Авторитетният британски вестник „Гардиън” за втори път пада в капана

...
Авторитетният британски вестник „Гардиън” за втори път пада в капана
Коментари Харесай

The Guardian в капана на българската зелена мафия

Авторитетният английски вестник „ Гардиън” за повторно пада в клопката на българската зелена мафия с текст, оповестен на уеб страницата на медията на 8 декември. Той е озаглавен „ Ски курорт унищожава обект на международното културно наследство”.

Това разкрива в. "Труд ".

В материала се споделя по какъв начин над Банско ще бъдат издигнати стотици километри нови писти и лифтове, когато влезе в действие новият проект за ръководство на Национален парк „ Пирин”. Водопадът от измислици и голословни изказвания е подписан от журналиста на свободна процедура Артър Неслън, който постоянно обслужва организациите от обединението „ За да остане природа в България”, добили прозвището „ зелена мафия”. Читателите на „ Труд” евентуално си спомнят, че предходната година, на 17 февруари, Неслън нападна с различен текст автомагистрала „ Струма”, чийто маршрут по план минава през Кресненското дефиле. Тогавашният материал на Неслън бе озаглавен „ Унищожават естествен парадайс поради българска магистрала”. По еднакъв метод, както с текста за Банско, английският публицист навързва безспорни лъжи и построява апокалиптичен сюжет за унищожаването на българската природа.

В материала за Банско от 8 декември, е представена главно Катерина Раковска, показана като специалист от българския клон на швейцарската офшорка WWF. Пропуснато е да се спомене, че тя е брачна половинка на Андрей Ковачев, изтъкнат деятел на обединението „ За да остане природа в България”. Не е упоменато също, че шефката на WWF-България Веселина Кавръкова живее с лидера на обединението Тома Белев.

„ Този пагубен проект ще разреши изсичането на вековни гори, причинявайки съществени вреди на биоразнообразието”, декларира Раковска пред Артър Неслън, визирайки плана за нов проект за ръководство, който е в правосъдна фаза от три години, точно поради тъжби на организацията на брачна половинка й.

Въпреки че създателят на публикацията е получил обстойни отговори на изказванията на зелените от Министерството на околната среда и водите, той ги е неглижирал оптимално. От Министерство на околната среда и водите ги предоставиха на „ Труд” след питане от вестника. Относно изказванията на WWF, че ще има „ огромно нарастване на ски-зоната”, от ведомството показват:

„ Проектът на проект за ръководство на Национален парк „ Пирин” е в сходство с условията на Комитета на международното завещание на ЮНЕСКО от 2012 година да не се позволява строителство на уреди за ски спорт или други действия с сходно влияние в обекта на международното завещание, отвън буферните зони – зки зони Банско и Добринище. Проектът на нов ПУ на Национален парк „ Пирин” отразява напълно потребността от опазване на изключителната универсална стойност на обекта на международното завещание, а възбраната за развиване на ски спорта в обекта е част от заданието за правене на новия проект за ръководство на Национален парк „ Пирин”. Всички инструкции, дадени от Министерството на околната среда и водите по отношение на преправянето на плана на новия проект са дадени точно за да бъде обезпечено спазването на досегашните решения на Комитета на международното завещание. Следва да се има поради, че проектът за ръководство е рамков документ, който дефинира общата рамка за ръководство на територията без да утвърждава построяването на каквито и да било уреди с съответни параметри и без да съдържа съответни капиталови предложения”.

„ Този пагубен проект ще разреши изсичането на вековни гори, причинявайки съществени вреди на биоразнообразието”, изяснява Раковска пред „ Гардиън”. Ето отговорът на Министерство на околната среда и водите, който също не е намерил място в материала на Артър Неслън:

„ Съгласно Плана за ръководство на Национален парк „ Пирин” от 2004 година площта на горите в парка е 23 110,3 хектара. При направената инвентаризация на горите, дървесният ресурс е възлизал на 5 629 810 куб. м. При създаването на новия проект за ръководство на Национален парк “Пирин” е направена инвентаризация на горите, при която беше открито, че настоящият им ресурс e 7 070 290 куб. м на повърхност от 25 119,3 ха. Съгласно Закона за предпазените територии (ЗЗТ), в националните паркове в България, в Национален парк „ Пирин”, е неразрешено реализирането на индустриални действия, в това число индустриален дърводобив. По изключение в тях се позволява реализирането единствено на поддържащи и възстановителни действия в горите, земите и водните площи. В тази връзка, дейностите в горите в националните паркове не са свързани с осъществяване на индустриален дърводобив, а единствено с поддържането и подобряването на тяхното положение, като при реализирането им се изваждат само болни и засегнати единични и групи дървета”.

Отговорите на Министерство на околната среда и водите са задоволително изчерпателни - можете да видите цялостния текст на кореспонденцията след края на този материал.

Въпреки това кореспонденцията на Неслън с ведомството в публикацията му е сведена до един-два къси абзаца, което вкарва читателят в заблуждението, че всички изказвания на WWF и Катерина Раковска остават без необорим отговор. Такъв жанр на работа надали се вписва в стандартите на медиа със международен престиж, какъвто е „ Гардиън”.

Особено усещане прави супер експертно екологичното мнение на Катерина Раковска, намерило място в материала:

„ Изследванията към този момент демонстрират, че кафяви мечки, дива коза, заобикалят зони на всеобщ туризъм. Ако това предложение се осъществя, те безусловно няма да имат къде да виреят”, споделя Раковска. Не е ясно къде по света мечките и дивите кози се разхождат дружно с туристите, само че все пак този откъс го има в публикацията, за сметка на причините на Министерство на околната среда и водите.

В края на съчинението си Неслън цитира неизвестен източник от Европейски Съюз, който декларира: „ Българските управляващи би трябвало да подсигуряват, че признатите ограничения за запазване и ръководство дават отговор на разпоредбите на Европейски Съюз за териториите от Натура 2000. Всички действия, които биха могли да обиден предпазените територии, ще би трябвало да бъдат подложени на подобаващи екологични оценки”.

„ Труд” се свърза със собствен източник от Европейски Съюз, също поискал анонимност, който бе безапелационен, че „ новият проект за ръководство на Пирин извършва безусловно всички европейски екологични изисквания”.

400 млн. лева дадени за биоразнообразие

В матертиала от 8 декември създателят споделя по какъв начин развиването на зимния туризъм в ски зоната над „ Банско “ ще унищожи целия естествен парк. Всъщност това е пропагандата, с която българските зелени от години заблуждават българската общност.

Държавата от своя страна не влиза в ролята си, а тъкмо противоположното – вместо да отбрани интереса си, тя продължава да толерира „ еколозите”. Например за предходния програмен интервал в България са изхарчени 400 милиона лв. за биоразнообразие, като главната част са усвоени от зелени организации. Но очевиден резултат от това финансиране на зелените няма – те не престават войната. Пораженията за стопанската система от всичко това към този момент са за милиарди, като загубите може да набъбнат. Загубени са десетки хиляди работни места, а планинските райони са обречени на повсеместна беднотия.

А изводите от лъжата, намерила място в „ Гардиън” са, че откакто WWF и българските зелени безусловно спят в едно легло, е разумно да работят дружно в очернящата страната ни акция, която от дълго време е излязла отвън рамките на България. А с помощта на усвоените през годините пари по разнообразни европейски стратегии „ еколозите” към този момент имат пари да заплащат за поръчкови публикации на западни създатели.

Кампанията сочи швейцарска връзка

Добре платена и планувана измама

Публикацията в „ Гардиън” в действителност е част от продължаващата огромната акция против страната ни, зад която стоят организациите от обединението „ За да остане природа в България”. Тази икономическа война зелените водят от години. Битката им е в интерес на задгранични ползи, най-вече швейцарски, като не би трябвало да се пропущат и персоналните облаги за „ еколозите”.

Според информация, получена от „ Труд” от европейските институции, единствено за последните пет години до Брюксел са изпратени стотици сигнали против страната ни – за автомагистрала „ Струма”, местността Калиакра, ски зона „ Банско” и още десетки други проблеми, където „ еколозите” прокарват непознати и свои финансови ползи.

Една от най-експлоатираните тематики от „ За да остане природа в България” е Национален парк „ Пирин”. Още от 2001 година „ еколозите” заблуждават обществеността, че развиването на зимния туризъм в Банско е рисков за парка, защото щяло да се стигне до неговото заличаване.

Истината за Национален парк „ Пирин” е напълно друга. Старият проект за ръководство изтече през 2014 година, само че към момента работи, защото новият е обжалван от зелените в съда. Заради това вицепремиерът Валери Симеонов провежда необятна полемика в постройката на Министерския съвет с присъединяване на всички заинтригувани страни. На нея бе разисквано отчасти изменение на настоящия остарял проект, което ще разреши отправянето на капиталово желание за създаване на втори кабинков въжен превоз.

Изменението касае текст, написан от един от водачите на зелените – някогашният началник на естествен парк „ Витоша” Тома Белев. Той е измежду участниците, писали настоящия проект на Национален парк „ Пирин” в частта режими и правила. Още през 2004 година Белев залага клопката със следния параграф - на цялата територия на Национален парк „ Пирин” се вкарват следните спомагателни забрани: „ строителството на нови и уголемение на съществуващите ски писти и съоръжения”.

Тоест преди 13 години, в качеството си на държавен чиновник (директор на Политическа партия „ Витоша” - б.а.), участващ в частен план, каквото е правенето на проекта, Белев персонално е забранил каквито и да е вложения в ски зоната. В правенето на остарелия проект през 2004 година с изключение на Тома Белев вземат участие и двама швейцарски консултанти, а всичко е финансирано от Швейцарската организация за развиване.

Ударът по Автомагистрала „ Струма”

Застрашават паневропейски кулоар

Магистрала „ Струма” трябваше да е подготвена преди 13 години. Забавянето към този момент добива съдбовни измерение и България е застрашена да връща милиарди евро на Брюксел.

В резултат на родоостъпническа активност на „ еколозите” по проблема Автомагистрала „ Струма” България е застрашена да изгуби над 1 милиард евро. Изграждането на лот 3.2 от аутобана, част от който ще минава през Кресненснкото дефиле, още не е почнало поради ултиматумите на зелените, които непрестанно трансформират позицията си, защото проломът е предпазена територия. Това е съпроводено и с акция против България в Брюксел.

Магистралата трябваше да бъде подготвена през 2004 година за лятната олимпиада в Гърция. Тогава се намесиха от „ природозащитната” коалиция и започнаха да лобират за „ единствения природосъобразен вариант” - построяването на близо 16 километров тунел. Според изчисленията на държавните институции сходно оборудване щеше да коства над 1.2 милиарда евро. Освен това тунелът минава през земетръсен регион, което ще заплаши живота на преминаващите в него, а по време на строитлеството служащите може да попаднат на радиация, защото в региона има няколко затворени уранови мини.

Зелените започнаха и различен напън – оборудването да бъде построено от консорциум с присъединяване на швейцарското акционерно сдружение „ Амберг инженеринг”. Фирмата, обединена с други сдружения, даже завоюва изработването на идейния план. Сумата беше за над 2 милиона лв., само че договорът бе негоден, макар напъните на зелените.

До през днешния ден „ еколозите” не престават с доносите до Европейска комисия, застрашавайки този инфраструктурен план от европейско значение, тъй като „ Струма” е част от Паневропейски кулоар номер 4, който ще свързва Германия с Гърция.

Играта с Натура 2000

Затварянето на Крайморска Добуджа

Икономическата война на „ За да остане природа в България “ докара на страната ни и големи проблеми в Крайморска Добруджа.

Тази година се оказа, че 2501 частни парцела от местността са вкарани в мрежата от предпазени територии Натура 2000, тъй като попадали в зоната на по този начин наречените понто-сарматски степи. Картирането на Натура ставаше с главното присъединяване на зелените, които не видели проблем в насилственото национализиране на частните имоти. Национализиране, тъй като на процедура в тях се не разрешават всички действия, свързани с поминъка на локалните – земеделия, зарзаватчийство. В степите са включени даже гробище и летище и в този момент страната ни търси метод да поправя тази „ неточност “, само че за задачата би трябвало комплицирана процедура, утвърдена от Брюксел за смяна на границите на Натура 2000.

ЕТО ЦЯЛАТА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ Министерство на околната среда и водите И ЖУРНАЛИСТЪТ АРТЪР НЕСЛЪН

Въпросите на „ The Guardian “:

- От WWF настояват, че плана на проект за ръководство на Национален парк „ Пирин “ ще разреши огромно нарастване на ски зона Банско, макар че управляващите го отхвърлят – по какъв начин бихте обяснили това.

- Те също настояват, че това би имало пагубно влияние върху биоразнообразието и горите, което ще докара до включването на парка в листата с обекти на ЮНЕСКО в заплаха. Какъв е вашият отговор?

- Планът залага „ консервационни зони “ в парка и на страница 349 планува „ Добивът на дървесина за потребностите на парка, локалното население и дребния бизнес е вероятен при утвърден горскостопански проект “. Според WWF това би разрешило икономически дърводобив в 60 % от територията на парка. Какви са гаранциите, че това няма да се случи? Защо стопанският дърводобив и ползите за запазване на парка се смесват в документа? “

Отговорът на Министерство на околната среда и водите:

Информацията от WWF, на която се позовавате, не кореспондира на обстоятелствата и на законодателството. По отношение на плана на проект за ръководство и изказванията, че с него ще се допусне голямо увеличение на ски зоната и това ще докара до пагубни въздействия върху биоразнообразието и горите, и ще докара до включване на парка в листата със обекти на ЮНЕСКО в заплаха, имайте поради следното:

Проектът на проект за ръководство на Национален парк „ Пирин “ е в сходство с условията на Комитета на международното завещание на ЮНЕСКО от 2012 година да не се позволява строителство на уреди за ски спорт или други действия с сходно влияние в обекта на международното завещание, отвън буферните зони – зки зони Банско и Добринище. Проектът на нов ПУ на Национален парк „ Пирин “ отразява напълно потребността от опазване на изключителната универсална стойност на обекта на международното завещание, а възбраната за развиване на ски спорта в обекта е част от заданието за правене на новия проект за ръководство на Национален парк „ Пирин “. Всички инструкции, дадени от Министерството на околната среда и водите по отношение на преправянето на плана на новия проект са дадени точно за да бъде обезпечено спазването на досегашните решения на Комитета на международното завещание. Следва да се има поради, че проекта за ръководство е рамков документ, който дефинира общата рамка за ръководство на територията без да утвърждава построяването на каквито и да било уреди с съответни параметри и без да съдържа съответни капиталови оферти. С проектът за ръководство не се прави устройствено обмисляне и земеползване. Съгласно Плана за ръководство на Национален парк „ Пирин “ от 2004г. площта на горите в парка е 23 110,3 ха. При направената инвентаризация на горите, дървесният ресурс е възлизал на 5 629 810 куб.м. Съгласно член 21, т.2 от Закона за предпазените територии (ЗЗТ), в националните паркове в България, в т. ч. Национален парк „ Пирин”, е неразрешено реализирането на индустриални действия, включително индустриален дърводобив. По изключение в тях се позволява реализирането единствено на поддържащи и възстановителни действия в горите, земите и водните площи. В тази връзка, дейностите в горите в националните паркове не са свързани с осъществяване на индустриален дърводобив, а единствено с поддържането и подобряването на тяхното положение, като при реализирането им се изваждат само болни и засегнати единични и групи дървета. Целта на поддържащите и възстановителни действия е предприемането на превантивни ограничения против болести и каламитетни набези от насекомни вредители и поддържането на удобно природозащитно положение на горските екосистеми. При всички типове действия се оставя хигиеничен най-малко от мъртва дървесина, възлизащ на 10 куб.м. на 1 ха, нужен за естественото действие на екосистемите. Досега се е налагало поддържащи и възстановителни действия в горите да се организират единствено в към 5 % от горите на територията на националния парк. Всички действия в горите на националните паркове, в това число и Национален парк „ Пирин” се съгласуват от Министерство на околната среда и водите, като контрола по тяхното реализиране се организира от Дирекцията на националния парк. Обикновено, дървесината, добита в границите на поддържащите и възстановителни действия в горите на територията на Национален парк „ Пирин “ се дава на локалното население като дърва за огрев против минимална такса. Горното е самобитна отплата към локалните хора за наложените им от закона ограничавания върху използването на горите в Национален парк „ Пирин “, които в предишното се били и източник за приемане на приходи. Част от дървесината се употребява от Дирекцията на Национален парк “Пирин “ за изработка на нови и ремонт на съществуваща посетителска инфраструктура, огради, входни арки и паркова мебел. При създаването на новия проект за ръководство на Национален парк “Пирин “ е направена инвентаризация на горите, при която беше открито, че настоящият им ресурс e 7 070 290 куб.м на повърхност от 25 119,3 ха. С инвентаризацията е изработен и разбор на здравословното им положение, което е несъмнено като доста положително.

Видно от горното е, че провеждането на поддържащи и възстановителни действия в националните паркове е асъдействало значително за възстановяване на положението на горските екосистеми, заради което не се постанова смяна на държавната политика във връзка с поддържането им.

Както е маркирано нагоре според националното законодателство „ икономически сечи “ за рандеман на дървесина не се ползват в националните паркове на България. Стопанските сечи в България се ползват единствено в горски територии отвън резерватите, поддържаните резервати и националните паркове. Те се правят на съображение на направени 10 годишни горско - икономически проекти, в които за всяка една съответна горска територия е планувано провеждането на горско – икономически мероприятия и е избран упования рандеман на дървесина.

В Заданието за създаване на План за ръководство на Национален парк „ Пирин “ за интервала 2014-2023 година от 2012 година, одобрено от министъра на околната среда и водите на съображение член 58 (3) от Закон за защитените територии целеустремено не е сложено условие за планиране на сечи, както и няма условие да бъдат избрани количества дървесина, които би трябвало да бъдат добити през интервала на деяние на ПУ при провеждането на поддържащи и възстановителни действия в горските екосистеми. Проектът на проект за ръководство не планува осъществяването на типове сечи и не показва количества на дървесина, която би трябвало да бъде добита. Съгласно Закон за защитените територии и Правилникът за изискванията и реда за ръководството, възлагането на дейностите по поддържане и възобновяване, възлагането на туристически действия, защитата и контрола в горите, земите и водните площи в предпазените територии - изключителна държавна благосъстоятелност, в горите на националните паркове се позволяват единствено поддържащи и възстановителни действия въз основата на годишно изследване на здравословното положение на горите. Във връзка с гореизложеното изказванията, че проекта за ръководство ще допусне икономически дърводобив в 60 % от парка са неоснователни и голословни. Обръщаме внимание, че плана на проект за ръководство е към момента в процедура и сигурно ще претърпи корекции след Висшия експертен екологичен съвет.

След това до Министерство на околната среда и водите са пратени и спомагателни въпроси, на които Министерство на околната среда и водите също дава отговор. Ето и тази преписка:

Въпрос: Допълнително строителство, обвързвано със ски курорта ще бъде позволено в Банско, и в елементи на зони над Добринище, Разлог и три по-малки зони на юг. Туристическата зона 7% от парка, а „ зоната за хижите, административните центрове за ръководство и поддръжка на парка и спортни уреди “ възлиза на спомагателни 0.5 %. Това би добавило 7.5 % от парка спрямо 0.6 % според проекта от 2004 година Туристическата зона е разказана на страница 379, а режимите могат да бъдат открити на страница 384 в Раздел III от проектоплана.”

Отговор: Съгласно Плана за ръководство на Национален парк Пирин от 2004г. Туристическата зона се лимитира само и единствено до територии към ски зони Банско и Добринище, с обща повърхност от към 1078 ха. Старият, само че към момента настоящ проект за ръководство неправилно не разпознава други територии от Националния парк, в които да се реализират туристически действия и надлежно не ги обособява като обособени зони.

Съвсем разумно с плана на нов проект за ръководство към зона „ Туризъм “ се включват спомагателни територии, отвън тези на ски зони Банско и Добринище, в които да се реализира туризъм. Обособяването на по-голяма зона за туризъм не значи, че в нея ще се развиват действия, свързани с развиване на ски спорт. В новите територии, включени в зона туризъм ще се реализират действия свързани с развиване на всеобщ туризъм, като в тях категорично се не разрешава развиване на ски спорт и други действия свързани с сходно развиване в сходство с Решението на ЮНЕСКО – 36.COM.7b.18/2012. Решението на ЮНЕСКО, с което не се позволява развиване на ски спорт в обекта, отвън ски зоните, категорично е упоменато на стр. 379 при функционалното изложение на зона Туризъм (в плана на нов ПУ), както и в характерния режим на тази зона, посочен на стр. 384 -III 12 IV – характерни режими на зона туризъм. Настоящият проект за ръководство вкарва общи режими, годни за цялата територия на парка, съгласно, които не се позволява развиване на ски спорт и други действия с сходно въздейстие в обекта, отвън буферната зона на обекта на ЮНЕСКО. В тази връзка Решение 36.COM.7b.18/2012 на ЮНЕСКО и произлизащите от него режими са посочени в т. II.16.13 на стр. 383.

Съгласно плана на ПУ развиване на ски спорт се позволява само в буферната зона на обекта на ЮНЕСКО, която се явява Специална буферна зона съгласно новия план на проект за ръководство на Национален парк Пирин.

Въпрос: "Само за изясняване на изказванията на WWF, ще разреши ли плана на проект за ръководство (стр. 377) дърводобив (при към този момент описаните условия) в 58.7% от парка в "зоната на горите, високопланинските, речните и езерните екосистеми ".

Отговор: Проектът на ПУ позволява поддържащи и възстановителни действия в горите в Зона “Гори, високопланински пасища, реки и езерни екосистеми “. Досега поддържащи и възстановителни действия са били възможни в целия парк, само че са били реализирани единствено на 5% от територията му. Поради възбраната за създаване на нови пътища и просеки в плана на ПУ най –вероятно поддържащи и възстановителни действия в бъдеще ще бъдат реализирани в същите 5 %. от територията на парка.

Въпрос: “Как се съвместява актуалната възбрана за икономически дърводобив в Пирин с предвиждането на плана на проект за ръководство за дърводобив за „ локалния дребен бизнес “? Защо е належащо да се приема горскостопански проект, в случай че остава възбраната за икономически дърводобив?”

Отговор: В Заданието за създаване на План за ръководство на Национален парк „ Пирин “ за интервала 2014-2023 година от 2012 година, одобрено от министъра на околната среда и водите на съображение член 58 (3) от Закон за защитените територии целеустремено не е сложено условие за планиране на сечи, както и няма условие да бъдат избрани количества дървесина, които би трябвало да бъдат добити през интервала на деяние на ПУ при провеждането на поддържащи и възстановителни действия в горските екосистеми. Съгласно Закона за предпазените територии „ икономически сечи “ за рандеман на дървесина не се ползват в националните паркове на България. Това условие е спазено и в плана на ПУ. В цялата документи представляваща плана на ПУ не се съдържа и няма създаден проект или план предусещащ за интервала на деяние на проекта ( за 10 години) осъществяването на сечи като местонахождение, количества дървесина и типове сечи. Не са планувани изработката на пътища и просеки за транспортиране на дървесина. В режимите и нормите по действия за IV. „ Поддържащи и възстановителни действия “ в 1.1, 1.2, 1.3 е неразрешено осъществяването на такива действия в „ Зона за лимитирано човешко влияние “, „ Зона за запазване на горските, високопланинските, тревните, езерни и речни екосистеми “ –забрана единствено в насажденията на възраст над 200 години и „ Зона за туризъм “ с дребни изключения. В 3.2 от „ Условия “ към IV. „ Поддържащи и възстановителни действия “ само се позволява създаване на план, с който ще се дефинира Благоприятното природозащитно положение (БПС) на горските насаждения в Национален парк Пирин, който не съставлява проект за осъществяване на сечи и съществува опция до края на деяние на проекта ДНП „ Пирин “ да не разпореди неговото разработване.

Въпрос: “Ако Вашият отговор е правилен, по какъв начин ще обясните забележка № 59 от мнението на министъра за редакции на проектоплана, която не е отразена от изпълнителите? В нея се показва, че „ радикалната смяна на функционалното предопределение в препоръчаните нови територии към зоната за туризъм и обвързваните с това действия, в това число ново строителство, дава съображение да се чака висока степен на негативно влияние върху естествените местообитания и местообитанията на типовете с консервационна значимост… Тази зона би трябвало да бъде избрана по този начин, че да съответствува с буферната зона на ЮНЕСКО. Зона „ Туризъм “ би трябвало да бъде заличена и да бъде включена в включена към зоната за запазване на горските, високопланинските, езерните и речните екосистеми “.

Отговор: Приемането на плана на ПУ на Национален парк “Пирин “ не се прави само и единствено от Министерство на околната среда и водите. Проектът на План за ръководство на Национален парк “Пирин “ се приема с решение на Министерския съвет. Министерство на околната среда и водите обезпечава осъществяването на процедурата, която включва и разглеждане от Специализираният състав на Висшия експертен екологичен съвет. В състава на Специализираният състав на ВЕЕС вземат участие и представители на други институции, като на съвещанието на съвета ще бъде обсъдeна и записка № 59 от писмо изх. № 05-08-360/18.01.2016 година на Министерство на околната среда и водите и причините на изпълнителя. Поради значимостта на записка № 59, Министерство на околната среда и водите реши, че решението за нейното отразяване би трябвало да бъде разисквано на съвещание на Специализираният състав на ВЕЕС.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР