Авторска рецепта, без голяма хамалогия и отличен резултат! Много пъти

...
Авторска рецепта, без голяма хамалогия и отличен резултат! Много пъти
Коментари Харесай

Лесен и чудесен козунак

Авторска рецепта, без огромна ангария и отличен резултат! Много пъти сме казвали, че харесваме предписания от вида бързо, елементарно, вкусно. За козунак също си направихме такава рецепта. И повярвайте, до в този момент в никакъв случай не ни е подвела.

Необходими Продукти

● брашно - 600 г, за баници
● яйца - 2 бр. и 1 малко, S, за намазване от горната страна
● захар - 150 г ситна
● прясно мляко - 220 мл
● олио 75 мл + 2 супени лъжици стопена мехлем вътре в тестото
● прясна квас - 21 г
● ванилия - 0.2 г
● лимонова захар - 10 г
● лимонен сок - от дребен лимон
● захар - 2 - 3 с.л. + 10 г ванилова захар за поръсване

Начин на подготвяне

Много пъти съм казвала, че одобрявам предписания от вида бързо елементарно, вкусно. За козунак също си направих такава рецепта. И повярвайте, до в този момент в никакъв случай не ме е подвела.

Как подготвям елементарен и превъзходен козунак аз?

В дълбока купа наливам двата типа брашно, не го садя, прибавям захарта, ванилия и другите сухи аромати и с лъжица стартирам да греша тази суха примес, обръщам неведнъж с лъжицата и по този начин се вкарва въздух в брашното.

След това блъскам вътре двете яйца, прибавям сока от лимон. Затоплям прясното мляко и в него троша маята, разбърниквам да се разтопи, наливам я към сместа, без да я задействам.

Добавям и маста, стартирам да разбърквам съставките още веднъж с лъжица, греша пламенно, оформя се тесто на топка. Меко е и напълно леко лепне. Не се прибавя повече брашно.

Завивам с транспарантно фолио и оставям да втаса до момента в който усили един път размера си. След това го изваждам от купата и стартирам да въвеждам олиото. Разстилам и прегъвам, меся.

Така, до момента в който поеме мазнината. На три пъти, до момента в който въвеждам олиото, туптя тестото по 50 пъти в плота, като това е напълно леко, единствено повдигам и пущам тестото.

Поставям го още веднъж в купата и загъвам с фолиото, оставям да втаса до удвояване на размера. Когато това стане, изваждам на плота и напълно нежно, без да разбърквам го разделям на две.

Издърпвам и осуквам, като с едната ръка въртя фитила на едната страна, а с другата ръка на другата. След това омотавам двата фитила и намотавам.

Поставям в тавичка с диаметър 24 см върху хартия за печене и оставям завито с фолио да се надигне малко. Мажа с яйцето, разрушено с малко олио, поръсвам със захар щедро.

Слагам във фурната без вентилатор на 170 градуса и пека 45 мин., като загъвам с алуминиево фолио, когато леко от горната страна хване тен.

10 мин преди края на печенето махам фолиото. Да се получи прекрасен златист тен. Аз персонално избирам добре изпечена коричка.

Има и конци, които личат, без да е разчупен козунакът.

Това е моята авторска рецепта за великденски сладкиш. Без огромна ангария и с прелестен резултат за вашата великденска софра.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР