Автор: Владислав НаковКитай ще призове страните от БРИКС (Бразилия, Русия,

...
Автор: Владислав НаковКитай ще призове страните от БРИКС (Бразилия, Русия,
Коментари Харесай

FT: Китай ще призове БРИКС да стане геополитически съперник на Г-7

Автор: Владислав Наков

Китай ще призове страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка),на идната среща на върха в Йоханесбург, да трансфорат организацията в пълностоен геополитически противник на Г-7. Това заяви Financial Times.

Изданието напомня, че южноафриканският президент Сирил Рамапоса предложения водачи и държавни ръководители на повече от 60 страни на срещата на върха, планувана за 22-24 август, а съгласно южноафриканските представители 23 страни са изразили интерес да се причислят към БРИКС.

През 2006 година Бразилия, Русия, Индия и Китай сътвориха групата БРИК. Южна Африка се причисли към нея през 2011 година, трансформирайки я в БРИКС. Тази година Южна Африка ръководи срещата на върха. През април Bloomberg, базирайки се на данни от Международния валутен фонд, заяви, че страните от БРИКС от 2020 година насам са изпреварили страните от Г-7 във връзка с приноса им към световния стопански напредък. Пал съгласно Bloomberg тази година членовете на БРИКС ще съставляват 32,1% от растежа, а Г-7 - 29,9%. Според организацията в края на 2020 година дяловете на двете групи страни в международния Брутният вътрешен продукт по паритет на покупателната дарба са били равни - 31%. В същото време до края на 2028 година делът на БРИКС ще нарасне до 33,6%, до момента в който на Г-7 ще намалее до 27,8%.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР