Автор: Явор Алексиев, ИПИ За втори пореден път, точно в

...
Автор: Явор Алексиев, ИПИ За втори пореден път, точно в
Коментари Харесай

Децентрализация: 8+2 > 10+2


Автор: Явор Алексиев, ИПИ

За втори следващ път, тъкмо в навечерието на локалните избори, в публичното пространство се завърта концепция за реализиране на фискална децентрализация посредством увеличение на налога върху приходите. През 2015 година това става след изявление на министъра на финансите Владислав Горанов, а през тази година мотив за покачване на тематиката е изявление на вицепремиера Томислав Дончев. Въпреки че в следствие вицепремиерът изрича кардинална позиция в поддръжка на децентрализация чрез шерване на част от събираните към този момент доходи, тематиката обезателно потегли с провал.

По този метод, както и през 2015 година, фокусът е подложен върху вероятно увеличение на размера на налога върху приходите на физическите лица (с до 2 процентни пункта) в интерес на общините (10+2), вместо осъществяване на стратегическия ангажимент за шерване на част от към този момент събираните доходи (8+2). Така за втори следващ път, в навечерието на локални избори дебатът за децентрализация се трансформира в спор за по-високи налози – тематика, която, както показахме преди месец, е табу за локалните управляващи в сходни интервали. Никой няма интерес да разисква по-високи налози, до момента в който гласоподавателите се насочат към урните, в това число министър председателят Борисов, който бързо се опита да постави завършек на дебата.

Припомняме, че отводът на поредност от държавни управления да преследват от дълго време поетия ангажимент за фискална децентрализация е ясно разказан в настоящата Стратегия за децентрализация 2016 – 2025 година По отношение на осъществяването на миналата тактика (2004-2015) там се споделя: „ Процесът на децентрализация бе блокиран […с] отхвърли на централната власт да трансферира част от приходите от налога върху приходите на физическите лица (ДДФЛ) като лични доходи на общините “.

Представете си обаче какъв брой друга би била предизборната изразителност на претендентите за кметове и общински съветници, в случай че вместо правото да подвигат налози им се предлага свободно да ръководят част от към този момент събираните такива. Това би основало предпоставки за действителна политическа конкуренция, основана на идентифициране на локални проблеми и предлагането на решения за тях – надалеч оттатък киченето с/оплюването на резултатите от европейски планове, което ни чака. Споделянето на част от постъпленията от към този момент събирания налог върху приходите на физическите лица с общините ще понижи освен съществуващите политически зависимости, изразяващи се в непрестанните молби към Министерски съвет за разпределяне на спомагателни средства за локалната власт, само че и зависимостта на локалните управляващи от европейски средства. Дори чисто математически структурният резултат, който моделът „ 8+2 “ ще реализира върху разпределението на обществените разноски сред централната и локалната власт ще бъде по-ясно изразен от алтернативата „ 10+2 “. В идеалния вид, когато общините получат правото освен на споделени доходи, само че и да дефинират размера на ставката в избрани граници, опцията им да оказват въздействие върху изискванията за живот и правене на бизнес също ще бъде по-голяма, спрямо алтернативата - да натоварят в допълнение данъкоплатците.

Има и друго - в случай че процесът на фискална децентрализация тръгне в посока „ нагоре “, ще бъде основан казус, който мъчно ще бъде нарушен в последващи интервали. Ако централната власт си „ резервира “ 10-те % върху приходите, разумно е да чакаме всяка последваща стъпка в посока фискална децентрализация още веднъж да е обвързвана с увеличение на общата данъчна тежест в стопанската система. Този метод: 1) ще направи всяка последваща стъпка в посока самостоятелност на локалните финанси по-трудна и публично по-неприемлива; и 2) ще бръкне по-дълбоко в джоба на данъкоплатците, като в това време ще докара и до общо утежняване на външната конкурентоспособност на българската стопанска система.

Прочетете повече на:https://ime.bg/bg/articles/decentralizaciya-82-102/#ixzz5uCAUJgWi

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР