Авторката е дългогодишна журналистка в програма Хоризонт на БНР, сега

...
Авторката е дългогодишна журналистка в програма Хоризонт на БНР, сега
Коментари Харесай

Избори в Стара Загора: Гласът на безкритичните хора ще е решаващ

Авторката е дългогодишна журналистка в стратегия " Хоризонт " на БНР, в този момент работи на свободна процедура. Носителка е на премията " Паница " за гражданска героизъм.

Резултатът от локалните избори в Стара Загора за мнозина наподобява предупреден. Осем претенденти – седем от тях партийни и един цивилен, се изправят против досегашния кмет Живко Тодоров. Някои от тях като Гергана Микова (НФСБ), Андон Андонов (ВМРО), Елена Нонева ( " Социалдемократи " ), Янко Янков ( " Алтернатива на жителите " ) са добре познати на гласоподавателите. За други като Иван Върляков (БСП), Искра Михайлова ( " Възраждане " ), Камелия Йочева (АБВ) и Магдалена Овчарова (ДБ-Обединение) тези избори са дебют в политическото им аплоа.

Кметът Живко Тодоров изкара два мандата и се готви за трети. Той седна на горещия стол през ноември 2011 година, когато беше на 30 години. През тези години направи и политическа кариера и дружно с сътрудниците си Йорданка Фандъкова и Димитър Николов е член на Изпълнителната комисия на партията.

 Живко Тодоров на премиите
© Юлия Лазарова

Живко Тодоров на премиите " Кмет на годината "

Сигурен в успеха си, Тодоров съвсем не прави обичайната акция, а употребява " Facebook " като платформа. Самоуверено излезе в единствения ефирен спор по " Нова тв " против двама от съперниците си, единият от които – регионалният шеф Гергана Микова от НФСБ, остави усещане за негов спаринг сътрудник. Иначе

кметът отхвърля изявленията, изключително на публицисти, които могат да го изненадат

с въпроси, за които е неопитен. Предпочита изказванията. Говори обиграно и умее да показва планове или едвам стартирани планове като свършена работа. Например бъдещата индустриална зона в източния завършек на града от 115 декара за привличане на огромни непознати вложители, каквито в Стара Загора през последните години не идват.

Кметът обича да акцентира, че Стара Загора е най-развитият район след София и с най-голям растеж на работната заплата през последните 10 години. Но този висок стандарт – за района, не за общината, се дължи на енергийния комплекс " Марица-изток ". След края на въглищната промишленост, който е в обозримо бъдеще, икономическата вероятност пред Стара Загора като регионален център е нерадостна. За разлика от други страни, като Германия и Полша да вземем за пример, нито централната, нито локалната власт имат визия по какъв начин би трябвало да стане преходът към нисковъглеродна стопанска система и каква претовареност ще предложат на освободените от въгледобива служащи. Но в България е по този начин – властта мисли в вероятността на своето ръководство.

Гордост на старозагорския кмет са планове, изпълнени с европейско финансиране за над 100 млн. лева – за стабилно и интегрирано градско развиване, за ремонт на централния бул. и площадното пространство пред общината, за парк " Аязмото " и други Но (д)ефектът от тяхната реализация е противоречив за старозагорци, тъй като по-важно от това, че са изпълнени, е по какъв начин са изпълнени. Хората

години наред дишаха праха от неспиращите строителни действия и изпитваха неволи,

меко казано, с напредването си в града, в който феноменът " ремонт на ремонта " е постоянно срещан. И макар че периодите на плановете бяха удължавани с анекси към договорите по няколко пъти, огромна част от тях бяха приключени с огромно забавяне. Кметът твърди, че глоби за това строителните компании. Но вместо отчетност по какъв начин се изразходват обществените средства за тези планове имаме отсреща единствено честната му дума. Защото достъпът до информация в община Стара Загора е мощно усложнен – и за жителите, и за неправителствените организации, макар че общината даже е получавала награди за бистрота. Управляващият екип в кметството и в общинския съвет с ръководител Таньо Брайков (осветен като щатен чиновник на ДС) отхвърля информация даже на общински съветници от опозицията.

Администрацията наруши закона неведнъж. Така да вземем за пример планът за рехабилитация на " Аязмото " (символично място за старозагорци, обвързвано с неговия основател – първият старозагорски митрополит Методий), финансиран със 7 млн. лева европейски средства, бе осъществен без обстоен организационен проект (ПУП). А резултатите от " облагородяването " му са преасфалтирани и бетонирани алеи; премахването на стогодишни солидни каменни плочи (закарани неизвестно къде) и подмяната им с нискокачествени, които първият проливен дъжд свлече; всеобщо изсъхнали новозасадени дървета, които трябваше сякаш да възстановят неповторимата растителност в парка със статут на неподвижен монумент на културата; неработеща поливна система и други


© Надежда Чипева, Капитал

" Аязмото " след ремонта

Местната власт е подготвена да осъществя планове и за главен ремонт на зоопарка и летния спектакъл, които също се намират в границите на парка, само че още веднъж без Подробен устройствен план.

Грубо беше погазен Законът за устройство на територията (ЗУТ)

с стартирането в деяние на рехабилитиран надлез – част от план за рационализация и развиване на резистентен градски превоз, без Акт 16, който общината получи девет месеца след формалното разкриване на оборудването. Примерите за престъпването на закона таман от тези, които би трябвало да наблюдават за спазването му, последователно деморализират публичната среда, а хората стават все по-апатични и безкритични към сходен вид ръководство на града.

Бюджетът на Стара Загора за тази година е 125 млн. лева с временен излишък от предходната от 4.8 млн лв.. Общият размер на отговорностите на общината към края на септември е 13.4 млн. лева. (просрочените са 12.3 млн.), от тях краткотрайните безлихвени заеми за разплащане по европейски стратегии са 9.2 млн.лв. С над 30 хиляди лв. са увеличени разноските за лихви, което е знак за повишаване на дълга на общината. Международната рейтингова организация " Стандарт енд Пуърс " препотвърди дълготрайния кредитен рейтинг ВВВ- на Стара Загора. Но единствено един експертен разбор на осъществяването на бюджета и на Одитния отчет на Сметната палата за 2018 година може да даде вярна картина за настоящото финансово положение на общината.

Сред сериозните проблеми на града са транспортната система и качеството на въздуха,

които са в директна корелация. Транспортната система, част от общия организационен проект, е неработеща, тъй като не бяха построени скоростни улични артерии, които да изведат придвижването от централната част на Стара Загора. Като прибавим неприятната организация на придвижването и увеличението на колите, тапите в трафика са към този момент освен в пикови моменти, а съвсем през целия ден.

В управническата стратегия на кмета е заложено изработването и приемането на нов Общ устройствен план, само че без да отразява концепциите за развиването на града, той няма да бъде ефикасен.

Въздухът още от времето на залповите обгазявания на района при унищожаването на съветски ракети на военния полигон Змейово не е преставал да бъде проблем за старозагорци. От този интервал остана и недоверието на жителите към екоинспекцията. Трябваха два мандата, с цел да осъзнае кметът, че една автоматизирана станция не може да даде справедлива картина за положението на атмосферния въздух. Още повече, когато е сложена на най-проветривото място в града – в зоната на така наречен Зелен чеп. Радиационното табло в общината от години не регистрира данните в действително време, кметът твърди обществено, че замърсяванията са останали в предишното. само че алерголозите и пулмолозите регистрират непрестанен растеж на болесттите на дихателната система, изключително при децата. Но в случай че въпреки всичко качеството на въздуха, както настояват от Регионална инспекция за опазване на околната среда, е положително, то е забавно за какво Стара Загора е измежду шестте града, които ще получат от Европейски Съюз безплатно 10 млн. евро за подмяна на печките на дърва с различни, за електрифициране на градския превоз и за построяването на велоалеи.

Все по-очебиен е

несъответствието сред централната градска част и периферията,

която изостава очевидно като създаване и поддържане на инфраструктурата. За ромите от квартал " Лозенец " властта се сеща преди избори – с акция по събарянето на противозаконни къщи. А жителите му чакат десетилетия да им създадат най-елементарната комунална инфраструктура, като канализация да вземем за пример, или да асфалтират някоя от улиците, ще рече човек, разрушени от бомбардировки.

В Стара Загора десницата не е печелила локални избори от 1995 година, когато за кмет беше определен претендентът на Съюз на демократичните сили професор Цанко Яблански. Днес различен професор от Тракийския университет – Иван Върляков, безпартиен, повдигнат от името на Българска социалистическа партия, застава против Живко Тодоров. Въпреки насъбраните негативи от ръководството на ГЕРБ сегашният кмет ще разчита на поддръжката на администрацията и бизнеса, който печели публичните поръчки;

на футболните почитатели и агитките на " Берое " и на младите, само че безкритични старозагорци, които го харесват.

Такова необятно ветрило от гласоподаватели Иван Върляков и останалите претенденти надали биха могли да си обезпечат.

Но изборите не са като контрактуван мач и всяка прогноза за резултата може да се окаже неправилна. Добър образец са локалните избори в Стара Загора е 2007 година, когато против кмета Евгений Желев, който също се бореше за трети мандат, застана познатият само в университетските среди професор Светлин Танчев от ТУ. Ако имаше залози за успеха, губещите щяха да са доста. Защото тогава претендентът на ГЕРБ завоюва и Стара Загора се подреди измежду огромните градове в страната, в които партията на Борисов взе властта, а самият той стана столичен кмет. Тогава прокурорът от Окръжната прокуратура Нейка Тенева изиска анулиране на изборите в Стара Загора, а изгубилият с 490 гласа конкуренцията Евгений Желев заведе дело в Административния съд. Той обаче не касира избора на Светлин Танчев.

От локалните избори през 2007 година потегли и огромният поход на ГЕРБ към властта. Но тогава партията беше на по-малко от година, към момента без построени структури в цялата страна, само че и без негативи, и с харизматичен лидер-популист отпред. Тогава хората бяха изтощени от корумпираното ръководство на тройната коалиция и по тази причина локалните избори обърнаха политическия тренд в страната.

Днес – 12 години по-късно, жителите са още по-уморени, даже омерзени от ръководството на ГЕРБ. Ще се обърне ли още веднъж трендът за партията, управлявала най-дълго България след режима на Тодор Живков? Първите отговори ще получим на 27 октомври, идващите – седмица по-късно.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР