Авторитетният футболен сайт Goal.com определи най-лошите трансфери в историята на

...
Авторитетният футболен сайт Goal.com определи най-лошите трансфери в историята на
Коментари Харесай

Определиха най-лошите трансфери в историята на Барселона

Авторитетният футболен уебсайт Goal.com дефинира най-лошите прехвърляния в историята на Барселона. От изданието са създали ранглиста от 15 футболисти, които не оставиха съвсем никаква диря при престоя си на " Камп Ноу ". Победителят в нея е турчинът Арда Туран, а в топ 3 са още Дмитро Чигринский и Алекс Сонг.

Ето цялостната ранглиста:

1. Арда Туран

Турчинът дойде в Барселона през лятото на 2015 година против 34 милиона евро, само че трябваше да чака 6 месеца преди да направи формалния си дебют поради наказването на Барса от ФИФА поради нерегламентирано привличане на юноши. 30-годишният състезател записа 55 срещи с екипа на каталунците, като действително всеки негов мач е коствал на Барса почти по 1 милион евро, в случай че в сметката се включат и парите за заплати. От началото на сегашния сезон Туран няма записана даже минута, като се чака скоро да напусне " Камп Ноу " и да се завърне в родината си.

2. Дмитро Чигринский

Странен трансфер на Барселона през 2009 година. Чигринский записа единствено 1 сезон на " Камп Ноу ", който бе много разочароващ. Той бе притеглен след тежки договаряния с Шахтьор (Донецк) против 25 милиона евро, като последният му мач за украинския отбор бе за Суперкупата на Европа тъкмо против Барса. За каталунците обаче той записа едвам 14 мача, след което още веднъж бе върнат на Шахтьор против 15 милиона евро през 2010 година. Тогава президентът Сандро Росел съобщи, че се е наложило да продаде играча, с цел да изплати задължения, оставени от предходния президент Жоан Лапорта. Треньорът Джосеп Гуардиола обаче не е останал удовлетворен, защото е желал да задържи украинеца в състава си.

3. Алекс Сонг

През лятото на 2012 година Барселона търсеше футболист, който да може да играе като отбранителен халф, само че и като централен защитник. Първоналчално те желаеха Хави Мартинес от Атлетик Билбао, само че цената от 40 милиона евро отхвърли каталунците, които се насочиха към Сонг от Арсенал. Камерунецът обаче бе драматичен в ролята на централен защитник, а не съумя да се настрои и към стила на Барса в средата на терена, като някои от най-слабите мачове на каталунците през сезона бяха, когато Сонг бе на терена. Накрая халфът се изложи, като при награждаването за шампионската купа на Барса, той пръв изиска купата от капитана Карлес Пуйол, въпреки че тя трябваше да отиде в ръцете на Ерик Абидал. В последна сметка Сонг си потегли след два сезона и мина в Уест Хам.

4. Александър Хлеб

Хлеб дойде в Барселона през лятото на 2008 година. Той бе впечатлил при престоя си в Арсенал, само че на " Камп Ноу ", изобщо не съумя да разкрие капацитета си и записа едвам 36 мача. След това той бе пращан чартърен в Щутгарт, Бирмингам и Волфсбург, а сега се подвизава в Русия.

5. Кейрисон

Кейрисон дойде в Барселона от Палмейрас против 14 милиона евро през 2009 година. Той обаче не съумя да запише даже един мач за първия отбор. Бразилецът бе пращан чартърен в Бенфика, Фиорентина, Сантос, Крузейро и Коритиба. През 2014 година той си потегли от Барса със свободен трансфер и мина в Коритиба, а сега носи екипа на Лондрина.

6. Еманюел Пти

Еманюел Пти остави прелестни усещания с екипа на Арсенал и си партнираше чудесно с Патрик Виейра в центъра на терена сред 1997 и 2000 година. Той обаче не съумя да покаже същото равнище при престоя си в Барселона. Халфът бе притеглен през 2000 година против 14 милиона евро дружно с Марк Овермарс. В своята биография французинът написа, че прехвърлянето му на " Камп Ноу " е бил най-голямата неточност в кариерата му и атакува треньора Лоренцо Сера Ферер, заявявайки, че той изобщо не е знаел на каква позиция играе. За Барса той записа 38 мача за един сезон, само че в множеството случаи се появяваше като запаса. След това той пое в посока Челси, само че към този момент по този начин и не откри най-хубавата си форма.

7. Джеовани

В историята на Барселона е цялостно с брилянтни бразилски техничари, само че Джеовани не е един от тях и изобщо не остави диря като Роналдо, Роналдиньо, Ривалдо и Неймар. Той бе притеглен против 18 милиона евро от Крузейро през 2001 година и записа 50 мача за каталунците за два сезона. Той обаче по този начин и не впечатли с изявите си и след това бе пратен чартърен в Бенфика, където по-късно продължи кариерата си със свободен трансфер, откакто лисабонците отхвърлиха да платят трансферна сума за него. По-късно той игра още и за Манчестър Сити и Хъл Сити в Премиър лийг.

8. Фабио Чочембак

Рочембак бе притеглен в Барселона за заместител на Джосеп Гуардиола, само че за бразилеца се оказа много мъчно да се оправи с огромните упования. Той играеше много нерешително след прехвърлянето си от Интернасионал против 9 милиона евро, а механически бе на светлинни години от Гуардиола. В последна сметка той бе продадедн на Бреша през 2001 година. След това бразилецът игра и за Спортинг (Лисабон), а през 2005 година мина в британския Мидълзбро против едвам 1,5 милиона евро, където изкара 3 сезона.

9. Енрике

Енрике бе част от Барселона в интервала 2008-2012 година. Това бе най-успешният интервал в историята на каталунците и той може да се похвали с 14 трофея под управлението на Джосеп Гуардиола. Защитникът, който бе притеглен от Палмейрас против 8 милиона евро, обаче нямаше никакъв принос към тези триумфи. Той не записа даже един мач за Барса и бе пращан три пъти чартърен - в Байер Леверкузен, Расинг Сантандер и и Палмейрас. Той имаше и къс престой в Наполи, а сега още веднъж е в родината си с екипа на Флуминензе.

10. Витор Байя

Витор Байя е считан за най-хубавият вратар в историята на Порто, само че престоят му в Барселона не бе измежду най-блестящите моменти в кариерата му. Той бе притеглен срещ 6,5 милиона евро и изкара два сезона на " Камп Ноу ". Байя дойде с огромна известност след над 300 мача за португалския клуб, а треньорът Боби Робсън познаваше чудесно качествата му. Португалецът обаче изпадна в недружелюбност след идването на Луис ван Гаал и ще се запомни с куп неточности на вратата на Барса. През лятото на 1998 година той се завърна в Порто, където завоюва още куп оценки, в това число и Шампионската лига под управлението на Жозе Моуриньо през 2003/04 година.

11. Филипе Кристанвал

Привлечен за 6,5 милиона евро от Монако през лятото на 2001 година, той остави минимално усещане при престоя си на " Камп Ноу ". Това бе сбъдната фантазия за бранителя, който от дребен е почитател на Барса. За две години обаче французинът по този начин и не съумя да си завоюва непрекъснато титулярно място и през 2003 година бе продаден на Марсилия. След това той кара проби в Арсенал, само че не бе утвърден от Арсен Венгер и по този начин продължи кариерата си във Фулъм, а откакто и там не впечатли, през 2009 година постави завършек на кариерата си.

12. Кристоф Дюгари

Барса взе Дюгари от Милан дружно с Михаел Райцигер за обща сума от 9 милиона евро. Защитникът се наложи бързо и записа над 200 мача на " Камп Ноу ", до момента в който французинът се регистрира единствено със 7 мача за каталунците. Дюгари не съумя да впечатли Луис ван Гаал, който го заби на пейката. Нападателят се завърна в родината си през 1998 година, като мина в Олимпик Марсилия и същото лято завоюва международната купа с националния тим на Франция. След това той игра още за Бордо и Бирмингам, преди да приключи кариерата си в Катар.

13. Дъглас

Той бе притеглен в Барселона през лятото на 2014 година против 4 милиона евро от Сао Пауло, плюс 1,5 миилона в спомагателни бонуси, макар че е малко евентуално някаква част от тях да бъдат платени. Бразилският десен бек записа единствено 8 мача в продължение на 2 сезона и бе съществено осмят след дебюта си против Малага в Ла Лига. След това той бе употребен главно в мачове за Купата на Испания. Дъглас към момента се води състезател на Барса, само че последния сезон игра чартърен в Спортинг Хихон, а сега е в Бенфика.

14. Емануел Амунике

Той бе част от състава на Нигерия, който впечатли по време на международното състезание през 1994 година. Това му обезпечи трансфер в Барселона, където изкара четири сезона. Въпреки това записа единствено шепа мачове, а причина за това е и травмата, която получи през 1997 година. След това той мина в Албасете, а след това игра и в Южно Корея и Йордания. Нигериецът ще се запомни повече с обидите към Луис Енрике от страна на почитателите на Реал Мадрид, които пееха: " Луис Енрике, татко ти е Амунике ".

15. Рюстю Речбер

Барселона притегли Рюстю Речбер със свободен трансфер от Фенербахче през лятото на 2003 година, само че бе оставен отвън състава за първия мач през сезона поради неприятния му испански и наподобява не съумя да се съвземе от този потрес. Треньорът Франк Рийкард стартира да постанова Виктор Валдес, а турчинът се оплакваше, че състезател от неговия сан заслужава да е титуляр. Валдес обаче продължи да бъде първи избор на треньора и се трансформира в един от най-великите вратари в историята на Барса, до момента в който Рюстю записа единствено 7 мача и се завърна във Фенербахче.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР