Автор Спас СпасовТочно преди две седмици журналистката Елена Кирова -

...
Автор Спас СпасовТочно преди две седмици журналистката Елена Кирова -
Коментари Харесай

Втората най-древна професия: последствията от два непрепоръчани въпроса към един кмет

Автор Спас Спасов

Точно преди две седмици журналистката Елена Кирова - водещ във варненската телевизия " Черно море ", напуща работата си, откакто предаването й " Посоки.eu " ненадейно е свалено от ефир, а заплатата й е сензитивно понижена, написа Дневник.

``
реклама
Формално решението е нейно, а частната телевизия не дължи пояснения за това какви промени прави в програмата си. Темата за свободата на словото обаче изскача зад мъчно потвърдимото публично, само че натрапчиво съвпадане сред прекратяването на контракта на водещата, едно взето и неизлъчено изявление със остарелия нов кмет на Варна, въпросите в него и реакцията на един общински консултант от ръководещата партия в града.

Интервю по време на акция

" Черно море " е дребна и безкритична телевизия. Тя е една от многото районни медии в България, съществуващи с безконтролната финансова поддръжка на локалните администрации. Неин притежател е " Холдинг Варна ", обвързван с " Химимпорт " и " Централна кооперативна банка " - бизнесгрупата, която има и телевизия " България он ер ".



Елена Кирова до наскоро беше водеща на предаването " " Посоки.eu " по варненската телевизия " Черно море "

На 30 октомври - по средата сред двата тура на локалните избори, Елена Кирова интервюира кмета на Варна Иван Портних. По това време той е в акция за балотажа, на който завоюва трети мандат на поста.

" Интервюто беше поискано от телевизия " България он ер " на 30 октомври и беше записано същия ден, описа журналистката за " Дневник ". Уточнява, че не е имало авансово уречен сюжет за диалога, който да направи от Варна за по-голямата телевизия в София: " Беше ми предложено да запитвам Портних за какво не е спечелил на първи тур, на каква поддръжка разчита, за проблемите към реконструкцията на градския бул. " Васил Левски " и друго, което счете за значимо ". По думите й изявлението трябвало да бъде излъчено в утринния блок на " България он ер " на 31 октомври ".

Елена Кирова до наскоро беше водеща на предаването " " Посоки.eu " по варненската телевизия " Черно море " © Скрийншот от предаването
Елена Кирова до наскоро беше водеща на предаването " " Посоки.eu " по варненската телевизия " Черно море "

По време на диалога си обаче Кирова попитала Портних и за неща, които до този миг телевизия " Черно море " не е коментирала.

Според описа й - единственото сведение за изявлението, защото то не може да бъде гледано на никое място, първият въпрос бил обвързван с две изявления в израелски медии от 20 февруари 2018 година По това време Портних е на посещаване в пристанищния град Хайфа, с цел да контракти побратимяването му с Варна. Макар и шумно промотирана на старта си, визитата завършва прибързано, тихомълком и без резултат. А общинската администрация във Варна премълча аргументите като не разгласява нито едно известие за свършеното в Хайфа.



Изтритата обява в профила на Марица Гърдева

Единствената версия за проваленото побратимяване се появява в две израелски онлайн издания - " News Haifa Curriot " и уеб страницата на консервативния ефирен " Канал 20 ", а създателят е еднакъв. " Кметът на третия по величина град в България отседна в влиятелен хотел в Хайфа и съгласно доказателства, получени от кореспондент на News Haifa Curiot, вечерта - след плануваната си среща за този ден, той се е напил, откакто е изпил огромни количества от алкохол. Според други доказателства кметът на Варна даже е тормозил полово служителка на хотела ", гласи текстът на една от публикациите (използван е машинен превод от иврит на няколко западноевропейски езика - бел. авт)

Във втората публикация се разяснява, че " смущаващият случай е стигнал до знанието на ръководителите на община Хайфа и в последна сметка визитата на високопоставения (гост) е било прекратено, а няколко срещи, планувани за него по-късно през седмицата, са били анулирани ". " Външното министерство не е било известено от домакините в Хайфа. Община Хайфа удостовери случилото се, само че не даде повече детайлности ", се прецизира в публикацията.

В края на октомври - в навечерието на локалните избори, български уеб сайтове разгласиха информация за публикациите на израелските медии, а Портних реагира с пост във " Facebook ", където назова написаното " предизборни похвати " и отвърна: " Ако всичко това беше истина, по какъв начин тогава персонално щях да посрещна във Варна премиера на Израел Бенямин Нетаняху малко по-късно след " абсурда "? ". Постът беше съпроводен от фотоси, на които посреща на летището във Варна Нетаняху. Израелският министър-председател в действителност кацна във Варна при започване на ноември 2018 година, само че за среща в Евксиноград с министър председателите на България, Сърбия, Гърция и Румъния по покана на сътрудника му Бойко Борисов.

Елена Кирова описа, че в изявлението пред нея Иван Портних обяснил най-общо, че няма да разяснява въпроса за Хайфа, тъй като води положителна акция.

Според журналистката вторият й " непротоколен " въпрос е бил във връзка провокиралото голям брой мнения качество на трикилометровия градски бул. " Васил Левски ", ремонтиран предизборно с над 120 млн. лева Журналистката изясни, че питала за какво двуетажните му кръгови кръстовища са наклонени и с неправилна форма, както и за какво цената на булеварда е толкоз висока: " Кметът отговори, че булевардът е доста потребен, тъй като през него се минава за 10 мин. Данните за цената му били обществени и всички варненци ги знаели ".

Коя си ти

Журналистката твърди, че не е знаела изявлението с Портних да е било платено, каквито по закон могат да бъдат телевизионните изяви на претендентите за кметове и общински съветници по време на акции. Въпреки това то очевидно е изпратено за сличаване в щаба на ГЕРБ.

" Коментирах част от въпросите си с един от редакторите на " България он ер " на 30 октомври вечерта, тъй като от пресцентъра на ГЕРБ недоволстваха за някои от тематиките в изявлението. От София ми благодариха, че оповестявам за това, споделиха, че ще го прегледат и ще преценяват дали да го режат някъде ", сподели Кирова.

На 31 октомври – макар, че е поръчано и авансово планувано, изявлението не е излъчено от " България он ер ". Не е качено и в уеб страницата на малкия екран, каквато е практиката. На последвалата оперативка в телевизия " Черно море " Елена Кирова научила, че поради въпросите, заложени към Портних, заплатата й е понижена с 25%, а предаването е свалено от ефир.

Напуснала още същия ден: " За претекстовете ми е най-болезнено да приказвам. Казаха ми, че съм предала управлението. Телевизията ми даде доста, само че в този ден усетих, че аз не желая да и дам нищо повече. Чух неща, които още ми е мъчно да допускам и приема, че съм чула за себе си ".

Колеги на журналистката, участвали на оперативката, настояват, че тонът на рецензията към нея бил " просташки ". Според един от тях, поискал анонимност, думите на Нася Атанасова, шеф на малкия екран били безусловно следните: " Ти каква си - проверяващ публицист ли си, топ публицист ли си, че да му задаваш такива въпроси? Жена ли си му, държанка ли си му, че да го питаш за Хайфа? ". Според източника от думите на Атанасова се схванало, че даже не е гледала изявлението преди оперативката.

" Дневник " потърси за диалог шефът на телевизия " Черно море ", само че телефонната връзка с нея се оказа невъзможна. Нася Атанасова не отговори и на въпросите, изпратени на електронния адрес, посочен в уеб страницата на малкия екран.

Просто паралелни изявленията

Даяна Попова, пиар на телевизия " България он ер ", дава друго пояснение за неизлъченото изявление.

Пред " Дневник " тя удостовери, че диалогът фактически е бил плануван за лъчение на 31 октомври, като посочи, че малкия екран в София има процедура да излъчва материали, направени по тяхна поръчка от районни малките екрани.

" В последните минути от подготовката на предаването си обаче сътрудниците от утринния блок схващат, че по същото време Иван Портних ще взе участие онлайн в " Нова телевизия ". По тази причина се е наложило да реагират безусловно за минути като са взели решение да не излъчват авансово записаното изявление. Все отново е смешно едновременно в две малките екрани кметът на Варна да се появи онлайн и на запис, освен това с два разнообразни костюма или с две разнообразни ризи ", изясни Попова.

Нищо сходно

Потърсен за коментар Иван Портних - посредством известия на две преслужби, се дистанцира от описваните случки. Чрез партийния пресцентър на ГЕРБ във Варна (Портних е водач на локалната конструкция на партията - бел. ред) той отхвърли по време на предизборната си акция да е упражнявал и какъвто и да е напън за налагане на наказване на Елена Кирова.

От осведомителната работа на общината пък на първо време отхвърлиха коментар по изявленията за скандал в Хайфа през зимата на 2018 година с аргумента, че са написани на иврит. След като двата текста им бяха предоставени в превод на български, оттова цитираха позиция на Портних, която буквално повтаря оповестената на 16 октомври в профила му във " Facebook ".

До приключването на работата по този текст от общината в Хайфа и двете медии, разгласили информацията за несъстоялото се побратимяване с Варна, не дадоха отговор на въпросите, които им бяха изпратени. Статиите обаче към момента са налични тук и тук. Нито една от тях не съдържа данни за опровергаване или право на отговор, поискано от канцеларията на Иван Портних.

Разбирате ли " Не е било пла-ни-ра-но "

Но историята с фактическото уволняване на журналистката Елена Кирова не свършва по този начин.

След като абсурдът със спряното изявление стана обществен, ръководителят на групата на ГЕРБ във варненския общински съвет Марица Гърдева разгласява в профила си във " Facebook " следния статус: " Журналистиката е специалност съвсем толкоз антична, като.... С няколко думи това е втората най-древна специалност ".

Журналисти от малкия екран, където до скоро работеше Кирова, разясняват, че Гърдева, която работела като пиар на медиата, е станала причина за напускането на водещата. Пред " Дневник " Гърдева отхвърли. В същото време се размина стремглаво с откритите дотук обстоятелства по случая.

Най-напред новоизбраният общински консултант отхвърли да е разгласила във " Facebook " обидния си статус по адрес на Елена Кирова. " Моля ви, не ме занимавайте с сходни неща! Разгледайте профила ми, там няма такава обява ", съобщи тя. Статусът фактически изчезна часове, откакто се появи, само че може да бъде открит на десетки места в мрежата като скрийншот.

Изтритата обява в профила на Марица Гърдева© Скрийншот от Facebook
Изтритата обява в профила на Марица Гърдева

След това Гърдева неведнъж отхвърли да се занимава като пиар специалист с телевизия " Черно море ". В уеб страницата на едноименната медийна група, в която влизат вестник и няколко уеб страницата със същите имена, тя е посочена като неин чиновник точно с тези функционалности.

Накрая съвсем отхвърли и съществуването на изявление с Иван Портних, взето от Елена Кирова. " Подобно изявление въобще не е било планувано. Разбирате ли термина - " Не е било пла-ни-ра-но ". А в случай че въпреки всичко е било взето, то не е можело да бъде показано поради изборите. Предаването " Посоки.eu " на телевизия " Черно море ", в което това е трябвало да стане, се излъчва единствено в неделя ", разгласи тя, макар обясненията на пиара на " България он ер " Даяна Попова, че изявлението е било планувано за друга телевизия, било е взето и е трябвало да бъде излъчено на 31 октомври (четвъртък).

Предизборен флаер на общинската съветничка от ГЕРБ Марица Гърдева© Политическа партия ГЕРБ - Варна
Предизборен флаер на общинската съветничка от ГЕРБ Марица Гърдева

В предходния състав на варненския Общински съвет Гърдева беше ръководител на групата на ГЕРБ. Сега партията още веднъж има непреодолимо болшинство и по неофициална информация на " Дневник " в околните дни тя ще бъде номинирана от сътрудниците си за ръководител на непрекъснатата комисия " Култура и духовно развиване " във Варна. " Нямам никакви персонални упоритости за това. Но в случай че сътрудниците от групата въпреки всичко решат да ме предлагат за този пост, това е напълно друго нещо ", сподели тя пред " Дневник ".

С болшинството, което ГЕРБ получи във Варна след изборите на 27 октомври, изборът й не би трябвало да е проблем. Проблемът е в това, че в ресора на Гърдева ще попадне и грижата за свободата на " втората най-древна специалност след... ".

 



Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР