Авторитетният английски вестник „Гардиън“ публикува материал на журналистката Дженифър Ранкин,

...
Авторитетният английски вестник „Гардиън“ публикува материал на журналистката Дженифър Ранкин,
Коментари Харесай

„Гардиън“: Корупционен облак виси над България, която поема европредседателството 


Авторитетният британски вестник „Гардиън“ разгласява материал на журналистката Дженифър Ранкин, отдаден на България. В него не липсват рецензии към работата на държавното управление и неналичието на битка с корупцията по високите етажи на властта.

„Президенството – да се ръководят срещите на Европейски Съюз и да се слага дневният ред – няма тежестта, която в миналото имаше, само че към момента е значим миг за източната балканска нация от 7,4 млн. души. Тя беше част от последната вълна на присъединение, която събра още веднъж Изтока и Запада. Но повече от десетилетие откакто България стана част от Европейски Съюз остават въпросите, свързани с метода, по който тя се оправя с корупцията, а наличието на крайнодясна коалиция в държавното управление буди паника. Според показателя за чувство за корупция на „Прозрачност без граници“, България е най-корупмираната страна в Европейски Съюз.

„Никой /в България/ не преследва политическата корупция, в пандиза няма някогашни управляващи“, споделя Огнян Шентов, който управлява Центъра за проучване на демокрацията в София. „Достигнали сме етапа на държавна корупция, която ние описваме като state capture (завладяната държава).“

Доклад на неговата организация чертае унищожителна картина на корупцията от върха до дъното на обществото. 1,3 млн. души, повече от всеки пети, се счита, че са взели участие в корупционна транзакция, като са давали или получавали рушвет, като единствено за 72 случая има правосъдни присъди през 2015 година

Антикорупционните деятели показват българския филиал на „Лукойл“, притежаваната от Кремъл енергийна компания, която обезпечава 100 % от вноса на гориво за България. „Лукойл“ е най-голямата компания в България и укрепва мощта си при поредност от държавни управления като законодателството обезкуражават конкуренцията.

Друг проблем е забяването в следствието на мръсната приказка за срутва на КТБ, която беше четвъртата по величина банка в страната до 2014 година, когато тя банкрутира, след нещо, което изглеждаше като безредица сред нейния богат притежател и един политик.

Повече от десетилетие след присъединението си към Европейски Съюз на 1 януари 2007 година България и Румъния не престават да бъдат под специфичен мониторинг, който да ги приведе в сходство с европейските правила.

Механизмът за съдействие и инспекция, основан и управителен от Брюксел, трябваше да работи единствено няколко години. 11 години по-късно Евлопейската комисия продължава да разгласява годишни отчети, само че експертите по битка с корупцията се тормозят, че огънят е изтлял.

„Видно е, че механизмът даде резултати. България съумя да сложи под надзор проведената престъпност“, споделя Руслан Стефанов, който оглавява Програмата за наблюдаване на корупцията в Центъра за проучване на демокрацията. „Но във връзка с правосъдната промяна и битката с корупцията той не създава резултатите, които Европейски Съюз и Брюксел очакваха“.

Той въпреки всичко счита, че е пресилено да се твърди, че България е „най-корумпираната страна в ЕС“ като показва други проучвания, които представята по-сложна картина от тази на „Прозрачност без граници“. „Изследването на „Прозрачност без граници“ е въпрос на това дали харесваш страната си или не я харесваш. Не мисля, че България е по-корумпирана от, да кажем, Словакия, само че евентуалният резултат е по-голям, тъй като стопанската система на България е доста по-малка“, счита той.

Все отново Стефанов се тормози, че може би Брюксел се отнася доста меко с България, тъй като не желае „да пердаши страна“, която в този момент ще поеме председателството. Старши чиновник в Европейската комисия, който остава неизвестен, отхвърли догатките, че мониторингът за България и Румъния може да бъде преустановен по политически аргументи.

„Процесът няма да бъде завършен, до момента в който не се изпълнят всички индикатори и всички рекомендации в отчетите“, споделя той. Председателството не е единствената причина, заради която Европейски Съюз е доста по-малко податлив да е непоколебим със София. Послушната и постоянна България не е „проблемна страна“ за Брюксел. България не е изправена пред наказания за нарушение на правото на Европейски Съюз като Полша, не води борби с Брюксел поради квотите за бежнаците като Унгария. Нито има потребност от избавителни ограничения за милиарди евро като Гърция.

Стабилните финанси и предсказуемостта на София при ръководството на десноцентристкия министър председател Бойко Борисов, изясняват за какво Жан-Клод Юнкер, ръководителят на Европейската комисия, желае България в еврозоната и настоя тя и Румъния „незабавно“ да се причислят към свободната Шенгенска зона. Франция, Германия и други западни страни блокираха влизането в Шенген на двете източноевропейски страни поради терзания към корупцията.

Хедър Грабе, шеф на Open Society European Policy Institute, регистрира смяна в връзките след Брекзит и конфликта за върховенството на закона в Полша. „През 2007 година беше просто признато желанието за присъединение, способността беше огромният проблем, само че в този момент фактът, че България се пробва и желае да бъде част от нещата наподобява се цени повече.“

Тази позиция се поддържа от български източник, който познава Борисов и близкия му кръг. „Имаше години, когато страхът в дребните страни от Брюксел беше доста мощен. Но в този момент, в случай че имаш фискална непоклатимост и сътрудничиш при огромните решения, тогава няма да имаш проблеми.“

Най-голямото несъгласие по времето на България евентуално ще се концентрира върху тези министри, които са част от ксенофобската коалиция на „Обединените патриоти“. През октомври вицеприемиерът Валери Симеонов беше наказан за дискриминация поради своята парламентарна тирада от 2014 година, в която разказва ромите като „нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни“ и съпоставя ромските дами с „бездомни кучки“.

Министърът на защитата Красимир Каракачанов изиска външните граници на Европа да бъдаг защитавани с „въоръжени сили, в случай че е необходимо“, с цел да се спрат търсещите леговище. Неговата партия, Вътрешна македонска революционна организация, е „печално известна със систематичната агитация на ненавист към прилежащи нации на Балканите и с антициганска пропаганда“, съгласно отчет на Съвета на Европа.

Източникът, който познава Борисов, твърди, че тези министри не са авторитетни, само че техните възгледи будят паника в Брюксел. Европейският комисар по право Вера Йоурова сподели пред „Политико“ по-рано тази година, че е нервна, поради обстановката и има наблюдаване за политиката на държавното управление по отношение на ромите.

Дженифър Ранкин

Гардиън
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР