Авторът е главен редактор и собственик на сайта sevlievo-online.com.В Габровска

...
Авторът е главен редактор и собственик на сайта sevlievo-online.com.В Габровска
Коментари Харесай

ГЕРБ доминира в Габрово, в Севлиево се очертава балотаж

Авторът е основен редактор и притежател на уеб страницата sevlievo-online.com.

В Габровска област живее 1.5% от популацията на България. Въпреки, че е от дребните области, е отличник по усвояването на евросредства, само че и районът с най-застаряващо население след област Видин. Последното неизбежно се отразява на пазара на труда. Габрово е измежду областите с най-нисък коефициент на демографско заменяне, което значи, че в околните години на всеки 100 работещи, ще дойдат на половина по-малко.

Липсата на работна ръка в един от стопански развитите региони на страната не е тестване единствено за бизнеса, а проблем на локалната власт, която поради дефицит на фрагменти не съумява да притегля нови вложители. А неналичието на вложения води до приключване на младите - различен проблем в района. Затова бъдещите кметове и общински препоръки наложително би трябвало да са подготвени с съответни ограничения, вместо единствено да установяват казуса. И това е главното предизвикателство пред пред локалните управляващи в четирите общини, ръководени сега от ГЕРБ.

В средата на акцията за локалните избори в района се усеща предпочитание за смяна, само че какъв брой действително е то, с цел да се материализира и в резултатите от бюлетините, е мъчно да се предвижда. Засега те наподобяват предвидими единствено в Габрово.

Трети мандат за ГЕРБ?

От 2007 година градът има славата на бастион на ГЕРБ. От тук потегли политическата кариера на Томислав Дончев, а Таня Христова е негово изобретение. След два кметски мандата, извоювани от първи тур, малко на брой биха оспорили действителния й късмет за трети, макар че напролет хиляди крещяха в лицето й " оставка ".

Всъщност по време на митингите от началото на годината габровци не желаеха нейната оставка, а заслужено наказване за трима роми, които биха продавач в магазин. Запис от побоя бе публикуван в обществените мрежи, полицията замълча за случая, а по-късно пусна тихомълком биячите. Това изведе хората на улицата, а гневът им против полицията се пренасочи против общината. Но както сподели един габровец, " какво са две хиляди, които крещят против 14 хиляди, които гласоподават ".

Застъпничеството е значимо

В Габрово битува убеждението, че Томислав Дончев лобира за утвърждението на планове с европейско финансиране и ще спре да го прави, в случай че Христова не е кмет. Общината си поделя първото място в страната със столицата по привлечени европейски средства. От 2016 година до момента са изпълнени или в развой на осъществяване планове за близо 35 млн. лева За съпоставяне бюджетът на общината за 2019 година е 52 млн. лева

На екипа на Таня Христова не може да се отхвърли, че за два мандата преобрази централната част на Габрово, само че не съумя да го направи за крайните габровски квартали. Един от най-дългите градове в България има проблем с автобусния превоз и той не е единствено в остарелия авто парк, само че и в организацията на линиите. Най-тежкият проблем за Габрово и региона обаче остава демографския.

Има ли конкуренция

Срещу Таня Христова Българска социалистическа партия в Габрово издига основният редактор на в. " Дума " Ивелин Николов . Той е габровец, само че от години живее в София и несъмнено е изгубил известност измежду съгражданите си. Малко евентуално е да стане даже причина за кметски балотаж в регионалния град.

Предполагаем втори тур с претендента на Коалиция " Ние, Гражданите " би бил по-скоро изключение. Пепа Сомлева има известността, има и качества, само че няма да й стигне поддръжката на неправителствената организация " Будно Габрово ", която в последния мандат й обезпечи място в Общинския съвет.

Всъщност гражданските организации по места, които се явяват на тези избори с името на национална коалиция " Ние, Гражданите ", не са надпартийни, както се показват. Справка в обществения указател на ЦИК на записаните партии и обединения за вота на 27 октомври демонстрира, че " Ние, Гражданите " е коалиция от две партии – политическа партия " Коалиция за Теб, България " и политическа партия " КОЙ – подготвеност, отговорност, истина ".

И в случай че в Севлиево зад " Ние, Гражданите " фактически стои гражданско съдружие " Граждани за Севлиево ", основано като коректив на локалната власт и цивилен надзор, в Габрово надпартийността липсва от 2015 година, когато неправителствената организация " Будно Габрово " е станала локална коалиция за присъединяване в предходните локални избори. Партиите, учредили " Будно Габрово " преди четири годиниq са разнообразни от тези, с които същата коалиция излиза на избори тази година под името " Ние, Гражданите ".

Пробив в Севлиево – от кое място ще пристигна

В ГЕРБ имат учредения да са обезпокоени за изхода от вота в Севлиево. След два елементарно извоювани мандата за първи път са изправени пред действителна опция да изгубят ръководството. Неодобрението на настоящия кмет Иван Иванов идва от капсуловането на екипа му и неналичието на бистрота в ръководството, подозрения за нагласени публични поръчки, неприятната градска инфраструктура и тежкото положение на общинската болница, чието ръководство бе поверено без конкурс на някогашния шеф на НЗОК Пламен Цеков.

В общината през последните три години са влезнали 22 млн. лева по планове с европейско финансиране, само че севлиевци са недоволни от качеството на осъществяването им. Бюджетът за 2019 година е рекордно висок – 30.2 млн. лева, което е поради два и половина милиона повече дотации от страната и нарастването на локалните налози през последните две години. На фона на тези цифри градът не може да се похвали с добра градска среда. Въпреки това утвърждението към ГЕРБ в общината остава високо и сигурно Иван Иванов ще бъде единият от претендентите, които отиват на втори тур в Севлиево.

Интригата

Въпросът е против кого ще излезе Иванов на балотаж. Настроенията са раздвоени сред представителя на " Ние, Гражданите " Светла Георгиева , която в този мандат бе общински консултант от гражданската квота на Обединени патриоти, и самостоятелния Богомил Петков , който получи поддръжката на Българска социалистическа партия и партия " Воля ".

Общото сред двамата е, че са известни, само че по друг метод. Петков има 30-годишен разрастващ се бизнес в региона на производството и строителството, Георгиева работи за " Идеал Стандарт-Видима ", а известността й идва от социална ангажираност.

При тази обстановка кметът на Севлиево няма да бъде определен на 27 октомври, още повече, че в града има осем регистрирани претенденти.

 Претендентите в Севлиево – Иван Иванов, Богомил Петков, Светла Георгиева
Претендентите в Севлиево – Иван Иванов, Богомил Петков, Светла Георгиева

На втори тур

Заради доста претенденти – 10, и в Трявна балотажът е неминуем. Сегашният кмет Дончо Захариев, който през 2015 година бе повдигнат от ГЕРБ, този път е сменен от Мария Пенева – ръководител на общинската конструкция на партията и заместник-областен шеф на Габрово. Дали е допустимо нехаресването на Захариев да се трансферира върху нея? През зимата на 2018 година общински съветници в града желаеха оставката му поради несправяне със отговорностите. Той назова акцията черен ПР и отхвърли да освободи поста. Днес на Мария Пенева се пада да отсрами ГЕРБ, само че това може да се окаже свръх силите й и за ГЕРБ в Трявна ще е триумф, в случай че претендентът им стигне до балотаж.

В града с огромно утвърждение се употребяват както претендентът на Българска социалистическа партия Таня Рачева , по този начин и претендентът на Вътрешна македонска революционна организация Силвия Кръстева . Очакванията са, че двете ще имат близки резултати с претендента на ГЕРБ, по тази причина е мъчно да се предвижда кого гласоподавателите ще изпратят на балотаж.

В Дряново сегашният кмет Мирослав Семов , повдигнат от предприемчив комитет и подсилен от ГЕРБ, несъмнено ще бъде на балотаж с претендента на Българска социалистическа партия Трифон Панчев . Семов за повторно получава поддръжката на ГЕРБ, Панчев е лице на смяната – млад правист, необременен с власт. Залогът за Семов обаче е доста огромен поради разпределението на 7.3 млн. лева, които общината получи дружно с Трявна, за осъществяване на тактиката на локалната инициативна група " Дряново-Трявна в сърцето на Балкана ", а Мирослав Семов е началник на екипа, който дефинира кои планове да бъдат препоръчани за утвърждение.

Кошмарът на всеки кмет

Които да са определените кметове в Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна, най-страшното, което може да им се случи, е да нямат поддръжка в Общинския съвет. На тези избори в област Габрово за първи път е толкоз мощно изразена наклонността претендентите за общински съветници да работят по-активно за преференции, в сравнение с за общата листа. Това не е толкоз съдбовно, защото елементарно се тушира в едни следизборни обединения, до които се прибягва, когато би трябвало да се обезпечи болшинство в общинския съвет. Всички сме виждали по какъв начин след полагането на клетва, съветници не помнят предизборните си обещания и стартират да работят за персонален или партиен, вместо за публичен интерес.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (215)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР