Аймен Суда е един от ключовите футболисти на Пирин (Благоевград).

...
Аймен Суда е един от ключовите футболисти на Пирин (Благоевград).
Коментари Харесай

Аймен Суда пред ТОПСПОРТ: Целта ми е да играя в един от топ отборите в България

Аймен Суда е един от основните футболисти на Пирин (Благоевград). Френският нападател има 14 мача и два гола в Първа лига през този сезон.

25-годишният футболист даде обстойно изявление пред ТОПСПОРТ , в което описа за началото на професионалната си кариера в Бразилия, по какъв начин и кой го е довел в България. Суда разкри ролята на Милен Радуканов за повишението на равнището на своята игра, както и каква цел си е сложил при идването у нас.

Нападателят разяснява и идния мач на " орлетата " с ЦСКА.

Вижте цялото изявление на Аймен Суда пред ТОПСПОРТ:

Вече си в България повече от две години. Как се чувстваш тук?

- Чувствам се доста добре. В началото ми беше мъчно с езиковата преграда и културата. Сега към този момент всичко е наред.

Започваш кариерата си в Бразилия, след което играеш в Испания и Тунис, с цел да дойдеш в България. Разкажи ми повече за футболното ти премеждие преди да се озовеш у нас.

- До 18-ата си годишнина бях част от юношите на Ница от моя роден град във Франция. Първият си професионален контракт подписах с тима на Парана от Серия " Б " на Бразилия. Това беше необикновено прекарване за мен, което ме накара да порастна. Оформи моя темперамент и личността ми. Не е елементарно да отидеш на другия завършек на света на 18 години, надалеч от фамилията и околните. Останах две години в Парана, след което подписах с тима на Кадис в Испания. Тимът тогава се състезаваше в Сегунда дивисион. Прекарах там 12 месеца, само че клубът имаше огромни финансови проблеми. Следващата стъпка в кариерата ми бе един от грандовете в Тунис и един от най-големите тимове в Африка - Етоал Сахел.

 Снимка 344672
Източник:

Получил си тежка травма в Тунис, поради която не си играл много време. Минавало ли ти е през мозъка да се откажеш?

- Това беше преди към три години. Имах травма в слабините (т.нар. футболна болест) и претърпях интервенция. Отне ми време да се възстановя. Няколко месеца по-късно разтрогнах своя контракт и се прибрах във Франция. Никога не съм обмислял да спирам с футбола. Това е моят живот. Знам качествата си и в това време не умея да върша нищо друго.

Направи чудесно усещане с екипа на Локомотив (Горна Оряховица), само че в Локомотив (Пловдив) не съумя да се наложиш. На какво го отдаваш?

- Бях в контакт с един сътрудник - Уалид Бушенафа, който следеше от дебюта ми в Бразилия. Бушенафа ме показа на Майез Мустафа, който стана мой сътрудник. Той ме докара в България, където подписах за 3 месеца с тима на Локомотив (Горна Оряховица). Идеята беше да се приспособявам във вашата страна. Прекарах доста добре там. Имах шанса да работя с сегашния треньор на Берое Александър Томаш. През лятото на 2016 години прекосих Локомотив (Пловдив). Направих добра подготовка и всичко вървеше чудесно преди да счупя метатарзална кост на стъпалото. Не играх 2 месеца. Реших да приключа контракта си и отидох в Пирин, където тогава треньор стана Милен Радуканов.

 Засилени ограничения за сигурност в Благоевград поради Пирин - ЦСКА
Засилени ограничения за сигурност в Благоевград поради Пирин - ЦСКА

Достъпът до микс зоната пред административната постройка на стадиона ще бъде мощно стеснен

Пирин (Благоевград) е характерен клуб, който разчита на доста играчи от района. Как беше признат и закупи ли към този момент известния пирински дух?

- Да, в тима има доста играчи, които са от града или от района и са минали пред школата на Пирин. Това за мен обаче не е необичайно. Манталитетът тук е различен. Не ми беше мъчно да се приспособявам. Спечелих респекта на всички тук с представянето си на терена. Успях да се сработя с тима, а също така усъвършенствах и играта си. Станах по-агресивен футболист.

Известно е, че клубът има финансови проблеми. Как е ситуацията в този момент?

- Това е по този начин. Финансовите проблеми в клуба се знаят от всички. Ръководството се пробва лека-полека да изплаща всичко дължимо, само че постоянно има закъснения.

 Снимка 344671
Източник:

Какво е мнението ти за треньора Милен Радуканов? Пирин усъвършенства доста представянето си под негово управление, макар проблемите в клуба.

- От самото начало ми сподели, че има вяра в мен. Започнахме чудесно при него с 3 победи в 3 мача. Вкарах на Левски в дебюта си. След това обаче още веднъж счупих метатарзална кост, този път на другото ходило. Отново не играх към 3 месеца. Милен Радуканов прави отлична работа в Пирин. Иска да сме един колектив, да играем с по 2-3 докосвания. Залага доста на тактиката и играта в защита. В продължение на 1 година работя с него. Имаме отлични връзки, постоянно си приказваме.

Може да играеш на няколко позиции в офанзива. Къде обаче се чувсташ най-силен?

- Треньорът ми дава независимост да играя като номер 10. Опитвам се да се движа повече сред линиите. Радуканов изисква от нас да оказваме помощ в отбрана. Откакто съм експерт, това е един от най-хубавите треньори, с които съм работил. Той ми оказа помощ доста и усъвършенства играта ми. Оценявам го и съм му доста длъжен.

 Снимка 326325
Източник:

Договорът ти е до края на сезона. Имал ли си към този момент диалози с управлението на Пирин за удължаването му и като цяло имаш ли предпочитание да останеш в България?

- Така е, имам контракт до лятото. До момента не съм приказвал с никого от клуба за удължаването му. През зимата към сътрудника ми имаше запитвания от други български клубове, само че моето предпочитание бе да остана в Пирин най-малко до лятото и да работя с Милен Радуканов.

Предстои ви мач с ЦСКА. Успяхте да вземете точка от " алените " през есента. Способен ли е Пирин да сервира нова изненада против един от любимците за купата?

- Очертава се да бъде доста сложен мач. Пирин играе добре вкъщи. Ще играем както в предходните мачове. Няма да изневерим на стила си. Имаме сили да вземем нещо от този мач.

 От Пирин: Ще пуснем всички почитатели на ЦСКА на стадиона
От Пирин: Ще пуснем всички почитатели на ЦСКА на стадиона

Възможно е " алените " да надвишат плануванаъа численост

Оставане в Първа лига ли е единствената цел пред Пирин до края на сезона?

- Да, това е главната ни цел. Съставът ни е построен най-вече от млади играчи. Няма да е елементарно в плейофите на шампионата.

Какво е мнението ти за българския футбол като цяло? Лудогорец и ЦСКА се борят за купата, Левски също не се е отказал от битката. Кой съгласно теб има най-големи шансове да стане първенец?

- В България се играе нападателен футбол, само че се позволяват и доста неточности. Лудогорец, ЦСКА и Левски са над всички останали тимове. Разполагат с положителни игрища и средства за вложение. Могат да притеглят по-добри играчи и това прави разликата. Не мога да се наемам да кажа кой ще бъде първенец.

Имаш ли цели, които си си сложил в персонален проект?

- От самото начало на престоя ми в България имам една цел - да играя в един от трите най-хубави тима тук!

 Снимка 344670
Източник:
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР