Автори: Ивайло Цолов, Чавдар Цолов Докато у нас все още

...
Автори: Ивайло Цолов, Чавдар Цолов Докато у нас все още
Коментари Харесай

Банката в джоба икономисва време и пари

Автори: Ивайло Цолов, Чавдар Цолов

Докато у нас към момента навлизат, то в Европа банките от FinTech промишлеността - тези без клонова мрежа, а единствено виртуални - в смарт телефона, към този момент избутват обичайните банки от позициите им.

Кой може да си отвори такава сметка?

Всяко пребиваващо лице на територията на Европейската икономическа зона, както и на Швейцария, Австралия и Сингапур може да си отвори сметка в една от многото виртуални банки и да се възползва от преимуществата й. А те са доста.

Но с цел да забележим преимуществата на банките от бъдещето, първо дано да се обърнем към обичайните банки. Българските трезори да вземем за пример не престават да понижават таксите за преводи онлайн, като той постоянно е на половина по-евтин от този, при който се попълня хартиена бланка. И въпреки 1 лев да не е колосална сума, то преводите през мобилните приложения на множеството виртуални банки са изцяло безвъзмездни, както и през уеб страниците им.

Осезаема става обаче разликата при интернационалните преводи - при множеството банки от FinTech бранша те също не костват нито цент. При родните банки превод към случайна страна в Европейския съюз коства по цената на една от най-големите наши банки - най-малко 31 евро, най-много 384 евро!

Да приемем, че сме спечелили търг в Ebay за калъф за телефон на стойност 1 евро. Продавачът приема единствено възнаграждение по банков път. Така калъфчето би ни излязло 32 евро, дружно с банковите такси. При заплащане с Revolut, Monese, Curve, N26 и доста други бихме платили единствено цената на калъфчето - 1 евро.

Друг образец. Изпращате 10 000 евро на сина или щерка си за образование в чужбина за идващите месеци. При гореспоменатата родна банка бихте платили съвсем 230 евро такса за интернационалния превод. При превод единствено с няколко клика на мобилното приложение на някоя от модерните банки - нито цент. При това на доста добър валутен курс, в случай че сметката на получателя в приемащата страна е в друга валута.

По-добър курс ли?

Да, и при обмяната на валута точките обират еднопосочно банките на бъдещето. Те се стремят постоянно да предложат на крайния консуматор най-хубавия обменен курс.

Това е по този начин, тъй като виртуалните банки не заплащат наеми за първокласни офиси, нямат лични банкомати, нямат и огромен брой чиновници. На тях не са им нужни охранители, които да пазят клиентите им, както и техните спестявания. Така те могат да предложат най-хубавите условия на клиентите си.

Функциите и услугите, които една съвременна банка предлага, са извънредно многообразни. Например заплащането с пръстов отпечатък подсигурява високо равнище на сигурност - още при пускане на приложението, само че и при преводи, при всевъзможен вид финансови интервенции.

Преводите сред потребителите на една и съща FinTech-банка са мигновени, а тези към други банки - доста по-бързи от тези в родните банки. И още веднъж подчертаваме - изцяло безвъзмездни, без скрити такси, без неизгодни курсове.

Интересна функционалност е опцията за заплащане непосредствено със самия телефон, стига той да разполага с функционалността NFC, която разрешава заплащане на POS-терминал единствено с докосване на самия смарт телефон. Това е и краят на дебелите портфейли с тестета карти.

В приложенията на множеството банки е допустимо детайлно да се проследят разноските по категории, като системите сами разпознават вида разход - покупка в дрогерия, храни, пътешестване, облекла и могат да си създадат детайлни доклади. Някои виртуални банки, като Kontist да вземем за пример, повдигат услугата си, насочена главно към бизнес клиенти, на още по-високо равнище, като оферират непосредствено в приложението си счетоводни услуги, предаване на доклади към страната, ДДС-декларации и информации и доста други. Месечната такса на сметка за бизнес в Kontist е 0 евро на месец.

Докато българските банки желаят от клиентите си месечна такса сред 10 и 20 лв. за сметка на юридическо лице. Годишно сумата доближава съвсем минималната работна заплата.

N26 пък предлага заем на огромна част от своите клиенти, които имат сметката от известно време и са надеждни в очите на банката. Той може да бъде до 25000 евро, като подаването на поръчката за заем се случва единствено и напълно в приложението, без дълги процедури и сключване на доста бумаги. Лихвите са ниски - стартират от 1.99%. Парите са налични на момента - след сключване на виртуален контракт чрез видео-чат със чиновник на компанията. А новите клиенти на банката могат да употребяват овърдрафт до 250 евро.

Други функционалности са опцията за подаяние в самото приложение към организация по личен избор. Криптовалутите също са част от приложенията на доста от виртуалните банки - да вземем за пример Revolut. Който желае да има достъп до своя портфейл с криптовалута, може да задейства това с един клик в мобилното приложение. Други забавни функционалности са достъпът до първокласни салони за престой на летища на налични цени, поръчка за консиерж - персонален асистент, който резервира пътувания, самолетни билети, хотели и доста други или пък сключването на застраховка - била тя за мобилно устройство или здравна. Възможностите са безкрайни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР