Айсбергът, наречен А23а, се отделя от бреговата линия на Антарктида

...
Айсбергът, наречен А23а, се отделя от бреговата линия на Антарктида
Коментари Харесай

След 30 години: Най-големият айсберг в света се движи

Айсбергът, наименуван А23а, се отделя от бреговата линия на Антарктида през 1986 година Но той бързо се приземи в море Уедъл, трансформирайки се в мразовит остров.

 

Площта му е съвсем 4 000 кв. км, което е повече от два пъти повече от площта на Лондон.

 

През миналата година той се носеше с огромна скорост и в този момент е на път да излезе отвън антарктическите води.

А23а е същински исполин и впечатлява освен с широчината си.

Дебелината на тази ледена плоча е към 400 м. За съпоставяне, Лондонският Шард, най-високият небостъргач в Европа, е висок едвам 310 м.

A23a е част от всеобщо експлоадиране на бергове от ледения шелф Филхнер на Белия континент.

По това време на него се намира руска изследователска станция. Москва изпраща експедиция за изнасяне на оборудването от базата " Дружная 1 ", опасявайки се, че то ще бъде изгубено. Но табуларният берг не се отдалечил надалеч от брега, преди дълбокият му кил да го закотви крепко към дънните масиви на Уедъл.

Айсберг А23а се раздвижва за първи път от дългия си неподвижен сън през 2020 година

И по този начин, за какво след съвсем 40 години айсберг A23a е в придвижване в този момент?

" Попитах няколко сътрудници за това, чудейки се дали е допустимо да има някаква смяна в температурата на водата в шелфа, която да го е провокирала, само че консенсусът е, че просто е пристигнал моментът ", споделя доктор Андрю Флеминг, специалист по отдалечено наблюдаване от Британската антарктическа работа.

" Айсбергът е бил заземен от 1986 година, само че в последна сметка е щял да намалее (по размер) задоволително, с цел да загуби сцепление и да стартира да се движи. Забелязах първото придвижване още през 2020 година "

През последните месеци A23a е набрал скорост, задвижван от ветровете и теченията, и в този момент минава северния завършек на Антарктическия полуостров.

Сравнение на размерите

Подобно на множеството айсберги от бранша Уедъл, A23a съвсем несъмнено ще бъде изхвърлен в Антарктическото циркумполярно течение, което ще го изхвърли към Южния Атлантик по път, станал прочут като " айсберговата алея ".

Учените ще наблюдават от близко напредъка на А23а.

Ако той се приземи в Южна Джорджия, това може да докара до проблеми за милионите тюлени, пингвини и други морски птици, които се развъждат на острова. Голямата маса на A23a може да наруши естествените направления за хранене на животните и да им попречи да нахранят вярно дребните си.

Но би било неправилно да считаме, че айсбергите са единствено рискови обекти - " Титаник " и други сходни. Все повече се осъзнава смисъла им за околната среда като цяло.

При топенето на огромните ангъчи се отделя минерален прахуляк, който се е съдържал в леда им, когато са били част от ледниците, които са драскали по скалната основа на Антарктида. Този прахуляк е източник на хранителни субстанции за организмите, които са в основата на океанските хранителни вериги.

" В доста връзки тези айсберги са животворни; те са насочна точка за доста биологични действия ", споделя доктор Катрин Уокър от Океанографския институт в Уудс Хоул, която е родена през същата година като А23а.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР