Авторитетът на германския канцлер Ангела Меркел понесе неочакван удар днес,

Авторитетът на германския канцлер Ангела Меркел понесе неочакван удар днес, ...

Меркел получи нов политически удар с избора на лидер на ХДС/ХСС в Бундестага.


Авторитетът на германския канцлер Ангела Меркел понесе неочакван удар днес, след като консерваторите не преизбраха дългогодишния й приближен Фолкер Каудер за председател на парламентарната група на блока Християндемократически съюз/Християнсоцеален съюз  (ХДС/ХСС), предаде БТА.

Неговият приемник ще бъде Ралф Бринкхаус, един от досегашните заместник-председатели на групата на консервативния блок в Бундестага. Бринкхаус спечели гласуването със 125 срещу 112 гласа.Още по тематаЗа една година германската крайна десница разтърси политическия живот в странатаМеркел: Време е да се захванем с решаване проблемите на хоратаРейтингът на партиите от управляващата коалиция в Германия се понижава

Каудер заема поста на лидер на консерваторите в Бундестага в продължение на 13 години, осигурявайки връзка между ръководството на блока и все по-непокорните му депутати, отбелязва Ройтерс.

„Много съм доволен от резултата от гласуването, имаме доста работа за вършене", заяви Бринкхаус. Той добави, че изпитва огромно уважение към постиженията на Каудер.

Бринкхаус обяви кандидатурата си преди няколко седмици и изненада много от политическите коментатори, които приеха това решение като предизвикателство към един от най-приближените на Меркел.

Много хора очакваха обаче той да загуби, посочва още БТА.

Източник: investor.bg