Автор: Виолета Керемидчиева Промяна в европейското законодателство предвижда да създаде

...
Автор: Виолета Керемидчиева Промяна в европейското законодателство предвижда да създаде
Коментари Харесай

1 от 7 българи може сам да си произвежда електричеството, нормативната рамка пречи


Автор: Виолета Керемидчиева

Промяна в европейското законодателство планува да сътвори опция докаминствата и дребният бизнес да създават сами електричество. Тази вероятност е залегнала в концепцията за енергийни жители, които Европейският съюз поддържа като опция за реализиране на енергийна самостоятелност и въвеждане на ВЕИ.

Според проучване на CE Delft, половината от жителите на Европейски Съюз могат да създават своето електричество до 2050 година и да са способни да посрещнат 45% от търсенето на електрическа енергия.

Прогнозните данни за България са,

че 1 от всеки 7 българи би могъл да създава електрическата енергия, която употребява, и по този начин да бъдат задоволени 26% от количеството, належащо за страната. Спецификата на енергийния пазар дълго време предполагаше, че той се господства от естествените монополи. Напредъкът в технологиите и либерализирането на енергийния пазар направиха допустимо включването на голям брой по-малки участници, които с изключение на за лични потребности, могат да продават количествата допълнително.

Все още обаче най-малките производители срещат големи

проблеми с нормативната база,

която е тромава, мудна, а постоянно и не отразява действителните процеси, които се случват в технологиите. Затова в края на ноември тази година енергийната комисия на Европейския парламент поддържа правото на най-малките производители да създават и продават електрическа енергия от възобновими източници като планува освобождение на независимото производство и ползване на електричество от наказателни такси и налози. Промените биха понижили и бюрократичното задължение, което съпътства инсталирането на системи за произвеждане на възобновима сила в българските домове сега.

Дебатът към енергийните жители става халюцинационен, защото текстовете с оферти, направени от министрите на енергетиката на държавите-членки на Европейски Съюз, плануват по-големи, само че неразбираеми ограничавания на произвеждащите ток за лични потребности — или “просюмъри”, написа организацията Solar Power Europe.

Неточностите в проектопредложенията

за нормативната уредба не престават, тъй като от тях се изисква да оперират “в дефинираните рамки”, което е доста несръчен метод да кажат, че желаят да наложат съществени рестрикции. Конкретизирането къде тъкмо енергийните жители могат да създават електрическа енергия е заличен, което може да е от изгода, само че е включено категорично изключение от опциите за виртуален нетметеринг за жители. Има нормативен пропуски в частта, която дефинира в каква степен дребните производители ще покриват разноските за поддръжка на мрежата и по какъв начин се обвързва това с тяхната облага. Не участва и най-малък предел на постъпило в системата електричество, без да се продава, след който най-малките производители да бъдат оповестени за снабдители. Положителното е, че дефиницията за общественост от ВЕИ производители е конкретизирана по този начин, че да ги разграничи от обичайните играчи,
отговаряйки на измененията в директивата за електрическа енергия.

Заради тези грешки в новите оферти, направени от страните членки в Съвета и по-конкретно въвеждането на условие производството на електрическа енергия да става директно до мястото на потребление, няколко обществени плана в Гърция оповестиха, че има заплаха пред тяхното действие. Става дума за съоръжения от слънчеви панели в Лариса и Солун, които общините слагат върху покрива на учебно заведение и доста понижават разноските си за електричество. Оказва се, че дистанцията сред мястото на произвеждане и мястото на консумация е от няколко километра, което значи, че съгласно новите оферти те не могат да зареждат всички действия — единствено тези, които са в непосредствена непосредственост. Решението е гръцкото държавно управление да сътвори особено за тях нормативна рамка, само че това ще замрази активността на инсталациите най-малко за месеци.

Какво ще се случи с двата гръцки плана и дали можем да чакаме скоро такива и в България — значително зависи от

срещата на министрите на енергетиката

от държавите-членки на Европейски Съюз на 18 декември 2017 година в Брюксел. Те ще договорят предварителната си позиция по тези промени като подготовка за договарянията с Европейския парламент напролет и лятото на 2018 година Предстои енергийната комисия да гласоподава и промяната на разпоредбите за пазара на електрическа енергия през февруари 2018 година След това Европейският парламент ще гласоподава и двата документа в пленарна зала при започване на 2018 година Финалът на процеса ще настъпи, когато страните членки реализиран консенсус по преразглеждането на обстойно законодателство, включващо политиките за възобновима сила, дотациите за изкопаеми горива, в това число въглища, както и модел за създаване на електроенергиен пазар в Европа. Предложенията на Европейската комисия бяха оповестени през ноември 2016 година с наименованието „ Чиста сила за всички европейци “.

Облекчаването на режима има екологичен, обществен и стопански аспект. Той основава опция разноските за електрическа енергия да бъдат понижени доста, а

вместо енергийни помощи

под формата на дърва и въглища, които замърсяват въздуха в градовете, доста семейства могат да получат поддръжка за създаване на слънчева апаратура — такива пилотни планове към този момент има в Гърция. Моделът е по-устойчив, тъй като съставлява дълготрайно решение, еднократна инвестиция е и подтиква икономическата автономия, вместо зависимостта, която се показва в нашия модел. Разбира се, освен енергийно бедните могат да завоюват от дребните слънчеви съоръжения. Енергийни жители, както е сплотяващото разбиране, могат да бъдат физически лица, само че и нестопански организации, обществени организации и дребни предприятия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР