Аякс“ отново има своето Златно момче“. Близо половин век след

...
Аякс“ отново има своето Златно момче“. Близо половин век след
Коментари Харесай

“Аякс“ отново има „Златно момче“

„ Аякс “ още веднъж има своето „ Златно момче “. Близо половин век след ерата на Йохан Кройф и раждането на тоталния футбол. Матийс де Лигт завоюва наградата на италианския вестник „ Тутоспор “, именуван „ Златното момче “ – за най-хубавия младеж във футбола, който не е митал 21 години. Вече е мечтан от „ Барселона “, „ Байерн “ и „ Манчестър Сити “.
Централният бранител е единствено на 19 години, само че към този момент има 88 мача за „ Аякс “. И даже бе определен за капитан на четирикратния европейски първенец. Наложи се като титуляр и в националния тим на Холандия, който се класира за финалната четворка в Лигата на нациите. А помните ли къде стартира кариерата му при „ лалетата “? На стадион „ Васил Левски “ при 2:3 от България. Тогава едвам на 17 години Де Лигт направи доста неточности и ни оказа помощ за гръмката победа. А треньорът Дани Блинд отнесе куп рецензии за решението да го пусне титуляр.
Де Лигт наследи наградата от Килиън Мбапе. Французинът остана на 13-о място, тъй като и в този момент е на възраст да получава гласове. Но след фамозното показване през 2018-а и международната купа в Русия звездата на „ Пари Сен Жермен “ към този момент е в класациите на най-големите.
Преди оповестяването на спечелилите в този момент като любимец бе апетитен Джъстин Клуйверт. До лятото синът на легендата Патрик Клуйверт също беше част от „ Аякс “, само че мина в „ Рома “.
„ Аз съм повече обикновено, в сравнение с златно момче “, сподели свенливо Де Лигт. Той е първият бранител с наградата. Осем халфове и седем нападатели бяха избирани за „ Златно момче “ до момента. Де Лигт е вторият холандец с тази премия след Рафаел ван дер Ваарт през 2003-а. Бившият халф на „ Реал “ е първият джентълмен на наградата.
„ Златното момче “ се прочу в последните години и като поличба. Печелен даже от Лионел Меси и Уейн Руни, в последно време неговите носители се провалят гръмко. Най-бързо залезе бразилецът Андерсон. Привлечен от сър Алекс Фъргюсън в звездния „ Манчестър Юнайтед “, офанзивният халф завоюва Шампионската лига в първия си сезон. Но изобщо не можа да се наложи на „ Олд Трафорд “. В момента е в „ Аданаспор “.
Подобна е ориста и на наследникът му Алешандре Пато. От вундеркинда на „ Милан “ през днешния ден стигна до китайския „ Тиянджин “. Неуспешно опита да направи кариера в „ Челси “ и „ Виляреал “.
Марио Гьотце пък стана народен воин на Германия след победния гол на Мондиал 2014. От суперзвезда в „ Борусия “ (Дортмунд) направи пронизителен трансфер в „ Байерн “, за да… седне за дълго на пейката. Контузии, заболявания и завръщане в Дортмунд. Но и там Гьотце не е със статут на титуляр, а по-скоро на непотребен. „ Байерн “ взе още едно „ Златно момче “, което в графата „ неуспех “. Ренато Санчес стана европейски първенец с Португалия през 2016-а и пристигна в Мюнхен от „ Бенфика “ за 35 млиона евро. Но съвсем не игра, беше пратен чартърен в „ Суонси “. И там – нищо. Сега Нико Ковач му дава минути на терена, само че халфът не свети.
Едва ли може да има негативна ранглиста без Марио Балотели. През 2010-а италианецът с ганайски корени направи стана „ Златно момче “ на футбола. Къде ли не игра Супер Марио? „ Интер “ и „ Милан “, „ Ливърпул “ и „ Манчестър Сити “, националния на Италия… Сега съживява кариерата си в „ Ница “. Но макар мастития си управител Мино Райола по този начин и през лятото не си уреди трансфер като свободен сътрудник в гранд.
Бъдещето ще покаже какво ще стане от Де Лигт – шеметна кариера като Меси и Руни или спокоен залез като Андерсон и Балотели.

“Златното момче “ на 2018 година

1. Матийс де Лигт („ Аякс “)
2. Тренд Александър-Арнолд („ Ливърпул “)
3. Джъстин Клуйверт („ Рома “)
4. Патрик Кутроне („ Милан “)
5. Винисуис Жуниор („ Реал “)
6. Хосем Ауар („ Лион “)
7. Гедсон Фернандес („ Бенфика “)
8. Ахраф Хакими („ Борусия “ Дортмунд)
9. Фил Фоудън („ Манчестър Сити “)
10. Дайо Упамекано („ Лайпциг “)

Досегашните носители на наградата
2003 година Рафаел ван дер Ваарт
2004 година Уейн Руни
2005 година Лионел Меси
2006 година Сеск Фабрегас
2207 година Серхио Агуеро
2008 година Андерсон
2009 година Алешандре Пато
2010 година Марио Балотели
2011 година Марио Гьотце
2012 година Иско
2013 година Пол Погба
2014 година Рахийм Стърлинг
2015 година Антони Марсиал
2016 година Ренато Санчес
2017 година Килиън Мбапе
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР