Автор: Полина Паунова, Дойче ВелеПремиерът Борисов лично спаси живота на

...
Автор: Полина Паунова, Дойче ВелеПремиерът Борисов лично спаси живота на
Коментари Харесай

България - страната на неограничените възможности


Автор: Полина Паунова, " Дойче Веле "

Премиерът Борисов персонално избави живота на лъвчетата Терез и Масуд. Периферен сюжет, ще кажете, само че развоят на това и на доста други събития демонстрира, че България явно е страна на неограничените благоприятни условия. Ето за какво:

Коментар от Полина Паунова:

“След намесата на премиера Бойко Борисов лъвчетата Терез и Масуд ще пътуват за Холандия, а не за Пазарджик”. Така звучеше новината за заминаването на двете лъвчета в избавителен център зад граница.

Съдбата на лъвчетата бе решена на два пъти от министър-председателя. Веднъж преди Коледа, когато пресслужбата на Министерския съвет популяризира фотография на двама природозащитници, екоминистъра Нено Димов и премиера Бойко Борисов, с обяснението, че е реализирано съглашение да се направи най-хубавото за животните. И още един път месец по-късно, когато Министерство на околната среда и водите се оказа “с вързани от закона ръце” и предприе опит тихомълком да даде лъвовете на зоопарка в Пазарджик. Опит, който бе съпроводен от медийна акция на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски (чийто изборен регион е Пазарджик). Редица издания видяха в дейностите на природозащитниците опит да “изнесат българския лъв”, да го продадат на милиардери за сафари и прочие.

Истината

Истината обаче е напълно друга - родени с тежки здравословни проблеми, стъпкани от родителите си поради нехайството в зоопарка в Разград, двете животни безусловно бяха избавени от доброволци. За да оцелеят, беше значимо да попаднат в избавителен център, в който могат да разчитат на съответни грижи. Но един път поели този ангажимент, от Министерство на околната среда и водите внезапно се отметнаха - под напора на медийната агитация. Има възможност натискът да е бил и на напълно друго равнище, само че за това (както за всичко задкулисно) можем единствено да допускаме. Само няколко часа преди щастливия процес, обстановката към момента изглеждаше напълно друга. Екоминистърът твърдеше, че животните би трябвало да заминат за Пазарджик. И че ръцете му са вързани. Но след намесата на премиера се оказа, че решение може да се откри безусловно за часове.

Привържениците на Борисов ще кажат, че точно той е избавил животните. И в прочут смисъл са прави. Медиите на Пеевски, които другояче хвалят премиера за съвсем всяко негово деяние, този път се нахвърлиха против него със същия хъс, с който разкостват всеки “грантаджия”, “соросоид” и “еврогей”. Само тъй като не е удовлетворил “исканията” им, а точно - лъвските бебета да заминат за Пазарджик. Което пък слага хипотетичния въпрос: какъв брой ли стремежи на Пеевски е изпълнявал Борисов, с цел да се радва във всички останали обстановки на благосклонното отношение на неговите издания?

Но да се върнем към настоящия случай, в който прозират най-малко два казуса. Първият: по какъв начин е допустимо страната в лицето на екоминистъра да твърди радикално разнообразни неща в границите на пет часа? И вторият: за какво институциите нерядко стартират да си правят работата едвам след персоналната интервенция на министър-председателя?

Заръките на Пеевски

Разбира се, в случай че Борисов беше избрал да извърши заръките на Пеевските издания, Министерство на околната среда и водите отново щеше да оправдае дейностите си със закона. Виждали сме безчет сходни обстановки. Защото България е явно страна на двата метода. Държава, в която всичко може да се аргументира и извърши по нечия воля. Най-вече по тази на Бойко Борисов.

Показателен е казусът с решението на Конституционния съд във връзка оставката на депутата Делян Добрев, от което стана ясно следното: някогашният енергиен министър е знаел, че Конституционен съд ще постанови по какъв начин Народното събрание не може да отхвърли настояването му за овакантяване. Ето за какво директно преди Коледа Добрев тихомълком е изтеглил оставката си (въпреки че по нея към този момент има изговаряне на парламента). Именно този ход му обезпечава пребиваването като народен представител. Тоест, “предупреждаването” от страна на конституционните съдии прави допустима кариерата на Добрев сега.

И въпреки на пръв взор казусът да няма нищо общо с лъвчетата Терез и Масуд, двата проблема доста си наподобяват. Те са “вторият начин”. А той по предписание се случва с персоналното утвърждение на премиера. Това персонално утвърждение от време на време е на страната на законността, само че в някои случаи е на страната на Пеевските издания, които в подмяна от заран до вечер възхваляват премиера, триумфите му, стабилността.

И по тази причина не Съединени американски щати, а България е страната на неограничените благоприятни условия. Стига Борисов да ги уточни като алтернатива. Всяко министерство, всяка институция, всяка държавна работа може да прочете законите по този начин, както той каже. Ако пък по някаква причина това се окаже невероятно (както в тази ситуация с Конституционния съд), тихомълком може да се даде рецепта за деяние, което в последна сметка отново да обслужи интереса на Борисов (или тези край него).

В общественото пространство към този момент се завъртя информацията, че след края на мандата си като основен прокурор Сотир Цацаров към този момент си е обезпечил място в Конституционен съд - институцията, трансформирала се в „ склад " за значими началници, правили огромни услуги, които оттова да продължат да вършат същото.

Разбира се, всеки пост има своята цена. А тя се образува от взаимни услуги. Вече виждаме, че прокуратурата ще държи „ Кумгейт " зад пушек и мъгляви пояснения. Виждаме и държанието на Пеевските издания по целия проблем към Делян Добрев - кимат одобрително.

Неясно е единствено едно

Единственото неразбираемо към метода, по който се взимат управническите решения в България, е кой кого държи. Дали основният прокурор държи ГЕРБ с гейтове - от суджук до кум, или те го “рекетират” с възможното му място в Конституционен съд. Дали Борисов държи Пеевски с “отпускане” на покупко-продажби и поддръжка за закона КТБ - или Пеевски държи Борисов със същите тези тематики.

Сигурно обаче е едно: въпреки на пръв взор да няма нищо общо с управническата обстановка, въпросът с лъвчетата демонстрира по какъв начин работи властта в България. Тази власт може да промени радикално мнението си в рамките единствено на пет часа. И в случай че в даден случай постъпката е най-хубавото за две животни, в различен може да бъде най-хубавото за избран персонален интерес. Доказателство е и държанието на Пеевските издания. Остава единствено питането: какъв брой ли от “най-доброто” е получил депутатът от Движение за права и свободи, откакто медиите му възвеличават премиера? Остава и другият въпрос: по какъв начин се случи по този начин, че съвсем всичко в страната зависи персонално от Борисов? И щом неговата воля е определяща, по кое време ще стартираме да приказваме за това каква е била тя в проблема КТБ, в дейностите на КОНПИ и във всичките гейтове - от ЦУМ до кум.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР