Авторът от Шри Ланка, Шехан Карунатилака, бе обявен за носител

...
Авторът от Шри Ланка, Шехан Карунатилака, бе обявен за носител
Коментари Харесай

Писател от Шри Ланка спечели наградата Букър за 2022г.

Авторът от Шри Ланка, Шехан Карунатилака, бе разгласен за притежател на влиятелната премия „ Букър “ за фантастика за втората си книга „ Седемте луни на Маали Алмейда “ , разказваща за боен фотограф, погубен по време на гражданската война в страната, съобщи aljazeera.com.

Съдиите описаха книгата като ноар за задгробния живот, показващ „ дълбока човещина “.

Карунатилака получи премията си от ръцете на английската кралица консорт Камила по време на гала в лондонската концертна зала " Раундхаус ". 47-годишният създател получава и премия от 50 000 паунда (56 700 долара).

Карунатилака се е изявявал също като публицист, създател на детски книги, кино сюжети и рок песни, е вторият притежател на премията " Букър " от Шри Ланка, откакто Майкъл Ондатджи я завоюва през 1992 година за романа " Английският пациент ".

Всички като се изключи един от шестимата определени създатели участваха на церемонията, първото персонално събитие на Букър от 2019 година

Англичанинът Алън Гарнър, който в понеделник навърши 88 години, се появи виртуално.

„ Букър “ е присъдена за първи път през 1969 година и е най-голямата литературна премия на Обединеното кралство за романи, написани на британски език. Миналата година премията беше присъдена на южноафриканеца Деймън Галгут, до момента в който предходни спечелили бяха Салман Рушди, Маргарет Атууд и Хилари Мантел.

Церемонията в понеделник включваше специфична респект към Мантел, който умря предишния месец на 70-годишна възраст.

Тя беше първият английски публицист — и първата жена — спечелила премията два пъти с първите два романа от трилогията си Wolf Hall.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР