Авторът на романа „Възвишение” Милен Русков е искал да избяга

...
Авторът на романа „Възвишение” Милен Русков е искал да избяга
Коментари Харесай

Възвишение вдига летвата на българското кино

Авторът на романа „ Възвишение” Милен Русков е желал да избяга от клишето, че българските революционери са чисти и светли облици, които нямат никакви човешки недостатъци или пристрастености. Това описа самият той преди дни в ефира на bTV.

Премиерата на едноименния филм по историята от романа и под режисурата на Виктор Божинов ще се състои на 10 ноември, а нетърпеливите да видят този друг български филм ще могат да го създадат на предпремиерните прожекции, които ще се състоят през днешния ден и на следващия ден (8 и 9 ноември).

След това филмът ще бъде прожектиран в 67 киносалона у нас, което го прави най-широко публикуваният български филм в новата история на родното кино.

Филмът към този момент бе показан пред аудитория в Котел, на светлата дата 1 ноември - Денят на националните будители. Именно Котел е мястото, където се ражда концепцията за написването на романа.

„ Идеята за романа идва от надпис на котленското учебно заведение, който гласи: „ Помогни ми да те възвися”, 6 юли 1869 година Като видях този надпис, взех решение да напиша книга за българското Възраждане. Това беше непосредственият подтик”, разкри писателят Милен Русков.

„ Езикът е езикът на българската възрожденска словесност, тя е написана на източнобългарския акцент, тъй като множеството български възрожденски създатели са от Източна България. Те са писали на този език, който се е и говорел”, добави той.

„ Първо се чете книгата, мисли се, претърпява се и в случай че се усетиш непосредствен с нещата, които се приказва в книгата, тогава потеглят други подтици. При мен като режисьор първият въпрос беше: Става ли от това филм? Първият отговор беше „ Не”, тъй като романът на Милен е огромен, изчерпателен, многопластов и плашещ. Дали ми е по силите такова нещо, дали по принцип е допустимо? Като мина малко време, пък си споделих: „ Защо не”? Човек би трябвало да се захваща с сложни неща, да си слага високи загради и, дай Боже, да съумява да ги прескочи. Запознахме се с Милен, поговорихме за това по какъв начин мисля и получих неговото доверие”, изясни режисьорът на лентата Виктор Божинов, отговаряйки на въпроса, по какъв начин се е захванал с "Възвишение ".

 Работата по основаването на "Възвишение " е траяла повече от три години, със фотоси на над 50 места из цяла България и съвсем едногодишна постпродукция.

Филмът споделя за обира на Арабаконак през 1872 година през погледа на Гичо и Асенчо, натоварени с значима задача от Димитър Общи, (в ролята Филип Аврамов) — да предадат писмо на Левски. Тяхното търсене на Апостола се трансформира в трагикомично премеждие, а революционният им възторг последователно е преместен от оскърбление и отчаяние.

Русков сподели още, че е бягал от клишето, че Димитър Общи е неприятен човек и изменник.

„ Димитър Общи нито е неприятен човек, нито е изменник, не и по душа, не и по нагласа”, сподели създателят.



„ Исках, доколкото е допустимо и доколкото е заслужено, да изчистя облика на Димитър Общи. Другото факсимиле, от което желаех да избягам, е, че българските възрожденци, особено революционерите, са чисти и светли облици, в които няма никакви човешки недостатъци или пристрастености. Това изобщо не е правилно. Ако човек прочете историята на българското Възраждане задълбочено и я познава в детайлности, ще види, че на българските революционери са били присъщи доста човешки недостатъци, несъмнено, и доста мощни качества. Това са комплицирани хора, не са изваяни единствено в черно и бяло, това са пъстри, шарени хора, всичко има у тях. Много по-въздействащо е, когато покажеш хората в цялата им трудност и успееш да убедиш читателя, че макар всичките си недостатъци, тези хора са в действителност героични”, уверен е Милен Русков.

 За режисьора Виктор Божинов пък е било значимо да избяга от типичната патетика, с която се приказва за тези времена. „ Задачата беше да останем на равнището на страстите на героите и на същинските характери в целия диапазон”, изясни той.

Сред актьорите са още и Герасим Георгиев — Геро, Васил Михайлов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Малин Кръстев, Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Димитър Рачков, Христо Петков, Кирил Ефремов, Веселин Анчев.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР