Автор Ронан Планшон, “ФигароТрябва да се обмисли дързостта на тези

...
Автор Ронан Планшон, “ФигароТрябва да се обмисли дързостта на тези
Коментари Харесай

Стефан Амар: Хамас показва впечатляващо тактическо майсторство срещу една от най-силните армии

Автор Ронан Планшон, “Фигаро ”


" Трябва да се обмисли дързостта на тези ислямистки бойци, които се изправят с лимитирани средства против войска, която е считана за една от най-хубавите в света, знаейки, че вървят към съвсем сигурна гибел. За израелците контузията е голяма. Никога и в най-лошите си кошмари те не биха си показали подобен сюжет. Това е невиждан неуспех за генералния щаб на Цахал и тежък удар за премиера Нетаняху, който твърди, че е гарантът за сигурността на израелците. Отговорът на Израел евентуално също ще бъде невиждан ".

 

Това споделя в изявление за " Фигаро " Стефан Амар, публицист, който живее в Йерусалим от 15 години. Той е създател на книгата Le grand secret d'Israël, pourquoi il n'y aura pas d'État palestinien (Голямата загадка на Израел, за какво няма да има палестинска страна, изд. l'Observatoire, 2018 г.).

- Как ще окачествите офанзивата на “Хамас ” против Израел? Защо тази офанзива се случва в този момент?

- Очевидно можем да я назовем терористична, тъй като e ориентирана против цивилни, постоянно убити от упор. Нищо не предвещаваше такава експанзия. Миналата седмица даже “Хамас ” преговаряше индиректно с “Израел ” за приемането на разрешителни за работа на палестинските служащи от Газа в подмяна на преустановяване на протестита по границата. Това е била ловкост, тъй като тази офанзива неизбежно е била подготвяна от дълго време. Конфликтът с Израел очевидно вървеше към усмиряване.

 

От 2014 година насам не е имало огромни конфликти и единствено ултрарадикалните членове на “Ислямски джихад ” изстрелваха понякога релативно безобидни ракетни залпове, защото те бяха прехващани от фамозния “Железен купол ”.

“Хамас ” преди малко разгласи тотална война на Израел. Той организира интервенция с невиждано принуждение в историята на израело-палестинския спор.

 

- До каква степен може да се каже, че тази офанзива е невиждана?

 

- На първо място, човешките жертви наподобяват ужасяващи. Вече има повече убити израелци, в сравнение с при всички терористични атентати, осъществени от “Хамас ” или други палестински групировки, взети дружно, през последните двадесет години. Начинът на деяние също е невъобразим. Той демонстрира впечатляващо тактическо майсторство и съвършена съгласуваност.

 

Трябва да се обмисли дързостта на тези ислямистки бойци, които се изправят с лимитирани средства против войска, която е считана за една от най-хубавите в света, знаейки, че вървят към съвсем сигурна гибел. За израелците контузията е голяма. Никога и в най-лошите си кошмари те не биха си показали подобен сюжет.

 

Това е невиждан неуспех за генералния щаб на Цахал и тежък удар за премиера Нетанюху, който твърди, че е гарантът за сигурността на израелците. Отговорът на Израел евентуално също ще бъде невиждан.

- Каква е ролята на Иран?

- Трудно е да се каже сега. Но Иран, който поддържа “Хамас ” в необичаен съюз сред ислямисти шиити и сунити, има огромен интерес да провокира пожар в района. Защото Израел и Саудитска Арабия са напът да подпишат съглашение за нормализация. Антъни Блинкен се очакваше в района към края на месеца, с цел да завърши договарянията.

 

Това доближаване сред Израел и Саудитска Арабия, която е страж на светите места на исляма, дискредитира битката против еврейската страна в името на отбраната на ислямската нация. Ако Саудитска Арабия одобри еврейска страна в Близкия изток със столица Йерусалим и надзор на Еспланадата на джамиите, каква легитимност имат “Хамас ” и Иран, с цел да проповядват заличаване на “ционистката страна ”? Според мен тази офанзива цели на първо място да провали процеса на нормализиране.

- Ще има ли районни последици изненадващата офанзива на палестинските ислямисти от “Хамас ”? Можем ли да се притесняваме от разширение на спора?

- Израелците се тревожат преди всичко от протест на палестинците на Западния бряг на река Йордан, даже палестинците в Израел, какъвто беше казусът напролет на 2021 година В районен проект главната опасност идва от юг, от Ливан, с “Хизбула ”, която е финансирана от Иран. Израелците прочее чакаха по-скоро офанзива оттова, в сравнение с от Газа. През последните месеци “Хизбула ” зачести провокациите и войнствените изказване против Израел. За разлика от “Хамас ”, тя има цялостна независимост на придвижване и ударна мощ, почтена за същинска войска. Ако това придвижване в действителност се намеси, спорът ще придобие напълно друго измерение.

- Предприемайки офанзивата си, милициите на “Хамас ” обявиха, че работят за освобождението на “Ал Акса ”. Значи борбата за Йерусалим остава централна за палестинците?

- Абсолютно. Конфликтът стартира през 1929 година към джамията “Ал Акса ” в Йерусалим. Оттогава тематиката за отбраната на “Ал Акса ” остава мощно мобилизираща за палестинците. Впрочем еврейските националисти все по-малко крият желанието си да възстановят Храма в Йерусалим на Еспланадата на джамиите или Храмовия рид. По време на еврейските празници, които преди малко завършиха, беше усъвършенстван нов връх: над 5000 израелци посетиха Храмовия рид. Повечето са млади религиозни националисти, които намерено показват желанията си. Лидерите на “Хамас ” добре осъзнават тази интензивност и желаят непременно да разбият решимостта на еврейските националисти, които имат електорален и демографски напредък. От моя позиция, въпросът за възобновяване на Храма в Йерусалим ще стане централен в израело-палестинския спор.

Източник " Фигаро "

Превод от френски за " Гласове " Галя Дачкова

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР