Авторът на една от най-награждаваните чешки книги - "Поетът. Роман

...
Авторът на една от най-награждаваните чешки книги - "Поетът. Роман
Коментари Харесай

Чешкият писател Мартин Райнер пристига за Алея на книгата в столицата

Авторът на една от най-награждаваните чешки книги - "Поетът. Роман за Иван Блатни ", идва в София. Романът ще бъде измежду акцентите в присъединяване на издателство "Изида " в Алея на книгата (шатра 18), която ще се състои от 11 до 16 септември в пешеходната част на бул. "Витоша ". Срещата с Мартин Райнер и представянето на книгата ще бъде на 13 септември от 18 ч. в залата на Чешкия център. Събитието ще бъде модерирано от Красимир Проданов, преводач на романа, научи ДУМА от издателство "Изида ".
"Поетът " е притежател на най-престижната чешка литературна премия "Магнезия Литера " в категория "Книга на годината ". Печели първо място и в известната анкета на в. "Лидове вести " за книга на годината, както и литературната премия "Йозеф Шкворецки ".
Мартин Райнер (р. 1964) стартира да събира материалите за "Поетът " още през 1986 година Книгата обаче излиза едвам през 2014-а или 24 години след гибелта на поета. Литературната рецензия я приема с екстаз, романът се радва на отличен банкет и измежду читателите. Но книгата е доста повече от огромен роман за един живот. Тя се впуска в огромната история, в драмата на предишния век, с цел да опише по какъв начин историческите събития могат да повлияят всекидневието, само че мъчно могат да попречат на това, което е решила за нас ориста.
През 1948 година млад мъж на име Иван Блатни взема решението на живота си - да избяга във Англия. А в родната си Чехия е повече от обичан - почитан от литературната рецензия и обожаван от дамите. Признат за едно от най-големите дарования на чешката литература, Блатни потъва като че ли в незнайното. И е считан в продължение на десетилетия за мъртъв...

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР