Автор: Веселин Киров, ТрудПриемането на цифровото евро би дало твърде

...
Автор: Веселин Киров, ТрудПриемането на цифровото евро би дало твърде
Коментари Харесай

Използването на пари в брой да се запише като основно право в Конституцията

Автор: Веселин Киров, " Труд "

Приемането на цифровото евро би дало прекалено много власт на институциите на Европейски Съюз върху жителите

След навлизането на блокчейн технологията и последвалият напредък на криптовалутите, доверието в международната финансова система беше мощно разтърсено. В момента пазарната капитализация на двете най-популярни криптовалути е над 900 милиарда евро. За съпоставяне, това е с 140 милиарда повече от общата капитализация на испанската фондова борса (Испания е 6-тата стопанска система на европейския континент). Плащанията в криптовалути, които бяха признати от доста търговци, внезапно започнаха да се възприемат като опция на обичайните фиатни пари. В този миг, централните банки по света и по-точно ЕЦБ и Федералния запас на Съединени американски щати видяха опасност от страна на криптовалутите по отношение на $ и еврото. Така се зароди концепцията за цифрови версии на двете валути. Ако в Съединени американски щати планът е още в зародиш, то Европейски Съюз върви извънредно бързо към основаването на цифрово евро. На уеб страницата на Съвета на Европейския съюз има доста материали по отношение на „ изгодите “ на цифровото евро. От 3-ти ноември 2020 година, когато Еврогрупата стартира разискването за изгодите и провокациите на цифровото евро до тази година на 18-ти октомври, на плана беше дадена зелена светлина от страна на ЕЦБ „ да тества аспектите на дизайна и функционалните характерности на цифровото евро “.

Брюкселските бюрократи показват изгодите от цифровото еврото като метод да се „ резервира финансовата непоклатимост “ на еврото, да се „ подтикват нововъведенията “, да „ бъде безвредно и налично “, да „ подсигурява неприкосновеността на персоналния живот и персоналните данни “.

Аргументи за тези „ изгоди “ липсват или са едва дефинирани, само че ето и някои от рисковете. Приемането на цифровото евро би дало прекалено много власт на институциите на Европейски Съюз върху жителите. То ще отвори опцията за ЕЦБ да управлява напълно метода, по който европейците харчат и икономисват парите си. ЕЦБ би могла евентуално да ограничи достъпа до парични средства или заеми едностранно, да вкара негативни лихвени проценти за парите в брой, да събира налози автоматизирано или да отстрани напълно физическите пари в брой на по-късен стадий. Всички транзакции с цифрови пари ще бъдат следени и ще се събират всички данни за финансовите действия на европейците. Най-общо казано, ЕЦБ ще има всички начини за следенето и контрола над парите на европейските жители.

Заедно с обрисуваната наклонност в Европейския съюз, на национално равнище в обособените страни върви развой на последователно ограничение на правото на жителите да се разплащат в брой при извършване на покупки на артикули и доставка на услуги. Предлогът за това е несъмнено битката с „ прането “ на пари и изсветляването на стопанската система, икономията на средства за реализиране на емисионната активност от националните банки и облекчаването на „ модерната търговия “ на огромните търговски вериги. В България също циклично се слага въпросът за рухване на тавана на кешовите заплащания. Особено дейни в тази тенденция са войнстващите либерали, които с външна поддръжка, преобладават политическия живот на страната. В ход са пуснати от псевдонаучни хрумвания и стопански модели до искрено пропагандни акции, занимаващи държавните и частните медии.

При това не се държи сметка за обикновени обстоятелства от нерадостната картина на българската икономическа среда. В дребните обитаеми места на 30 км. от столицата, жителите не са виждали банкомат, камо ли да разчитат на услугите на банкови клонове. Да не приказваме за покритието на територията ни с високоскоростен интернет, изключително в подтекста на „ националната злополука “, породена преди дни от 30 см. сняг и минус 2 градуса температура на въздуха. Хиляди обитаеми места, включително градове, останаха дни наред без ток, вода, връзки и с блокирали пътища, непозволяващи доставка на обикновени хранителни артикули.

Ограничаването на извършването на покупки в брой ще затрудни освен жителите, само че и дребните и междинните търговци. Само огромните вериги от магазини ще имат изгода и несъмнено банките. Последните и в този момент втрещяват жителите с всевъзможни високи такси за обикновени услуги. Що се отнася до комерсиалните банки и политиката им във връзка с събираните такси, въпросът има и друга страна - по какъв начин ще се подсигурява въведеното с член 48, алинея 5 от Конституцията на Република България главно право на жителите на минимално трудово заплащане и на възнаграждение, съответстващо на осъществената работа. При разплащане посредством банкови преводи минималното, а и всяко друго трудово заплащане, се трансформира в релативна големина, тъй като се събират и съответните такси. Да не приказваме за опцията да се блокират банковите влогове, както постъпи Джъстин Трюдо в Канада, поради митинга на притежателите на камиони и на неимунизираните в разгара на Ковид нервността. Нищо не пречи на държавни структури да събират санкции, такси, налози и други искания към жители, даже и когато те не са изискуеми, непосредствено от банковите сметки.

Заради терористичните актове през последните 20 години демократичните общества се „ съгласиха “ гражданските свободи и права да бъдат лимитирани с видеонаблюдение от милиони видео камери и системи за лицево различаване. Към това последователно ще се добави надзор и наблюдаване къде, какъв брой, по кое време и какво използваме в всекидневието ни на естествени елементарни хора. Така една обикновена и присъща на пазарната стопанска система активност като потреблението на артикули и услуги с премахването на заплащанията в брой ще ни изправят не толкоз пред икономическа взаимозависимост, а пред ограничение на обезпечената от Конституцията независимост на жителите. И това е единствено една от страните на процеса на ерозия на демократичните свободи. Затова нека не се стигне някой ден до ситуацията да се събудим в дигитален концентрационен лагер.
В този ред на мисли, с цел да се резервира най-малко дребното суверенност останала на България и нейния народ е редно българските депутати, вместо да се занимават с безсмислени промени в Конституцията, да проявят геройство и грижа към народа си и да прибавят в член 48 следния текст:

- Всеки жител има право да прави заплащания за закупуване на артикули и услуги, както и да заплаща налози и такси в брой като законно платежно средство. Приемането на заплащането не може да бъде отказано, с изключение на в случаи избрани със закон.

- Правото да се правят интервенции в брой в банкови институции е обезпечено.

- Емитирането на пари в брой като законно платежно средство е обезпечено и е обвързване на страната.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР