Авторката е е главен редактор и собственик на информационна агенция

...
Авторката е е главен редактор и собственик на информационна агенция
Коментари Харесай

Благоевград е в очакване на наказателен вот срещу кмета от ГЕРБ

Авторката е е основен редактор и притежател на осведомителна организация Blagoevgrad News.

Една дузина.Толкова са претендентите за кмет на община Благоевград. Да, 12 индивида ще се болят за гласовете на гласоподавателите на 27 октомври. В борбата за трети път се впуска досегашният кмет Атанас Камбитов , повдигнат от ГЕРБ. Негови съперници ще са самостоятелният претендент Румен Томов , подсилен от Българска социалистическа партия. Коалиционните сътрудници на ГЕРБ също имат претенденти – Вътрешна македонска революционна организация издигна Иван Ризов , а НФСБ се довери на Росен Георгиев . Кмет желаят да стават и настоящи общински съветници.

Регистрираните претенденти за съветници са 463 - за 41 места в локалния парламент.

Благоевград е бастион на ГЕРБ през последните 8 години,

откогато отпред на града е Атанас Камбитов. Той беше измежду любимците на Цветан Цветанов. Именно това беше повода доста хора да се усъмнят в бъдещото му политическо развиване, откакто Цветанов загуби позициите си в ръководещата партия. ГЕРБ има и най-вече съветници. Последните месеци обаче позицията на локалната конструкция на партията беше дестабилизирана от вътршнопартийни разпри.

Въпреки че Атанас Камбитов има два мандата като кмет на Благоевград зад тила си, на вътрешните номинации пристигна първото подозрение за разтърсеното доверие към него. Имаше общо пет номинации, като двама си направиха отказ, а разликата сред Камбитов и втория в класирането бе едвам 42 гласа. За съпоставяне, през 2015 година 246 членове на ГЕРБ единомислещо го предложиха за постта. Срещу тогавашната единствена номинация с цялостно болшинство в този момент имаше сериозна конкуренция, а вътрешните брожения в локалната конструкция станаха очевидни. На прага на предизборната акция Камбитов още веднъж беше обект и на голям брой сигнали за нарушавания.

Под негово управление Благоевград се трансформира в отличник по санирани блокове от Националната стратегия за енергийна успеваемост. Ползите останаха на назад във времето поради неприятното качество на осъществяване тук-там,

повишените цени и обръча от компании и обвързаности при приемане на публичните поръчки.

Зам.-кметът по строителството Янко Янков подаде оставка след изнесени данни за съгласуваност с реализатори.

 Атанас Камбитов от ГЕРБ се кандидатира за трети мандат.
© Политическа партия ГЕРБ

Атанас Камбитов от ГЕРБ се кандидатира за трети мандат.

Десетки сигнали за публични поръчки, получени от общински съветници и компании, свързани с кмета, не даваха успокоение на Камбитов по време на втория му мандат. Във фокуса на медиите попадна и шумният му и безценен 50-годишен празник, отпразнуван в столичен хотел. Обвинения, че не живее в Благоевград, а в София също бяха измежду рецензиите по негов адрес. През пролетта избухна и скандал, обвързван с присъединяване му във компания, на която, съгласно Търговския указател, е бил шеф по време на мандата си, а това е в прорез със закона. И сега текат каузи по проблема.

Въпреки всичко обаче, Камбитов ще разчита на твърдо ядро, образувано от чиновници в локалната администрация, която е към 500 души. Ако всеки чиновник и фамилията му поддържа Камбитов, той ще има към 2000 гласа, върху които ще би трябвало да надгражда. На фона на съперниците си ще е с крачка напред още на старта.

Срещу Камбитов се изправят самостоятелният претендент, подсилен от Българска социалистическа партия, инж.Румен Томов, досегашният кмет на с. Дъбрава и до неотдавна член на ГЕРБ Росен Георгиев – в този момент повдигнат от НФСБ, претендентът на Вътрешна македонска революционна организация – Иван Ризов, треньорът по бокс Илия Илиев , Росен Христов (НДСВ), Атанас Киряков (Движение ЗАЕДНО за промяна), Людмила Костадинова (РЗС) и няколко общински съветници от настоящия общински съвет: Валери Смиленов (Нова алтернатива), Албина Анева – Томова (МИР), Калоян Ханджийски , ( " Демократична България – Обединение " ( " ДА България ", ДСБ, Зелено движение) и Андон Тодоров , " (партия на Зелените (Воля) ".

Социологически изследвания плануват балотаж сред Камбитов и Томов,

като позволяват сериозна опция за пробив, тъй като настройките са, че е допустима необятна коалиция против Камбитов точно на втория тур.

И измежду останалите претенденти има хора, които биха могли да съберат сериозна поддръжка. Очаква се да има висок % углавен избор против досегашния кмет, за който към момента е рано да се каже кой ще успее да притегли. Тези, които досега бяха съветници и са познати на жителите, биха могли да " оберат " част от този избор.

Росен Георгиев, който до неотдавна беше член на ГЕРБ и директно преди началото на акцията напусна партията, намерено заявявайки, че Камбитов е една от главните аргументи по тази причина, може да завоюва поддръжката на тези членове на ГЕРБ, които са вътрешна съпротива. Такива сигурно има, защото някои от тях не крият обидата си от отношението на кмета към тях. Малко преди номинационното заседание на ГЕРБ до медиите и Етичната комисия на партията бе изпратено отворено писмо от група, нарекла се " Отлъчени от ГЕРБ ", в което те описват за властническо ръководство на Камбитов и неуважение на гласа на всеки член на партията. Именно тези хора биха могли да насочат поддръжката си към Георгиев.

Другата мощна поръчка и съгласно социолозите – Румен Томов, е единственият претендент, който досега не е взел участие в политиката. Опонентите му използваха това, с цел да посочат, че няма опит и не е различим. Само че хората в Благоевград всеобщо не имат вяра на политици и един човек, който в този момент влиза в борбата като " чужд ", може да бъде припознат от гласоподавателите, точно тъй като не е част от статуквото.

Срещу Томов към този момент има " удари под кръста " – подправени вести,

оповестени в медии, основани при започване на октомври с изчезнала информация за благосъстоятелност. Той е коментиран и от подправени профили в обществената мрежа, които се пробват да го дискредитират, до момента в който пазят енергично Камбитов.

Подкрепата, която Томов получи от Българска социалистическа партия, се употребява от съперниците му, които го " пришват " към партията. Пропуска се фактът, че кандидатурата му е издигната от предприемчив комитет, чийто ръководител е някогашният народен представител от Съюз на демократичните сили Ясен Поповасилев.

За какво се борят претендентите?

За последната година бюджетът на общината е 72,5 млн. лева (най-високият досега в историята на Благоевград, с над 12 млн. лева повече спрямо 2018 г.). С 18% повече са заложените средства за обучение – общо 27,628 млн. лева Отделно за педагогическия личен състав, работещ в системата на общинското обучение, е планувано нарастване на възнагражденията приблизително с 20% за 2019 година С 9,8% повече са средствата за делегираните действия в опазването на здравето. Очакваните доходи от локални налози за 2019 година са почти 10,5 млн. лева, което е с 5% повече от плануваните за 2018 година Очакваните неданъчни доходи са 12,3 млн. лева

Въпреки този бюджет обаче

сериозен проблем е неналичието на вложения и ниските равнища на възнаграждение в града

Едва преди началото на предизборната акция се заприказва за създаване на индустриална зона, което да сътвори условия за привличане на вложители и откриване на работни места.

В началото на 2019 година " Булгартабак Холдинг " затвори предприятието за произвеждане на цигари в Благоевград. Около 2000 служащи останаха безработни. Малко по-късно и заводът за кормила затвори, като още 300 души изгубиха работата си. С 809 лв. междинна брутна месечна заплата Благоевградска област е на последната позиция в класацията и трайно остава измежду най-бедните в страната. Изпреварвана даже от Видин и Кюстендил.

В града от години има подозрения, че единствено избрани компании печелят публичните поръчки. Непрозрачността принуди огромна част от бизнесмените да изнесат бизнеса си на други места в страната. Малкият и междинен бизнес се задъхва, а доста огромна част от хората, които имаха фамилни компании, затвориха поради неспособност да оцелеят.

Градът, който преди години бе привлекателен център за младежи от цялата страна поради двата университета, през днешния ден се обезлюдява. Младите хора отпътуват в чужбина или търсят опция за работа в София, тъй като в Благоевград опциите са лимитирани, а заплащането ниско. В момента най-големият шеф е общината, призна кметът в изявление за " Хоризонт " преди време. В администрацията й работят към 500 души, обслужването обаче е надалеч от приемливото, преписки се бавят с месеци, а хората споделят, че връзката със чиновниците е сложна.

Другата борба, в която конкуренцията също е голяма, са 41 места в Общинския съвет – за тях се борят 463-ма. В листите има доста познати лица, които към този момент имат по някоко мандата зад тила си, има и нови. Сред последните е колоритно – футболисти, артисти, юристи, таекоундисти, боксьори, фризьори, продавачи, водачи, предприемачи.

Най-голямата изненада във вота за общинския съвет евентуално ще се окаже Движение за права и свободи,

в случай че се съди по резултата, който реализира на европейските избори напролет – 1923 гласа. Това е резултат, който досега партията не е имала в Благовеград. Ако го пренесем към локалните избори, хипотетично Движение за права и свободи може да има двама или трима съветници.

На локалните избори през 2015 година, Движение за права и свободи имаше 337 гласа в община Благоевград, което е 6 пъти по-малко от гласовете, извоювани през май. Има ли ново ядро на Движение за права и свободи в Благоевград? От фотоси на пресцентъра на Движение за права и свободи по време на акцията за европейските избори стана ясно, че Делян Пеевски се появи за първи път от доста време обществено точно в област Благоевград. Тогава той участва на предизборна среща в Белица, а фотосите от нея незабавно обиколиха медиите. Има ли общо появяването му с постигнатите резултати и употребява ли се с поддръжката на локални хора и групи е въпрос, който доста хора си задават.

Движение за права и свободи беше първа политическа мощ в благоевградските села Изгрев, Лешко и Церово. Вече има индикации, че с изключение на упоритостта да имат няколко общински съветници в Благоевград, от Движение за права и свободи се готвели да изискат и собствен заместник-кмет в подмяна на поддръжка при възможен балотаж. Това сигурно е стеснителен факт, тъй като в Благоевград Движение за права и свободи не са имали електорат в никакъв случай, нито съществени структури. Затова няма по какъв начин да реализират задачите си на локални избори, без да имат поддръжка " от вътрешната страна ". Откъде тъкмо идва помощта обаче, ще стане ясно едвам след вота.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (209)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР