автор: Веселин Златков, Petel.bgПървите копки са официални събития, които често

...
автор: Веселин Златков, Petel.bgПървите копки са официални събития, които често
Коментари Харесай

От улиците на Варна: Първи копки без кмет, строителни площадки без граници, въпроси без отговори

автор: Веселин Златков, Petel.bg

Първите копки са публични събития, които постоянно са мотив политиците и предприемачи да се покажат пред обществеността, да се похвалят с огромните инициативи, с които са се заели и да завоюват благосклонности. Във Варна нещата обаче се оказват – за кой ли път – малко по-различни.

Днес в града имаше същински маратон от първи копки. Те бяха на три места – ул. „ Цар Симеон I ”, до Шишковата градинка, и в Морската градина. Естествено, варненци незабавно ще се зачудят на този следващ парадокс – по какъв начин по този начин първи копки, на тези места се работи от седмици.

Да, по този начин е. За плановете с пари на Европейски Съюз обаче е значимо да има публична гала по започване на обекта, такива са им разпоредбите.

А разпоредбите би трябвало да се съблюдават, даже и със забавяне. Още повече, че Община Варна леко се „ опари “ от неспазване на европейските условия. Както стана ясно преди дни от публикация във в. „ Дневник “, локалната власт в морския град е санкционирана с 225 хиляди лв. поради нарушавания – волни или неволни никой не знае – на процедура по осъществяване на втората част на европроекта „ Интегриран градски превоз “. И не е тъй като е нямало първа копка, такава си имаше. Заради неточни условия при определянето на изпълнителите на плана е санкцията.

Дали общинари и изпалнители са се захванали да съблюдават всичко „ по канон “ по европректите, с цел да не се повтаря орязването на парите, можем единствено да гадаем.

Факт е обаче, че днешните три церемонии във Варна бяха колкото официални, толкоз и безсмислени.

На тях не участва нито кмета Иван Портних, нито някой от заместниците му, липсваха лицата на локалната власт към които можеш да отправиш въпрос, а от време на време даже и да получиш отговор. Вместо това... Вместо това на първата копка на реконструкцията на ул.„ Цар Симеон I ” от общината имаше представител, който надалеч не е на равнището да дава отговори на журналистически въпроси. А такива има.

Има, и те не са по никакъв начин малко, тъй като всеки ден до редакциите валят сигнали на жители, фотоси на нередности, недоволства от целия метод, по който Варна се ремонтира.

Като се стартира от най-често задавания („ Като разкопаят и тази улица, от кое място ще минаваме, ще летим ли? “), та се стигне до недоволствата за въздуха, който дишат варненци, всички те би трябвало да имат някакви отговори. Само дето няма кой да ги даде.

„ Петел “ също има собствен характерен въпрос, обвързван с ремонтите, който сме задавали доста пъти: Защо всички обекти във Варна наподобяват толкоз безредно? Защо не са оградени? Защо обезопасяването на ровове постоянно се свежда до сигнална лента завързана на пръчки? Защо пръстта и другите инертни материали се стоварват по най-безотговорен метод, като стават източник на прахуляк и тиня? Защо на никое място не обособяват ясни направления за пешеходците, които на процедура са принудени да вървят през строителни площадки, с цел да стигнат където и да е?



Да, въпросите в действителност са много повече от един. Репортер на „ Петел “ въпреки всичко ги зададе на формалния представител на общината на първата от трите първи копки през днешния ден. Шефът на отдел (не на дирекция) „ Общинска инфраструктура “ Тихомир Тимов съумя да отговори на въпросите, които споменахме нагоре само това, че от локалната власт обръщат внимание на компаниите реализатори по тези проблеми. И че в действителност РДНСК има отговорността да управлява обектите от толкоз огромен мащаб. И че в действителност тях би трябвало да питаме...

Както се споделя, ще се забележим на рязането на лентата, господа висши общинари. Но тогава несъмнено пък няма да е уместно да питаме за проблеми, тъй като този път мотивът ще е празничен.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР