Айке Шмид - настоящ шеф на галерия Уфици във Флоренция,

...
Айке Шмид - настоящ шеф на галерия Уфици във Флоренция,
Коментари Харесай

Най-големият австрийски музей ще има нов директор

Айке Шмид - сегашен началник на изложба „ Уфици ” във Флоренция, поема управлението на най-големия австрийски музей - Kunsthistorisches Museum Wien, от средата на 2019 година, оповестяват организациите. В състезанието за шеф на музея участваха 15 души, в това число и неговата досегашна шефка Сабине Хааг.
Айке Шмид беше назначен за шеф на „ Уфици ” през 2015 година дружно с още 20 ръководители, които трябваше да модернизират емблематичните музеи в Италия. Сред тях имаше и седем чужденци. Германският историк на изкуството Шмид бе първият задграничен шеф в историята на световноизвестния италиански музей от 1769 година до в този момент. Преди да заеме поста той е работил в институции като Националната изложба във Вашингтон - от 2001 до 2006-а, в Музея „ Гети ” в Лос Анджелис - от 2006 до 2008-а, в Института за изкуствата на Минеаполис, за малко е бил и началник на отдела за европейски пластични изкуства в аукционната къща Sotheby’s.
Според годишната ранглиста за най-посещаваните музеи през 2016 година на The Art Newspaper, Музеят за история на изкуството във Виена, който Айке Шмид ще оглави, е бил посетен от 769 119 души и се подрежда на 94-о място в Топ 100. В сбирката има шедьоври на Питер Брьогел Стария, Рубенс, Веласкес, Ван Дайк, Караваджо, Вермеер и други Kunsthistorisches Museum Wien сплотява няколко институции, измежду които са още Музеят на театъра и Световният музей - някогашен Ентографски музей.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР