Айфеловата кула (на френски: Tour Eiffel, [tuʀ efɛl]) е метална

...
Айфеловата кула (на френски: Tour Eiffel, [tuʀ efɛl]) е метална
Коментари Харесай

Айфеловата кула е официално открита и осветена

Айфеловата кула (на френски: Tour Eiffel, [tuʀ efɛl]) е железна решетъчна кула с височина 324 m (заедно с антените, почти колкото 81-етажна сграда), издигната в северозападния завършек на парка „ Марсово поле “ в Париж, край река Сена, в 7-ми арондисман.
Превърнала се е в един от най-популярните знаци на френската столица и Франция, и една от най-известните структури и атракции в целия свят.
Построена е от Густав Айфел и неговия екип като входна арка на Световното ревю в Париж от 1889 година Първоначално е наречена просто „ 300-метровата кула “, само че по-късно приема името на Айфел. Кулата е най-високото оборудване в Париж и най-посещаваният против възнаграждение архитектурен монумент в света, изкачвана годишно от милиони гости. В 2006 година на нея са се изкачили 6 719 200 души, а до 31 декември 2007 година общо 236 445 812. Посреща своя 250-милионен клиент през 2010 година През 2011 година е посетена от над 7,1 милиона туристи, 75% от които чужденци.
Айфеловата кула, с първична височина от 312 m, остава най-високата структура в света от своето изграждане до 1930 година, когато е издигнат Крайслер Билдинг в Ню Йорк, който я измества от тази позиция. Ако не се регистрират поставените върху структурите антени, Айфеловата кула и през днешния ден е втора по височина във Франция след приключения през 2004 година Виадукт Мийо. Височината ѝ става 327 m на 8 март 2011 година с слагането на предавател за цифрова ефирна телевизия.
Кулата има три равнища, налични за гости. Изкачването до първите две равнища става по стълбище или с асансьор. Стълбището до първото равнище, както и това от първото до второто равнище, има над 300 стъпала. До най-високото равнище може да се стигне единствено с асансьор. На долните две равнища са ситуирани и заведения за хранене. В предишното е употребена за доста научни опити, през днешния ден служи като предавател на радио и телевизионни стратегии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР