ай-ценният природен ресурс в световен мащаб е заплашен, както никога

...
ай-ценният природен ресурс в световен мащаб е заплашен, както никога
Коментари Харесай

„Съдбата на водата” в „Темата на NOVA”

ай-ценният естествен запас в международен мащаб е застрашен, както в никакъв случай преди. Водата е живот и макар че е на изгубване, към момента е възприемана като даденост. Тази седмица в „ Темата на NOVA” журналистът Ани Салич и операторът Росен Илиев потеглят по следите на течното злато.

Това лято поданици на десетки обитаеми места в България усетиха по какъв начин наподобява животът без вода, а страхът от сухия режим съществува и до през днешния ден. Ако следващата година още веднъж не вали, прогнозите са равнищата на язовирите да намалеят, а някои реки даже да изчезнат. Водопреносната мрежа у нас е 95 хиляди километра и е в окаяно положение, като загубите по нея са към и над 60%.

Големи градове като Бургас, Ямбол, Търговище и Шумен са застрашени от водна рецесия, а в дребните обитаеми места в тези региони има семейства, които даже нямат канали за отпадни води. Там хората живеят по различен метод, а дефицитът на вода не трансформира цената ѝ. От Европейския съюз отпускат над 2 милиарда лв. за поправки, а за възобновяване на цялата мрежа са нужни над пет пъти повече.

Как могат да бъдат осъществени големите вложения и биха ли се отразили в цената на водата? За 10 години България би трябвало да понижи загубите си до 30%. Възможно ли е това и ще пристигна ли края на водния режим за над 100 000 българи?

Гледайте „ Съдбата на водата” в „ Темата на NOVA” тази неделя, 22 ноември, незабавно след централната емисия вести.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР