Айфеловата кула и Атомиумът, цветният телевизор и ципът: По време

...
Айфеловата кула и Атомиумът, цветният телевизор и ципът: По време
Коментари Харесай

Expo 2020 Дубай: Така ли ще изглежда градът на бъдещето?

Айфеловата кула и Атомиумът, цветният тв приемник и ципът: По време на международните изложби си дават среща грандиозни архитектурни уреди и гениални изобретения.

На Световното ревю през 1889 година в Париж Айфеловата кула основава архитектурна история. Тя показва височината, до която може да се издигне структура, употребявайки нов развой на култивиране на желязо. До 1930 година "La Tour Eiffel " остава най-високата конструкция в света - и продължава да бъде най-известната забележителност от международно ревю за всички времена.

Архитектурата и новаторските технологии обаче в никакъв случай не са били толкоз тясно свързани, колкото ще бъдат на Expo 2020 в Дубай. Така разясняват събитието специалистите от Siemens България, компанията която е част от Siemens AG (с централи в Берлин и Мюнхен) - световният софтуерен водач, който развива активност в над 200 страни, най-вече в областта на електрификацията, автоматизацията и цифровизацията и е един от най-големите международни снабдители на енергийно-ефективни технологии.

Първото международно ревю в района на Близкия изток, Африка и Южна Азия (MEASA) ще отвори порти през октомври тази година. Посетителите още веднъж могат да чакат невероятни здания, чиито технологии изместват границите на вероятното, тъкмо както Айфеловата кула преди време.

Този път обаче височината на постройките ще бъде от второстепенно значение - и освен тъй като Дубай към този момент има най-високия небостъргач в света - Бурдж Халифа.

Еxpo 2020 е фокусирано върху три тематики: "Възможности ", "Мобилност " и "Устойчивост ". Изложението е разграничено на три тематични региона, всеки от които с неповторима архитектура. Например, павилионът за "Устойчивост " е затрупан с впечатляващи слънчеви панели и има опция да основава вода от въздуха към него, демонстрирайки по какъв начин може да се добива сила от възобновими източници и да се употребяват стабилно естествените запаси.

Свързване посредством Интернет на нещата

Любителите на архитектурата обаче елементарно могат да пропуснат една от най-вълнуващите софтуерни нововъведения. Целият комплекс на ревюто, който сега е в развой на създаване, е цифрово обвързван с помощта на Siemens, формалния сътрудник за цифровизацията на инфраструктурата на Expo 2020 - от климатизацията и асансьорите до системите за надзор на достъпа.

Повече от 130 здания, ситуирани на повърхност от 4.38 квадратни километра, ще бъдат свързани между тях посредством Интернета на нещата (IoT). Общо няколкостотин хиляди датчика ще споделят с централна IoT платформа посредством подсистеми, което прави Expo 2020 най-дигиталното международно ревю в 167-годишната история на ревютата.

Ядрото на цифровата инфраструктура е MindSphere, отворената, облачно основана IoT операционна система на Siemens. Данните от датчици, системи и приложения за ръководство на здания се събират в MindSphere, където могат да бъдат оценени и визуализирани от приложения като Navigator, облачната платформа за ръководство на сила и активи от Siemens.

Цял град на смарт телефона

За да проучва данните в MindSphere, Siemens работи в тясно съдействие с уредниците на Expo 2020 за създаването на "умно " градско приложение, което ще се употребява за първи път на мегасъбитието. Приложението ще дава визия за капацитета на една огромна цифрова инфраструктура. Например, то може да дава подробни данни за околната среда като качество на въздуха и метеорологични условия, както и да следи и управлява напоителните системи на територията на ревюто.

С помощта на изкуствен интелект приложението ще може да прави и прогнози. Когато е обвързвано с метеорологична станция, то може да употребява настоящи и исторически данни за времето и измервания за качеството на въздуха, с цел да предвижда вероятността от пясъчна стихия и да предложи по какъв начин най-добре да се отбрани инфраструктурата.

Но това е едвам началото. Това, което в действителност се построява тук в съдействие с уредниците на Expo 2020, е тест за бъдещия образован град. Приложението може да бъде разширено, с цел да включи всички вероятни сюжети на прилагане, като има капацитет да се трансформира в повсеместен инструмент за един интелигентен град. "Това ново цифрово приложение ще помогне на Expo 2020 да се трансформира в най-свързаното международно ревю в историята. Това е огромна стъпка напред, до момента в който продължаваме да изследваме по какъв начин дигитализацията и IoT технологиите могат да се оправят с провокациите пред градовете ", споделя доктор Роланд Буш, CTO на Siemens AG.

Различни градове, разнообразни провокации

Очевидно не всички градове би трябвало да бъдат готови за пясъчни стихии. Тайпе, Лос Анджелис и Буенос Айрес са изправени пред доста разнообразни провокации, а дигитализацията на инфраструктурата предлага нови и гъвкави способи за ръководство на разнообразни типове условия по целия свят. "Нашето решение в Дубай ще покаже по какъв начин интелигентната инфраструктура може да способства за по-устойчиви и по-приветливи градове по света ", споделя Оливър Крафт, планов управител, който дава отговор за Expo 2020 от страна на Siemens. "В последна сметка нашата работа не е ориентирана единствено към основаване за новаторски технологии, а към основаване на добавена стойност за обществото и преобразяване на нашите градове по-добри места за живеене. "

Изложението в числа

-Expo 2020 в Дубай е първото международно ревю, което се организира в района на Близкия изток, Африка и Южна Азия (MEASA);

-Организаторите чакат 25 милиона посетители;

-Теренът на ревюто обгръща 4.38 квадратни километра - повече от 610 футболни игрища;

-Expo 2020 ще разполага със лична метростанция по линията Route 2020, с мотриси, способни да транспортират 44 000 пасажери на час до и от мястото;

Когато събитието завърши, площадката на Expo 2020 ще бъде преименувана в "Район 2020 ", с цел да стане част от новия квартал "Дубай Юг ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР