Автор: Спас Спасов, ДневникДружеството Водоснабдяване и канализация - Варна (ВиК

...
Автор: Спас Спасов, ДневникДружеството Водоснабдяване и канализация - Варна (ВиК
Коментари Харесай

Дневник: Дружеството ВиК - Варна умишлено е премълчало голяма авария, за да избегне глоба

Автор: Спас Спасов, " Дневник "

Дружеството " Водоснабдяване и канализация - Варна " ( " ВиК - Варна " ) съзнателно не е уведомило Районната ревизия по запазване на околната среда и водите (РИОСВ) за замърсяване на варненското езеро с огромни количества канализационни води сред 21 февруари и 12 март т.г. Това откри инспекция на " Дневник ". Аварията е станала при изкопни действия, осъществявани по реализацията на план, предоставен от община Варна, само че локалната ВиК компания, която е оператор на канализационната мрежа в града, е предпочела за замълчи, с цел да не й бъдат наложени санкции.

" Няма да им се обаждам, я! В момента, в който се обадим, и имаме 50 хиляди лева санкция. Туй ясно ли е? Аз ли съм я направил повредата? Туй дружество да не е на татко ми? ", сподели шефът на " ВиК - Варна " Валентин Вълканов пред " Дневник " в отговор на въпроса за какво не е подал сигнал за повредата.

Така сигналът за замърсяването е бил получен в инспекцията едвам на 12 март, когато с неизвестен мейл до няколко медии бяха публикувани фрагменти, снимани с дрон. Според създателите на клипа огромни количества канализационна вода са се изливали дни наред напряко в езерото, като течът е бил с дебит от най-малко 200 л в секунда.

Вълканов твърди, че това нямало по какъв начин да се случи, защото изтичащите септични води незабавно били отбити към колектор, който още веднъж ги вкарал в канализацията. Това, което се виждало на фотосите, направени с дрон, най-вероятно била кална вода, която се стекла по улиците на ромската махала " Максуда " след дъжд, паднал по същото време.

Според създателите на фотосите, илюстрирали мащаба на замърсяването обаче, водата, изтичаща във Варненското езеро, явно е била " доста по-мътна, със сивкаво-кафеникав цвят и характерен аромат на канализационна вода ". " По груби сметки за денонощие във Варненското езеро са се вливали над 20 хиляди куб. м отпадна вода. Това е огромна част от канала на цяла Варна, който изобщо не се пречиства и замърсява езерото с фекалии и всевъзможни бактерии и боклуци ", пишеше в мейла, публикуван до медиите.

" Не, изобщо не е по този начин, разяснява тези изказвания Вълканов. Още незабавно вечерта са я отбили (замърсената вода - бел. ред.). Текло е нещо отпадъчно там през някаква стена, ми обясниха, само че няма по какъв начин всичко да изтече. Защото, в случай че тече, това е цялата вода на Варна от горно- и долнопоясния колектор, което няма по какъв начин да стане. "

След като на 12 март т.г. " Дневник " изпрати до Регионална инспекция за опазване на околната среда въпроси във връзка на повредата и последвалото замърсяване, оттова оповестиха, че е осъществена инспекция. " Взета е водна проба от потока отпадни води, заустени в езерото, пишеше още в отговора. След като се получат резултатите, ще бъдат подхванати съответните административни дейности по екологичното законодателство. Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна, и БДЧР ще дадат спомагателна информация след привършване на инспекцията. "

До този миг такава информация няма.

Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финсова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила| <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР