Автор: Ясен Бояджиев, Дойче Веле, снимка: БулфотоТези дни се видя

...
Автор: Ясен Бояджиев, Дойче Веле, снимка: БулфотоТези дни се видя
Коментари Харесай

Дойче Веле: Клатят клона, на който се крепи почти всичко в България

Автор: Ясен Бояджиев, " Дойче Веле ", фотография: Булфото

" Тези дни се видя доста ясно какво може да сплоти всички парламентарни партии в България. Борбата против ковид? Не, не познахте. Обедини ги данък добавена стойност и битката против него. ДДС-то, както фамилиарно го назовават всички - в междинен, а не в мъжки жанр.

Клонът, на който се крепи всичко

Образно казано, това е клонът, на който се крепи съвсем всичко в страната. При възприетата в България данъчна философия с плоска и ниска (10%) ставка на директните налози, Данък добавена стойност е главният източник на доходи в бюджета: 11 милиарда за предходната година. Тоест, на него са „ увиснали “ армията, Министерство на вътрешните работи, образованието, обществените действия, правосъдната система, администрацията, част от пенсиите и опазването на здравето...

И ето, че тъкмо в този момент, когато посред рецесията разноските нарастват, а приходите понижават, всички партии заедно се втурнаха да клатят и режат „ клона “, управлявани този път персонално от премиера. Внесени са цели пет законопроекта за понижаване на ставката на Данък добавена стойност за най-различни неща - от кръчмите до памперсите. С доста благородни претекстове: избавяне на обособени сектори, помощ за пенсионерите и бедните, че и битка против демографската рецесия.
Безсмислено, неуместно, нездравословно
От своя страна всички специалисти с рядко срещано единогласие осъдиха тези планове като:

Безсмислени - ефектът върху цените (както е посочил опитът) ще е нищожен и даже нулев, така че „ изгодите “ ще са за някои търговци и производители, а не за потребителите; никой отрасъл не може да бъде „ избавен “ по този метод - ресторантьорите да вземем за пример имат проблем с неналичието на клиенти поради вируса, а не с цените.

Глупави - диференцираните ставки отварят вратата за всеобщи злоупотреби; администрирането на налога ще стане мъчно и скъпо; ще „ намажат “ освен уязвимите групи, а и по-богатите, тъй като и те купуват храни и медикаменти.

Вредни - да поощряваш тези, които така и така са с единия крайник в сивия бранш, е доста неприятен знак за целия бизнес; не са антикризисна мярка, а сигнал за всеобщо лобистко мрънкане; слагат бюджетните доходи, данъчната система и бизнес средата под непростим риск.

Защо го вършат?

Отговорът на този въпрос се крие измежду следните благоприятни условия или (по-вероятно) в съчетанието сред някои от тях.

Отстъпление пред лобистки напън против насрещни услуги - например отвод от митинги. Тази алтернатива е евентуална, само че не може да изясни всичко.

Заради нещо друго министър председателят търси „ цаката “ на финансовия министър (който бил против). Не е изключено, само че по-скоро наподобява на театрална сценка с присъединяване на положителното и неприятното ченге.

Угаждане на съдружните сътрудници, с цел да се резервира стабилността. Макар че: какъв брой претенции на сътрудниците са били признати до момента, а на стабилността ѝ няма нищо.

И последната опция: предусещане за предварителни избори. Затова всички са се втурнали да се надбягват в коридора на дивия популизъм. Всъщност, картата с предварителните избори е в ръцете на премиера и нищо чудно той да я изиграе - до момента в който скочилият му поради „ короната “ рейтинг още се рее във висините.

Какво ги сплотява

Разбира се, няма да е чудно, в случай че и този път (както се е случвало многократно) от заканите против Данък добавена стойност не излезе нищо. Но това няма да промени главния извод. Просто ще покаже, че с изключение на в популизма с съпътстващите го безсмислени и рискови хрумвания, партиите са обединени и в празните приказки, лицемерието и послъгването. "

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума мо
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР