Айсбергът A23a, който е най-големият в света, е с дебелина

...
Айсбергът A23a, който е най-големият в света, е с дебелина
Коментари Харесай

Айсбергът A23a е с дебелина над 280 м, показа сателитно измерване

Айсбергът A23a, който е най-големият в света, е с дебелина над 280 м, сподели сателитно премерване, заяви Би Би Си. Общата му повърхност е 3900 кв. км., а размерът към 1100 куб. км. Масата му е 1 към трилион тона.

Айсбергът, който се откъсва от антарктическия бряг през 1986 година, се отдалечава от Антарктида. Според учените той доближава сериозна точка в своето придвижване - през идващите няколко седмици ще стане ясно каква е траекторията му през Южния ледовит океан.

Данните за размерите на A23a са избрани в границите на задачата на Европейската галактическа организация CryoSat-2. Този галактически уред разполага с радар, който е кадърен да улови какъв брой огромна част от айсберга се намира над водата. С потреблението на информация за гъстотата на леда е допустимо да се дефинира каква част от ледения блок е под водата.

Сателити като CryoSat-2, които мерят дистанцията от повърхността на айсберга до водната повърхнина, ни дават опция да следим дебелината от космоса, показва доктор Ан Бракман-Фолгман от университета в Тромсьо, Норвегия, пред Би Би Си.

Така ще може да се наблюдава изтъняването на айсберга при навлизането му в по-топли води. Заедно с топографията на морското дъно това дава опция да се дефинира къде ще заседне леденият пай и по кое време ще бъде задоволително тъничък, с цел да се раздвижи още веднъж.

Айсбергът стартира да се движи след 2020 година Тогава беше мъчно да се получат данни за размерите му. С повърхност от 3900 кв. км и дебелина от 285 м A23a имаше размер от 1113 куб. км и маса от 950 трилиона тона.

Айсбергът се откъсва от шелфовия хладилник Филхнер в южното море Уедъл. Той е мразовит остров в продължение на повече от три десетилетия. Данните от CryoSat могат да обяснят за какво.

Айсбергът не е еднообразен блок - някои негови елементи са по-дебели от другите. Килът стига до извънредно огромна дълбочина. През 2018 година подводната част на леда доближава до съвсем 350 м. Това е повода A23a да е закотвен толкоз дълго време. Сателитните изображения даже демонстрират пукнатините, които са в следствие от конфликта с морското дъно.

През годините айсбергът губи маса и като резултат от това стартира да се движи. През последните две десетилетия следим към 2,5 м годишно загуба на дебелина, което е предстоящо поради температурата на водата в морето Уедъл, сподели доктор Анди Райдот от Университетския лицей в Лондон, част от националния теоретичен център за полярни наблюдения.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР