Авторката е дългогодишна журналистка в програма Хоризонт на БНР, сега

...
Авторката е дългогодишна журналистка в програма Хоризонт на БНР, сега
Коментари Харесай

Изборите в Старозагорско – под знака на етническия и корпоративния вот

Авторката е дългогодишна журналистка в стратегия " Хоризонт " на БНР, в този момент работи на свободна процедура. Носителка е на премията " Паница " за гражданска героизъм.

На втория тур на локалните избори в Старозагорска област ръководещата ГЕРБ завоюва кметските места в 6 от 11 общини, по една взеха Вътрешна македонска революционна организация и Политическо придвижване " Социалдемократи ", а Българска социалистическа партия остана отвън борда. Голямата изненада пристигна от Движение за права и свободи, което взе властта в три общини – Гълъбово, Павел баня и Гурково.

Освен в регионалния град, ГЕРБ резервира властта и в двата индустриални центъра на региона – Казанлък и Раднево. В Стара Загора Живко Тодоров взе безпроблемно третия си мандат, само че макар забележителните 68.5 %, губи поддръжката на 13 хиляди гласоподаватели. Отлив на гласове – към 6 хиляди, има и в резултата на Галина Стоянова – кмет на Казанлък. Общата наклонност на спад на доверие към ГЕРБ докара и до

загуба на безспорните болшинства в общинските препоръки в двата града

В Старозагорския общински съвет до момента кметът Тодоров прокарваше всяко свое предложение без проблеми и без да му се постанова да търси постоянно тематични болшинства. Сега най-вероятният и сигурен сътрудник на ГЕРБ ще бъде още веднъж Земеделският Народен съюз с неговите 7 съветници, явил се на изборите като локална коалиция. Във към този момент изтеклия мандат поддръжката на земеделците беше осребрена с едно зам.-кметско място.

В " града на розите и калашниците " Галина Стоянова и ГЕРБ през миналите два мандата разчитаха на групата " Експерти за Казанлък ", основана от изпълнителния шеф на военните фабрики " Арсенал " Николай Ибушев. Тя си смени името на " Алтернативата на жителите " и усили представителството си в общинския съвет с още два мандата и дружно с ГЕРБ могат да прокарат с гласовете си всяко управническо решение. Групата на Ибушев не издига 8 години свои претенденти за кмет, а поддържа Стоянова. Тя завоюва първия си мандат през 2011 година на балотажа, откакто в седмицата сред двата тура страната продаде златната си акция в " Арсенал " на мажоритарния притежател. Оттогава

един от най-големите работодатели в България има мощно въздействие върху резултата

от локалните избори. Каквото въздействие има страната върху поръчките и износа на произведения с двойно предопределение от военните фабрики посредством междуведомствената си комисия към Министерския съвет. Вследствие на тези негласни покупко-продажби гласоподавателите се усещат като миманс в сапунена опера.

По друг метод наподобяват изборите и резултатите от тях в общини като Гълъбово и Павел баня, където кметове станаха претендентите на Движение за права и свободи.

В Гълъбово несменяемият 12 години Николай Тонев в този момент се яви от името на локална коалиция Движение за права и свободи (Български социалдемократи, Български либерален център-БДЦ), подсилен още от Българска социалистическа партия и други партии. Срещу него застана само ГЕРБ, само че изгуби с доста. Каквото е въздействието на притежателя на " Арсенал " в Казанлък, такова е на Христо Ковачки в Гълъбово, който си сътвори партия БДЦ. А сдружението му " Брикел " обезпечава работни места на 700 души и парното на всички публични здания в града и е измежду най-големите замърсители на околната среда в цяла Европа.

Години наред Тонев и неговият екип бяха обвинени като проведена незаконна група в дело, гледано в профилирания съд, където бяха оправдани на първа инстанция, а втората го върна за доразследване. Днес

кметът предлага управнически решения, които работят и за Ковачки

Като да вземем за пример тайният контракт сред община Гълъбово и " Брикел " за изгаряне на боклуци в ТЕЦ-а на сдружението. Да ръководи в общински съвет, където обединението на Движение за права и свободи с партията на Христо Ковачки и групата на Българска социалистическа партия имат 10 от 17-те съветника, ще бъде елементарно за Тонев. Тук е мястото да се каже, че непознатите вложения в общината са най-големите поради наличието на двете американски централи на територията й.

В Павел баня претендентът на Движение за права и свободи Иса Бесоолу завоюва изборите още на първия тур против досегашния кмет Станимир Радевски, повдигнат този път от Вътрешна македонска революционна организация. Да седне в кметския стол на една община с доста ползи и приходи от балнеолечението и спа туризма беше заветна фантазия на Бесоолу. Преди четири години той изгуби конкуренцията с Радевски на балотажа с 39 гласа. Сега Движение за права и свободи му елементарни, че застана отпред на листата на ДОСТ на парламентарните избори през 2017 година, и още веднъж го поддържа. А той владее дърводобива, превоза и търговията с горива в района. Има и условна присъда за предложение на рушвет и длъжностни закононарушения.

Бесоолу съумя да активизира етническия избор на мюсюлманите поради неверни послания

в акцията на Радевски. Досегашният кмет назова спечелилия " октопод, пуснал пипалата си на всички места " и подаде тъжба в Административния съд в Стара Загора за анулиране на изборите.

Факт е, че моделът #кой е на път да си сътвори публично собствен вилает, където гласове се получават по друг метод – посредством възобновяване на костюмите на ловната дружинка в село Турия, да вземем за пример, пазаруване на водни помпи в ромската махала в Горно Сахране или снабдяване на дърва за огрев на фамилиите в селата от общината. Във феодалното притежание процъфтява избран бизнес – турски холдинг е притежател на дървопреработваща компания, обезлесяваща скатовете на Стара планина в Розовата долина; половината от спа хотелите са турски, а покровителствани от Движение за права и свободи арендатори на хиляди декара земи получават дотации от фонд " Земеделие ". А за жителите е останала една баня, която вложители желаят да отстранен поради намалелия дебит на скъпата минерална вода.

В Старозагорска област, в която импровизирано живеят към 25 хиляди роми и 15 хиляди турци и българи мюсюлмани, единствено преди десетина години Ахмед Доган обещаваше на роми от старозагорския квартал " Лозенец "

да усетят сладостта на властта, в случай че му обезпечат най-малко един депутатски мандат

Първия за Движение за права и свободи го взе Лютви Местан, а по-късно и Делян Пеевски, който стана народен представител от Старозагорския изборен регион. Оттогава година след година вотът за тази партия, ръководена като акционерно сдружение, от ден на ден зависи от ромските махали.

Десните по този начин и не съумяха да създадат пробив и в тези избори. От всичките 11 общини " Демократична България " ще има трима представители само в Старозагорския общински съвет. В Казанлък водачът на Съюз на демократичните сили бойкотира общата листа с ГЕРБ, тъй като в нея му бяха отредили 17-о място. А водачът на ДСБ влезе втори в листата на Вътрешна македонска революционна организация, само че остана отвън локалния парламент. За разлика от обединението в София и други огромни градове, тук гласът на така наречен градска десница въобще не стигна до хората.

Увеличаването на етническия и корпоративния избор, замяната на управнически хрумвания и решения за жителите с бизнес ползи, основаването на локални обединения от политически врагове и други тактики за докопване до властта и благините й освен изкривява резултатите от изборите, само че убива вярата на жителите, че е допустима смяна на статуквото. И ги отхвърля да отидат до урните. Което циментира статуквото за още десетилетия напред.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (450)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР