Авторитетната финансова агенция Стандард&Пуърс“ повиши държавния кредитен рейтинг на България

...
Авторитетната финансова агенция Стандард&Пуърс“ повиши държавния кредитен рейтинг на България
Коментари Харесай

Стандард&Пуърс повиши кредитния рейтинг на България до BBB-минус

Авторитетната финансова организация " Стандард&Пуърс “ увеличи държавния кредитен рейтинг на България до BBB-минус от BB-плюс в петък, сочейки като аргументи подобряването на макроикономическите индикатори на балканската страна, нарастването на износа и растежът на спестяванията на популацията й, предава Reuters.

Финансовата организация разгласява известие, че обществените финанси на България се ръководят рационално и със вземане предвид с режима на валутен ръб.
„ Заради това, ние покачваме държавния кредитен рейтинг на България до ‚БББ-/А-3‘ от ‚BB+/B’”, пишат от „ Стандард&Пуурс “, само че понижават прогнозата си за кредитния рейтинг на страната до постоянна от положителна, като прибавят, че тя може да бъде нараснала, в случай че през идващите две години представянето на държавното управление във финансите надвиши упованията.

„ Стабилната прогноза отразява уравновесения риск за рейтингите на България “, изясняват от С&П и прибавят, че може да подхващат положителни дейности, в случай че съкращаването на броя на неприятните заеми в българския банков бранш усъвършенства финансовата еластичност на страната.

Финансовата организация коментира, че ниските равнища на приходите, слабостта на институциите и неподходящия демографски профил задържат повишението на рейтингите. „ Още една уязвимост за заема, съгласно нас, е лимитираната еластичност в политиката на централната банка и българското държавно управление, провокирана от режима на закрепен валутен курс “, декларират от С&П. “Все отново, ние признаваме, че валутния ръб в България играе ролята на значим дирек за стабилността на страната “.

В четвъртък българският парламент одобри държавен бюджет, предусещащ ограничение на фискалния недостиг до 1% от Брутния вътрешен артикул (БВП), като в същото време се отпускат повече средства за заплати и обучение. Очаква се България да приключи тази година с уравновесен бюджет.

Според закона, растежът на стопанската система за 2017 година ще е с 4% от Брутният вътрешен продукт, с помощта на нарасналото вътрешно ползване и растежа на износа и планува, че той ще продължи да пораства с по към 3,9% в годините до 2020 година. Същевременно, кредитната организация Fitch увеличи дълготрайните рейтинги на България за заеми в локална и непозната валута (IDRs) до ВВВ от ВВВ-минус.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР