Авторът на сериала Наркомрежа (The Wire) Дейвид Саймън заедно със

...
Авторът на сериала Наркомрежа (The Wire) Дейвид Саймън заедно със
Коментари Харесай

Гилдията на сценаристите в САЩ съди четири големи холивудски агенции

Авторът на сериала " Наркомрежа " (The Wire) Дейвид Саймън дружно със седем други сценаристи, както и Гилдията на американските сценаристи заведоха дело за това, че при заплащането им финансовият интерес на организациите за гении надвива над този на техните клиенти, писа " Ройтерс ".

Ищците се пробват да потвърдят, че " пакетните такси " на организациите, при които сътрудникът получава заплащането си непосредствено от наемателя на сценариста вместо да получи 10% комисиионна от самия сценарист, са противозаконни както в Калифорния, по този начин и по отношение на федералните закони.

През последните десетилетия пакетните такси станаха общоприета форма за отплата за четири от огромните организации за гении, които се разрастнаха, усилиха силата и обсега си след вълна от консолидация.

Жалбата, заведена във Върховния съд на Лос Анджелис, пази изказванието, че пакетните такси са главно обвързани с приходите и облагите от обещано шоу, поради което организациите са подтиквани да понижат сумата, която фирмите заплащат на сценаристите и другите креативен ангажирани хора в екипа на съответното предаване, сериал или филм.

По този метод пакетните такси нарушават закона на Калифорния за доверените лица, тъй като те опълчват интереса на организацията против този на неговия клиент сценарист, се споделя в жалбата. Таксите нарушават и държавния закон за нелоялна конкуренция, защото разрешават противозаконен " обратен тласък " от страна на продуцентските компании по отношение на организациите.

Четирите организации в жалбата са William Morris Endeavor, Creative Artists Agency, United Talent Agency и ICM Partners. Те получават 80% от пакетните такси, плащани от холивудските студия и мрежи, съгласно данни на Гилдията на американските сценаристи.

Асоциацията на организациите за гении, измежду чиито членове са и четирите обвинени организации в делото, обявиха, че гилдията на сценаристите е тръгнала по " авансово решен път към хаоса, в който в никакъв случай не са включвали проекти за договаряния ".

" Знаейки, че решаването на този спор може да отнеме месеци и даже години, водачите на Гилдията на американските сценаристи излишно вкарват членовете си и промишлеността ни в дълготрайна неустановеност ", написа изпълнителният шеф на асоциацията Карън Стюарт в свое мнение.

Отношенията сред гилдията и асоциацията се ръководят от 43-годишно съглашение, което контролира метода, по който сътрудниците съставляват сценаристите. След договаряния за ново, актуализирано съглашение, гилдията помоли сътрудниците да подпишат нов устав, който да отстрани пакетните такси.

Мнозинството от сътрудници отхвърлиха и в петък гилдията сподели на членовете си да уволнят сътрудниците, които не са подписали новият устав.

През 2007 година Гилдията на американските сценаристи разгласи огромна стачка след неуспеха на договарянията с продуцентите за възобновяване на груповия им контракт. Стачката нанесе огромен удар върху калифорнийската стопанска система и бе един от главните фактори, които доведоха до нейната криза през 2008 година.

Преди това последната огромна стачка в бранша бе през 1988г. и продължи 122 седмици. Заради нея се стигна до отсрочване на телевизионния сезона, а вредите за промишлеността възлизаха на половин милиард $. Само в окръг Лос Анжелис телевизионната и кино промишлеността генерира 30 милиарда $ от активността си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР