Автор: Валентин Кардамски, Ваня Григорова във Фейсбук:10 дни след проведеното

...
Автор: Валентин Кардамски, Ваня Григорова във Фейсбук:10 дни след проведеното
Коментари Харесай

Ваня Григорова за прекупвачите на газа, дезинформацията за Газпром и лъжите на Продължаваме промяната

Автор: Валентин Кардамски,
Ваня Григорова във Facebook:

10 дни след извършеното съвещание на спешния щаб имах опция да опиша в елементи какво беше разисквано там. 4-5 минутни участия в национални медии дават опция единствено за обособени реплики, които не разрешават на хората да чуят повсеместен роман. А под предлог " да чуем другата позиция " постоянно е поканен събеседник, чиято единствена цел е да не разреши да се чуят обстоятелствата. Дезинформацията стига до там, че един от публицистите, които ме интервюираха, още веднъж попита за какво настояваме да се нарушават глобите на Европейски Съюз и да плащаме в рубли.
Недопустимо е ПЕТ МЕСЕЦА след началото на сагата публицисти от национални медии към момента да не са разбрали, че заплащане в рубли няма. Как този подведен човек ще осведоми нас?
По създание:

1. Договорените от държавното управление на Продължаваме промяната танкери не са 7, а 3.
2. Договорени са под условия: " Булгаргаз да обезпечи в период до 19.08.2022 година задоволително за Шениер доказателство, че е осигурило потенциал за регазификация за всяко карго, т.е. закупил е потенциал на LNG терминал. " Няма потенциал, няма контракт за полутечен газ.
Редовното държавно управление не съумя за няколко месеца да обезпечи потенциал, с цел да пристигна втечненият газ до България. Но служебното държавно управление в границите на няколко дни би трябвало да направи магия и да откри метод. Беше ясно изначално, че това е капан, в който харвардите се пробват да вкарат служебното държавно управление.
Цената на Шениер е с 30 $ по-ниска от пазарните цени на европейските газови хъбове. За октомври:
- цена на TTF холандската борса е 206 долара;
- цена на втечнения газ на Шениер - 176 долара;
- цена на Газпром за Булгаргаз - 130 $.
Това са извадки от писмо на изпълнителния шеф на Булгаргаз в края на юли. Към този миг изпълнителен шеф е Людмил Йоцов, негов е и подписът под данните за цените. Г-н Йоцов е предопределение на Продължаваме промяната.
Първа част на диалога, в който просто посочваме обществени данни:

„ Това, което разбрах предходната седмица на спешния щаб на служебния кабинет, обвързван със обстановката с газа, е че България има обезпечени количества за целия септември. Има и отчасти за октомври. Оттам насетне – неизясненост. Към момента няма контрактувани количества синьо гориво за есента. “ Това сподели в предаване на Поглед ТВ пред Валентин Кардамски, Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа “.
„ Плащането към Газпром се прави по договорите на страните в долари или евро в нова сметка на банка на Газпром, тъй като Европа и Съединени американски щати постановат наказания и блокират съветските сметки. Продавачът Газпром желае да има сигурност, че средствата, които получава за продавания от него артикул, а точно природния газ, ще стигнат до него. Затова и Русия, заради форсмажор, отвори нова банкова сметка, в която страните купувачи заплащат във валутата, упомената при подписване на контракта. След това сумите се превалутират в рубли, само че това няма отношение към купувача. Сиреч, в случай че Булгаргаз заплати в долари или евро, от там насетне сдружението няма ангажимент по превалутирането в рубли “, разясни за феновете Ваня Григорова.
Според нея единственото публично известие от Европейска комисия във връзка с смяната на метода на заплащане е от април т.г. във тип на напътствие – какво могат да вършат държавите-членки и фирмите, които търгуват с Газпром и се постанова да одобряват променената процедура. „ Там е записано, че този метод на заплащане не опонира на наложените от Европейски Съюз наказания. Противоречие би могло да има, в случай че има парични интервенции през Руската Централна банка, каквито към този момент се вършат “, безапелационна беше Григорова. По думите ѝ, даже Украйна купува руски газ и дори получава такси от преноса на синьо гориво през територията ѝ. „ Зеленски пази личния си интерес, само че кара нас да се откажем от основното синьо гориво, като неналичието му може да ни докара до стопански колапс през зимата “.
Ваня Григорова сподели документи, че Кирил Петков и Асен Василев са били осведомени, че за седемте танкера с полутечен газ няма обезпечена опция да бъдат включени през газопреносната система от Гърция /слотове/ до България, а единственият вид е бил през Турция. „ Изначално беше ясно, че служебното държавно управление е вкарано в капан от кабинета на Кирил Петков. Те са обезпечили газа, само че споделят на процедура на служебното държавно управление – вие осигурете пътя за превозване. Като са можели да обезпечат пътя за превозване, за какво не са го създали? Единственият танкер, за който е обезпечен транспорт на газа до страната ни през Турция, ни дава гориво единствено за един месец “, заключи тя.
Втората част на диалога:
 

 
Източник:
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР