Автошествие срещу високите цени на горивата се състоя тази вечер

...
Автошествие срещу високите цени на горивата се състоя тази вечер
Коментари Харесай

И Смолян протестира срещу високите цени на горивата

Автошествие против високите цени на горивата се състоя довечера и в Смолян – две седмици откакто започнаха митингите в огромните градове.
В шествието участваха към стотина автомобила. То стартира към 15,30 часа с няколко коли от разклона за Стойките и Пампорово над Смолян, а в града към него се причислиха още.
Мероприятието се провежда във Фейсбук от неколцина локални младежи. Те желаеха публично позволение от кмета на община Смолян да блокират посредством автошествие няколко, посочени от тях, бензиностанции и републикански път, само че от локалната администрация им бе отказано. Тъй като става въпрос за предстоящо усложнение на придвижването по републиканската пътна мрежа, кметът Мелемов изиска публично мнение от притежателя на пътя – Министерство на регионалното развитие и АПИ, чийто представител в Смолян е Областното пътно ръководство (ОПУ). Становището на ОПУ е изрично противоречие да се организира шествие в обсега на републиканския път в чертите на Смолян с мотив, че се заплашва сигурността на придвижването и може да докара до потърпевши участници в придвижването, пътнотранспортни катастрофи и прекъсване на придвижването.
На тази база кметът не даде позволение за протестно шествие, вместо това предложи митингът да се състои на общински парцел - амфитеатъра пред общината и регионалната администрация, дори предложи на протестиращите да им даде озвучаване. Въпреки, че мястото бе посочено от Мелемов, протестиращите се събраха на входа на града и организираха близо двучасово автошествие на центъра на града.
По едно време на медиите бе обявено, че шествието се изнася към кино „ Дружба “, откъдето по основната на Смолян ще минат пешком, само че това не се случи. Колите продължиха да обикалят булеварда до към 18,30 часа. След това заеха локалното платно пред общината, регионалната администрация и театъра.

Хората излязоха от колите и се събраха на амфитеатъра. Неколцина се провикнаха: „ Оставка “, „ Мафия “, „ Промяна “, само че никой обществено не разгласи настояванията на протестиращите. На подиума там застана един протестиращ, към който насочиха запитване да каже за какво са се събрали, само че той стартира да изяснява по какъв начин правосъдната система не е обективна към хванатата с рушвет кметица на община Младост Десислава Иванчева.

Преди това група медии попитаха уредника на гражданската демонстрация Емилиян Шехов за какво стачкуват и какъв брой хора са декларирали присъединяване. Той сподели, че към хиляда души от Смолян, Рудозем, Мадан и региона са декларирали присъединяване. „ Няма политическо присъединяване в организацията на митинга. Организаторите сме младежи, на 20-25 години. Протестираме главно срещу високите цени на горивата, налозите и застраховките на колите. Не желаеме оставки “, сподели Шехов.
„ Протестираме за ниските приходи, за високите цени на горивата, което е главната причина да се вдигнат цените на храните и медикаментите. За ниските приходи на пенсионерите. За майките с болните дечица, които нямат никаква поддръжка, макар че стачкуват толкоз време. Протестираме против всичките нелепости в тази страна. Надяваме се някой да ни чуе от по-високите постове. Тръгват на митинг повече младежите, старите някой би трябвало да ги поведе. Младите не вършат компромис повече. В множеството градове предходната седмица, на 11-ти, на митингите в страната в 35 града множеството участници бяха младежи. Във Facebook 300 души обявиха, че ще дойдат. Има хора, които желаят, само че няма да дойдат, тъй като нямат опция да се придвижат с коли. Аз работя, имам приходи. Но с тези приходи и с тези сметки – поради това че подвигнаха гражданската отговорност, такси, и другите неща, с месечен приход от 800 лв. няма по какъв начин да се издържаш, а в случай че имаш семейство – напълно “, разяснява пред медиите Юлиян Омбашиев.

В митинга взе присъединяване и известната родопска певица Златина Узунова, която съставлява и Гражданско придвижване „ ДНЕС “ - платформата, събирала подписи за референдума на Слави Трифонов.
„ На митинга сме през днешния ден, тъй като както всички българи стачкуват, по този начин и ние от Гражданско придвижване " ДНЕС " сме тук, с цел да подкрепим младежите. И освен тях - всички, които са пристигнали на центъра в Смолян, тъй като извънредно време е нещата да тръгнат. И в действителност тези младежи, които го провеждат, да бъдат подкрепени от всички нас, с цел да тръгне България напред. А ние стигнахме дъното към този момент, даже не знам дали това е дъното, само че е извънредно време да тръгнем към върха “, уточни Златина Узунова.
В последна сметка участниците се схванаха на следващия ден в 15 часа още веднъж да излязат на митинг.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР