Автор Сиймур Хърш, seymourhersh.substack.comПоследните месеци бяха трудни за президента Джо

...
Автор Сиймур Хърш, seymourhersh.substack.comПоследните месеци бяха трудни за президента Джо
Коментари Харесай

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Автор Сиймур Хърш, seymourhersh.substack.com

Последните месеци бяха сложни за президента Джо Байдън и неговия беззащитен външнополитически екип. Израел върви по своя път във войната си против Хамас, като възобновява бомбардировките в Газа, а американската общност е мощно разграничена, като всичко това се отразява на социологическите изследвания, които не престават да са неподходящи за Белия дом.

Междувременно президентът и неговите външнополитически помощници също останаха настрани, защото сериозните мирни договаряния сред Русия и Украйна бързо набраха скорост.

" Всички в Европа приказват за това " - за мирните договаряния - ми сподели по-рано тази седмица американски предприемач, който години наред се е занимавал с украински дипломатически и военни въпроси на високо равнище в държавното управление. " Но сред прекратяването на огъня и уреждането на спора има доста въпроси. " Журналистът деец Анатол Лиевен написа тази седмица, че обстановката на бойното поле в Украйна и затова " прекратяването на огъня и договарянията за спокойно споразумяване стават все по-необходими за Киев ". Той съобщи, че за украинското държавно управление, ръководено от Володимир Зеленски, е " извънредно мъчно " да се съгласи на договаряния, като се има поради многократният му отвод да ги организира с съветския президент Владимир Путин.

Движещата мощ на тези договаряния не е Вашингтон или Москва, нито Байдън или Путин, а двамата високопоставени генерали, които управляват войната - Валерий Герасимов от Русия и Валерий Залужний от Украйна.

Според разнообразни източници Путин не би възразил против съглашение, което дефинира границите съгласно мястото, където са били ситуирани войските сега на привършване на мирните договаряния. На Русия ще бъде оставен неоспорим надзор над Крим и, до провеждането на избори при военно състояние през март, значителен надзор над четирите провинции или области, които Русия анексира предходната година: Донецк, Луганск, Запорожие и към момента размирния Херсон. В подмяна на това - отстъпка, която не беше планувана - Русия, т.е. самият Путин, няма да се опълчи на присъединението на Украйна към НАТО.

В изявление за " Икономист " от 1 ноември: Валерий Залужний, главнокомандващ на украинската войска, шокира редакторите, като призна, че войната му с Русия е " в патова обстановка. Ще е нужен голям софтуерен скок, с цел да се излезе от задънената улица ". Генералът разкри, че войските му са напреднали с по-малко от единадесет благи, откогато при започване на предишното лято стартира необятно рекламираната украинска контраатака против Русия. " Най-вероятно няма да има бездънен и хубав пробив ", сподели Залужний. " Простият факт е, че ние виждаме всичко, което прави врагът, а той вижда всичко, което вършим ние. За да излезем от тази невъзможност, би трябвало да измислим нещо кардинално ново. Както в миналото китайците са изобретили барута ", съобщи Залужни.

Интервюто се появи на първите страници на вестниците по целия свят - това е вест, когато генералът, който води войната, разгласи, че тя е в задънена улица - и, несъмнено, разгневи украинския президент Володимир Зеленски, а генералът обществено се извини за думите си.

Но Зеленски към момента ръководи страната, а в някои среди в Европа се знае, че Русия и Украйна към този момент водят съществени мирни договаряния. Зеленски им се опълчва и споделя, че ще се стреми към преизбиране с стратегия, която приканва за цялостно евакуиране на Русия от Украйна, преди да бъдат обновени каквито и да било мирни договаряния. Понастоящем страната е във военно състояние, тъй че избори не могат да се проведат. Зеленски продължава да активизира бойци за украинската войска, като се оповестява за ново приканване на хора на възраст сред 17 и 70 години.

Трябва да има някаква предистория, когато един командващ военачалник споделя пред известно списание, че неговата и съветската войска са в патова обстановка. И ето както ми я описаха двама американци, директно осведомени с тези въпроси.

Интервюто с " Икономист " е било проведено (което не е било известно на редакторите на списанието), след поредност от връзки сред генерала с Валерий Герасимов, който от 2012 година е шеф на Генералния щаб на съветската войска. Той е и първи заместник-министър на защитата на Русия. Герасимов е изключително непосредствен с генерала от армията на Съединени американски щати Мартин Демпси, който от 2011 година до 2015 година беше ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете при президента Барак Обама. Демпси и Герасимов в началото се срещат преди доста години на всемирски събития, когато и двамата са капитани и командват противоположни танкови елементи в Западна и Източна Германия.

Един американски чиновник от службите, който е взел участие при започване на договарянията сред генералите, ми сподели: " Интервюто в " Икономист " не беше изненадващо събитие ". То бе деликатно проведено от Залужний. Посланието беше, че войната е свършила и ние желаеме да си тръгнем. Продължаването ѝ би унищожило идващото потомство жители на Украйна ".

Служителят признава, че няма подозрение, че Залужний е получил поддръжка при вземането на решение за обществено обявяване от някои основни американци ".

" Каква е била задачата на изявлението? Да накара управлението на Украйна (Зеленски и неговата котерия) да се съгласи на съглашение и да осъзнае, че продължаването на войната е самоунищожително ". Информаторът ми добави, че има по-голяма цел: да бъдат уверени украинските жители, че би трябвало да се съгласят на договаряния за прекратяването на войната.

Междувременно от съветска страна, твърди информаторът, " Герасимов също осъзна, че от военна позиция войната в Украйна е разрушителна невъзможност ". Руският военачалник " най-сетне убеди Путин, че няма по какъв начин да се реализира победа. Руските загуби бяха големи ".

" Но по какъв начин да се убеди Зеленски? ", попита риторично моят осведомител и добави: " Той е вманиачен, който е заложил живота си на политическа и военна победа. Той е спънка за реализиране на съглашение и има много съдружници в украинската войска. Така че посланието, което беше изпратено на Зеленски, е, че ще водим диалози с руснаците със или без теб и те ще бъдат сред военни и военни. На съседите ви им е писнало от вас, изключително на Полша и Унгария, и те желаят украинските бежанци да се върнат в една мирна страна. "

Другият проблем, пред който е изправен Зеленски, съгласно служителя, е стопански: " Как да управлявате страна без БВП? "

Според служителя договорката, която е на масата на Зеленски, предлага съветско позволение Украйна най-сетне да се причисли към НАТО. Крим ще остане в съветски ръце, а в четирите отчасти окупирани области, за които претендира Русия, ще има свободни съветски президентски избори. Преди две седмици Путин подписа закон, който разрешава гласуването в тези области да се организира при военно състояние.

" Белият дом е изцяло срещу препоръчаното съглашение ", сподели информаторът ми, само че то ще се случи. Путин не е възразил. " Смята се, че той " ще желае да го подписа ".

Остава още доста работа по доста елементи от препоръчаното съглашение, сподели информаторът и изброи много сложен лист: Военнопрестъпниците и от двете страни, поданството, обезщетенията, утилизацията на муниции, стопанската система и най-важното - политическото брандиране на всичко това. Никоя от страните не желае да бъде оповестена за губеща и търси мир с чест. Опитите да се върне пастата за зъби в тубата няма да са лесни, само че най-важното е да се предотврати бъдеща ескалация. Разполагаме с цялата зима, с цел да го изработим с някои положителни хора, които ни подават ръка ".

Моят осведомител описа за един окуражаващ знак. Руският външен министър Сергей Лавров неотдавна изиска да бъде поканен на интернационалната конференция на ОССЕ по въпросите на сигурността, която се организира тази седмица в Скопие. " Беше му отправена покана и той я одобри ", сподели служителят. " Съединените щати бяха осведомени, само че не постановиха несъгласие. "

Втори американец, чиято информация идва от чужбина, удостовери, че Русия може да е склонна да " разреши на Украйна да се причисли към НАТО ", само че добави значима спогодба. Съгласно предварителното съглашение НАТО ще би трябвало да се ангажира " да не разполага свои войски на украинска територия ". Споразумението също по този начин няма да разреши на НАТО да разполага нападателни оръжия в Украйна, само че ще бъдат позволени отбранителни оръжейни системи.

Американският ми осведомител добави, че в случай че препоръчаните мирни договаряния съумеят, Русия ще се съгласи да се причисли още веднъж към Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити, от който неотдавна се отдръпна. Тя също по този начин ще се съгласи да изтегли военните си сили от регионите наоколо до балтийските страни и Молдова.

Той ми сподели, че препоръчаното съглашение има вътрешна логичност заради военните действителности на място. По думите му Русия, сходно на Украйна, не е в положение да прави пробивни офанзиви в дълбочина на настоящия фронт на войната. " Те се пробваха, само че не съумяха. Колкото и неефективна и разточителна да е нейната войска, Русия може да задържи териториите, които е превзела в Източна Украйна. А ние навлизаме в зимните месеци, през които калта и снегът вършат неосъществим какъвто и да е прогрес ".

Двамата генерали Герасимов и Залужни може да продължат да беседват и Путин в действителност да е заинтригуван от съглашение, което да му даде непрекъснат надзор над Крим и четирите провинции, за които претендира, само че Зеленски е непредвидим.

Американският чиновник съобщи, че на Володимир Зеленски е било казано следното: това е проблем за решение сред военните и диалозите ще продължат с вас или без вас. Ако е належащо, добави моят осведомител от службите, можем да финансираме пътуването му до Карибите.

Източник seymourhersh.substack.com

Превод " Гласове "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР