Авторитетният медицински журнал Лансет изтегли проучване, което предупреждава, че прилагането

...
Авторитетният медицински журнал Лансет изтегли проучване, което предупреждава, че прилагането
Коментари Харесай

Грандиозен скандал: Лансет изтегли изследването, че хидроксихлорохинът е опасен

Авторитетният медицински вестник " Лансет " изтегли изследване , което предизвестява, че използването на лекарство, стартирано от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп за лекуване на ковид, носи опасности за здравето на хората. Авторите на проучването оповестиха, че повече не могат да носят отговорност за употребяваните данни, осведоми Агенция Франс Прес.

Изтеглено е и друго изследване за ковид от журнала New England Journal of Medicine (NEJM), което не е обвързвано с хидроксихлорохина, само че се опира на същите данни от пациентите , оповестени от въпросната компания.
 СЗО продължава тестванията на хидроксихлорохин
СЗО продължава тестванията на хидроксихлорохин

Не са доказани данните за нараснала смъртност...

Скандалът заплашва да подкопае доверието към два от най-авторитетните медицински журнала на фона на пандемията от ковид. Решението на " Лансет " да изтегли изследването може да докара до ескалиране на към този момент извънредно политизирания спор за хидроксихлорохина - остаряло лекарство срещу малария и ревматоиден артрит, подкрепяно от доста американски консерватори в битката с ковид.

В изследването, оповестено на 22 май , създателите настояват, че имат рестроспективен разбор на медицинските картони на 96 000 пациенти. Заключението е, че хидроксихлорохинът и хлорохинът са неефикасни против ковид и даже усилват риска от гибел . Особено се акцентира, че медикаментите носят риск от сърдечна аритмия.
 Учени се опълчиха на изследването, оповестило хидроксихлорохина за рисков
Учени се опълчиха на изследването, оповестило хидроксихлорохина за рисков

Имат опасения по отношение на методологията и коректността на данните

Тези открития накараха Световната здравна организация краткотрайно да приключи клиничните тествания на медикаментите, въпреки че скоро изследването провокира необятно безпокойствие измежду учените поради липса на информация за страните и лечебните заведения, откъдето са събрани данните.

Мандип Мехра, професор от " Харвард ", който управлява работата дружно с Франк Рушицка от Университетската болница в Цюрих и Амит Пател от Университета в Юта оповестиха в известие, че са се пробвали да създадат партньорско изследване с трета страна.

Но Surgisphere, малко позната аналитична компания в областта на опазването на здравето, основана в Чикаго, която е предоставила данните, отказала да сътрудничи.
 Франция забрани лекуването на Covid-19 с хидроксихлорохин
Франция забрани лекуването на Covid-19 с хидроксихлорохин

Повече не се разрешава на френски лекари да употребяват хидроксихлорохин

" Заради това злощастно развиване създателите желаеха проучването да бъде изтеглено ", разясняват тримата експерти и се извиняват на редакторите и читателите на " Лансет " за неудобството, което са предизвикали.

От английския вестник дават отговор в известие, че има доста въпроси без отговор към Surgisphere и употребяваните данни в изследването.

Съдовият хирург Сапан Десаи, изпълнителен шеф на Surgisphere и съавтор на изследването, не се причисли към настояването да се изтегли изследването от журнала.
 Д-р Николай Костов: Хлорохинът води до тежки аритмии, поврежда зрението
Д-р Николай Костов: Хлорохинът води до тежки аритмии, поврежда зрението

Българите имали рекордно ниска заболеваемост, съгласно аптечните притежатели

Въпреки това развиване към момента няма доказателства, че хидроксихлорохинът е сполучлив против ковид . В сряда беше оповестено изследване, което е открило, че лекарството не е доста по-добро от плацебо в предотвратяването на болестта измежду хората, които неотдавна са били изложени на вируса. Но като цяло учените са съгласни, че са нужни повече проучвания и че хидроксихлорохинът не би трябвало да бъде изключван.

Междувременно проучването в NEJM е обвързвано с това дали хората, които вземат медикаменти за намаление на кръвното налягане, е по-вероятно или по-малко евентуално да се заразят с ковид.

Публикувано е на същия ден, когато излязоха други две проучвания по същия въпрос. И трите изследвания откриват, че тези медикаменти не усилват вероятността от заразяване с ковид, а също по този начин не усилват риск от тежко боледуване на ковид.
 СЗО стопира тестванията с хлорохин при пациенти с ковид
СЗО стопира тестванията с хлорохин при пациенти с ковид

Заради проучване, съгласно което използването му е противопоказна

Заключенията на две от проучванията не са подлагани на подозрение.

Авторите на изтегленото изследване от NEJM също пишат, че включените в изследването данни не са налични за инспекция.

Учени започнаха деликатна инспекция на изследването за хидроксихлорохина в " Лансет ", наблягайки редица неясноти към употребяваната информация.
 Обрат: Хлорохинът усилва риска от гибел при пациенти с Covid-19 до 1,5 пъти
Обрат: Хлорохинът усилва риска от гибел при пациенти с Covid-19 до 1,5 пъти

Употребата му при лекуване на ковид е противопоказна

Разследване на " Гардиън " разкрива, че компанията Surgisphere, която има нищожно онлайн наличие, има единствено няколко чиновници, които са с профили в LinkedIn, в това число и създател на научна фантастика и сексуален модел. Според вестника наличната обществена информация демонстрира, че чиновниците на Surgisphere като цяло не са с научни квалификации . Изданието е открило, че теоретичен редактор към компанията наподобява е създател на научна фантастика. Друг чиновник, който заема длъжността началник на маркетинга, е сексуален модел. Страницата на компанията в LinkedIn има по-малко от 100 почитатели и предходната седмица е вписала единствено шестима чиновници. Това е променено в сряда до трима чиновници. Докато Surgisphere твърди, че ръководи една от най-големите и най-бързите база данни за лечебните заведения по света, компанията съвсем няма никакво онлайн наличие . Профилът й в " Туитър " се следва от по-малко от 170 души, като няма известия сред октомври 2017 година и март 2020 година

Фирмата притегли внимание и с още едно изследване, което е открило, че антипаразитният препарат ивермектин може да бъде употребен в битката с ковид. Макар че това проучване към момента не е оповестено в вестник, лекарството всеобщо се изкупува в Латинска Америка, където е необятно налично.

Докато сериозният взор най-вече е ориентиран към Десаи и Surgisphere, водещият създател на тези противоречиви изследвания е Мехра, който също е шеф на болница в Бостън. Водещият създател носи отговорност за достоверността на сходни изследвания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР