Айфеловата кула става на 129 години Днес се навършват 129

...
Айфеловата кула става на 129 години Днес се навършват 129
Коментари Харесай

Айфеловата кула става на 129 години

Айфеловата кула става на 129 години Днес се навършват 129 години от построяването на най-разпознаваемата забележителност в света – Айфеловата кула . Тя е висока 300 метра, a посетителите, които се редят на опашка, с цел да погледнат Париж от последния й етаж, са 7 милиона на година. На 7 години кулата се пребоядисва с 60 тона багра. Построена е за едвам 2 години, 20 месеца и 5 дни. И въпреки всичко тя не постоянно се е радвала на утвърждението на парижани.

 
Да отидеш в Париж и да не видиш кулата е невероятно. Тя се извисява над целия град и това е първото, което виждаш, кацайки в града. Тя се вижда от всеки ъгъл и като че ли те следи из дребните улички. И въпреки да не можем да си представим френската столица без нея, кулата не всеки път е била мечтана. Видни френски културни дейци , измежду които Ги дьо Мопасан и Виктор Юго събират подписка, с която желаят да забранят построяването на тази грозна купчина желязо ”. След построяването й, Юго всеки ден пие кафето си под нея, тъй като това е единственото място, от което не я вижда.

 И Индия ще има Айфелова кула фотография: Sofia Photo Agency
Техническият шеф на Айфеловата кула (La tour Eiffel) Стефан Росан споделя: " Айфеловата кула е трябвало да бъде краткотрайна , да стои там 20 години. Трябвало е да послужи за международно ревю и да бъде махната, тъй като това не е хубав паметник. Но 1897 година потегля първата радио емисия и кулата става стратегическо място. Така че, към този момент не е цивилна постройка, която посещаваме, а военно-стратегическо място. Това я резервира ".

 
Именно от Айфеловата кула е прихванат сигналът на известната шпионка Мата Хари, наказана на гибел. Сега на върха на кулата се намират 120 антени, някои от тях още се употребяват за държавната сигурност. Всъщност постройката е същинска гражданска война в тогавашната архитектура. Там е и магията й съгласно генералния шеф Анна Янек : " Магическото в Айфеловата кула и това, което ни впечатлява, е, че в нея няма смисъл - не е черква, не е палат, не е музей, а е просто жест, който е тук и се извисява към небето. С построяването й архитектурата се трансформира в промишлен акт. Тук се срещат промишлеността и опцията за произвеждане в една сграда ".
 
Бертан Льомоне - проектант и историк, коментира, че желязото, от което е вдигната 300-метровата кула, е относително нов метал за епохата. С нея Франция е желала да покаже отначало огромната си и мощна индустриална мощност.

 
И още един любопитен факт – Айфеловата кула е място, на което са се случили 349 самоубийства . Затова към нея и до ден сегашен има представители на специфичните служби, които наблюдават деликатно кой се качва.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР