Авторитарните режими обичат да обещават светло бъдеще на своите поданици.

...
Авторитарните режими обичат да обещават светло бъдеще на своите поданици.
Коментари Харесай

Президентът на Египет прави нова столица в пустинята

Авторитарните режими обичат да дават обещание ярко бъдеще на своите жители. Египет не е изключение. Основно доказателство за началото на златната епоха би трябвало да бъде новата " административна столица ", ситуирана на изток от Кайро. " Това е преломен миг, защото ще бъде първият интелигентен град в Египет ", сподели Халед ал Хюсейн Солиман, който е говорител на плана. Градът ще обезпечи на жителите си доста зелени места за отдих и благоприятни условия за изкарване на свободното време.

Пълен надзор

Какво прави новата столица толкоз интелигентна? Солиман незабавно дава отговор: „ Пълна е с видеокамери и датчици. Ще е допустимо да се следи и да се вижда всичко ". Така той неумишлено удостоверява страховете на задгранични дипломати.Тъй като египетското държавно управление желае да трансферира от Кайро в новата столица освен всички министерства и държавни организации, само че и посолствата. Те ще бъдат съсредоточени на малка повърхност и по този начин режимът на президента Абдел Фатах ас Сиси по-лесно ще следи както локалните политици и служители, по този начин и посланиците. Освен това политическият хайлайф на страната още повече ще се капсулира, като се отдалечи от народа.

Пътуването до бъдещия административен център от Кайро в взаимозависимост от трафика ще бъде до 2 часа в посока на изток към Суецкия канал. По пътя към Ново Кайро се основава усещане за изкуствено изработен в пустинята египетски град - пътищата са с по пет ленти; има търговски центрове, американски вериги за бързо хранене и обитаеми места, като множеството от тях към този момент са пусти. Градът е издигнат преди съвсем 20 години по време на ръководството на Хосни Мубарак. Идеята за създаване на обитаеми места в пустинята за облекчение на гъстонаселения град не е нова поради увеличението на популацията.

Ново Кайро оживява, само че доста постепенно. Преди към 10 години Американският университет отвори кампус тук, на 35 км от египетската столица. Първоначално е планувано да се заселят 5 млн. души, а през днешния ден има единствено 300 хиляди поданици. По сходен метод се възнамерява развиването и на новата столица. След края на третата фаза на строителство тук би трябвало да бъде основано място за живеене на над 6 млн. души. Всичко върви с толкоз бързи темпове, че до момента не е имало време да се измисли уместно име на новата столица. Преди 3 години се появяват първите багери. " През втората половина на идната година тук ще се реалокира президентът Абдел Фатах ас Сиси ", споделя Солиман. Заедно с него в пустинята ще се реалокират всички министерства, както и в началото към 50 хиляди държавни служители.

Китай строи високите здания

Този проект обаче е много упорит, излиза наяве от инспекция на ситуацията на място. Първите признаци, че на хоризонта се появява нова цивилизация, са високи бели минарета и огромен купол на джамията „ Ал Фатах ал Алим “, който е в цвят охра. Тя е открита персонално от президента на 7 януари т.г. - в деня на православната Коледа - дружно с църквата " Рождество Христово ". Джамията и храмът са измежду най-големите здания в този регион. Джамията има потенциал от към 16 хиляди вярващи, а православният храм – към 8 хиляди души.

Огромните здания символизират разговора сред религиите, за който се застъпва Ас Сиси. Той обича да се показва като бранител на коптите, които публично съставляват 10% от популацията на Египет. " Ние сме единни и ще останем такива ", съобщи президентът при откриването на православния храм. Въпреки хубавите думи коптите не престават да бъдат обект на необятно публикувана дискриминация. Не им се разрешава да заемат значими държавни постове, изключително в спецслужбите. Ислямистките терористи постоянно правят набези против църкви.

Религиозните здания се издигат много самотно в пустинята

Освен тях са издигнати и единственият първокласен хотел с огромна конферентна зала и газова електроцентрала. Четирилентов път от джамията до държавния квартал минава главно през „ лунен пейзаж “, където многочислени багери, камиони и общо 180 хиляди служащи се трудят. Сред тях има и към 1000 китайци, които управляват построяването на бъдещия финансов квартал с 21 небостъргача. В центъра им би трябвало да се издига небостъргач с височина 385 метра - най-високата постройка на Африканския континент. Египетското държавно управление получи за задачата заем от над 3 милиарда $ от Пекин, споделя Солиман. Погасяването му ще бъде в границите на 25 години при 2% рента.

В каменистия прашен пейзаж се вижда изкопан канал и за Зелена река. Напълнен с пречистени отпадни води, този неестествен контейнер с дължина 10 км ще би трябвало да минава от изток на запад през столицата. В огромни паркове край реката ще има велоалеи, алеи за джогинг, концертна сцена и уелнес клуб. В официалното промо видео бъдещият град изглежда необикновено, въобще не наподобява на Кайро: доста стъкло, доста зеленина, огромни пространства вместо фасадите на здания, почернели от смог, и задръстени пътища. Дали това в действителност ще стане - времето ще покаже.

Изграждането на постройката на държавното управление и първите жилищни региони към този момент са в напреднал стадий на градеж. Архитектурата им е леко революционна. Това се отнася и за построяването на опера в стила на класицизма. Той може да се види на всички места в историческия център на Европа. Изгледът към президентския замък към момента е закрит с бетонна стена. Според проектите бъдещата резиденция на Ас Сиси и Министерството на защитата ще бъдат най-големите здания в центъра на новата столица. И това тъкмо демонстрира актуалната конструкция на властта в Египет.

20 нови града за 30 милиона души

Основният мотив в интерес на бързото пренасяне от остарялата столица е нейното претоварване. В града от 20 млн. души на един кв. км живеят 1500 души, а популацията продължава да се усилва бързо. Преди 30 години в Египет имаше към 60 млн. души, а през днешния ден те са към 100 млн., а след 30 години популацията може да нарасне до 150 млн.  Архитектът Мохамед Абу Самра към момента не има вяра, че е допустимо да се разтовари центърът на Кайро. Включително и поради това, че в новата столица се приказва повече за разширението на Кайро, а не за напълно нов град. Всеки, който не може да си разреши да си купи апартамент там, ще се опита да пътува. Това ще докара до още по-голям трафик.

Апартамент в новата столица ще коства приблизително по 90 хиляди $, споделя Солиман. Много елементарни държавни чиновници е малко евентуално да могат да си го разрешат. В това Солиман вижда още един проблем: " Градът не е плануван за всички пластове от популацията ". Но и всяка градска общественост се нуждае от електротехници или водопроводчици. Има риск те да се заселят към новата столица в така наречен импровизирано издигнати къщи. Подобни здания има и в Старо Кайро. " 60% от популацията живее в неофициални здания. " Ако раздутият държавен уред не може да контролира бързото повишаване на популацията, хората търсят други способи.

Египет се пробва в продължение на доста години да лимитира растежа на популацията посредством създаване на нови градски агломерации. Пример за това е столицата, само че тя е един от многото градове, взели сходни ограничения. Миналата есен държавното управление разгласи основаването на 20 нови града за 30 млн. души. Архитектът Абу Самра счита тази самодейност за доста подобаваща. Изграждането на нови селища е единственото решение. " Трябва да отидем в пустинята, с цел да се оправим с увеличението на популацията. " Днешният метод обаче е неправилен. Вместо да се възнамеряват и построяват цели градове, страната първо би трябвало да сътвори инфраструктура и условия за икономическо развиване. “Икономическото развиване води до нови градове, а не назад ”, напомня специалистът.

Въпреки всички проблеми, които създават мащабни планове, връщане обратно няма. Особено когато става въпрос за новата столица. Тя е създание на президента Ас Сиси и знак на светлото бъдеще на неговия Египет. Нейният триумф или крах надлежно ще ускори или отслаби престижа му. Така че неуспех не би трябвало да се позволява...
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР