясни, че разделянето не е сред жителите, а сред огромните корпоративни ползи на част от транснационалните компании и част от жителите. Манолова добави, че двойният стандарт при храните тежко нарушава правата на европейските жители. И акцентира, че той не е от през днешния ден, само че е необяснимо за нея за какво продължава.

„ Недопустимо е да доближават артикули от една и съща марка, само че с разнообразни съставки. Абсурдно е български майки да поръчват приспособени млека, пюрета и козметика от други страни вместо да си ги купуват от кварталния магазин. Европа е на два стандарта. Това е дискриминация. Това е нарушаване на равнопоставеността “, безапелационна е Мая Манолова.

Тя се разгласи и за изключването на така наречен „ народен усет “ когато се приказва за артикули, на международни марки.

Българските консуматори ядат храни с по-ниско качество и на по-висока цена. Това сподели министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова.

Павлова се разгласи срещу тази процедура и сподели, че е извънредно време тя да бъде прекъсната. „ Трябва да потвърдим, че в Европейския съюз всички сме равни и не може да има разделяне на първа и второкласен, всички консуматори сме равни. Равенството се показва във всяко едно отношение “, съобщи Павлова. Тя изясни, че по време на форума акцентът няма да е единствено върху храните, а и всички останали артикули. Министърът уточни, че с изключение на храна с по-лошо качество, българите плащаме и по-скъпо за нея, базирайки се на проучване.

„ 43% от продуктите се продават на доста по-висока цена. Тук приказваме за завишение сред 43 и 87% спрямо цените на стоките на пазара в Германия, Чехия. Всички би трябвало да се обединим, че това е дискриминация и е обидно “, разяснява тя.

В България изследването демонстрира, че това е един от проблемите с най-голяма заинтригуваност и е подложен преди всичко. И по тази причина с него се занимават всички институции. Трябва да се постави завършек на тази процедура и директивата, която предлага европейският комисар по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете – Вера Йоурова ще постави завършек на тази процедура.

Лиляна Павлова сподели, че фрапиращи разминавания има и в прясното мляко. „ В българското мляко има на половина фосфор, калий, калций. Питам се какво пият децата ни? “, сподели още министърът. Тя акцентира, че в млечния шоколад, който се продава у нас освен има по-малко какао, а няма масло. Оказва се също, че най-фрапиращи са разликите в цените и на три продукта – вурстчета, които с изключение на, че са по-скъпи с 50%, в тях се съдържа и по-малко месо. С 50% повече плащаме за плодов сок, а с 84% по-скъп е и чаят у нас.

Междувременно ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разиска с евродепутатите от групата на социалистите и демократите двойното качество при храните с трима докладчици по тематиката в Европейския парламент в трите отраслови комисии - вътрешен пазар, земеделие и публично здраве, оповестиха от Българска социалистическа партия.

"Още преди година поставихме въпроса с особеното качество на храните. Тогава бяхме упрекнати за антиевропейци, тъй като желаеме равни права. Радвам се, че през днешния ден цяла Европа прегърна тази концепция и се работи за нейната реализация ", съобщи Корнелия Нинова. Според нея новите правила би трябвало да обгръщат освен качеството на храните, само че и всички артикули. "Считаме, че това е дискриминационен проблем и няма по какъв начин в единния европейски пазар да има артикули в идентична опаковка, на една и съща марка, само че с разнообразни съставки ", акцентира още Нинова.

Миналата седмица стана ясно, че има разлики в състава и качеството на храни от една и съща марка, продавани в търговски вериги в разнообразни страни от Европейски Съюз. Това е посочило ново изследване с общо 106 проби от 53 храни и питиета от една и съща комерсиална марка. Едната от пробите е взета от комерсиална верига в България, а от храната от същата марка е взета и втора проба - от същата или сходна верига магазини в друга държава-членка на Европейски Съюз, разясни министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Тези проучвания са доста по-мащабни от предшестващите ги предишното лято и са направени в интервала сред 21 февруари и 20 април. Сравнявани са артикули, продавани у нас, в Германия, Австрия, Италия и Чехия.

Ядем ли второ качество храни

Юнкер призна: Има двоен стандарт при храните в Европейски Съюз

Паралелно у нас властта разгласи нови ограничения против палмовото масло в млечните артикули. През уикенда земеделският министър Румен Порожанов разгласи, че особено ново звено ще следи дали ни лъжат с растителни мазнини в сиренето и кашкавала.

Новата възбрана ще изключва изцяло опцията на етикет, на който написа „ сирене” или „ кашкавал” да има нещо друго с изключение на същинско мляко. Освен това оттук насетне една и съща компания няма да има право по закон да създава и млечни, и имитиращи артикули.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР